Între 1 şi 5 iunie vă aşteptăm cu noutăţi la Bookfest.
_____________________________
Iocan | revista de proză scurtă

Iocan este prima revistă de proză scurtă din România. 21 de autori scriu despre trecut, aeroporturi, iubire, maşini, despărţiri, începuturi, despre ştiucă, despre pierderi şi regăsiri. Prospeţimea, diversitatea şi actualitatea separă Iocan de toate colecţiile de acest gen. Nume noi din România şi câteva nume internaţionale sonore strâng între copertele primului număr Iocan povestiri care promit să readucă proza scurtă pe listele de lectură şi să convingă scriitorii să scoată textele de la sertar pentru numerele următoare.
_____________________________
Lydia Davis | Integrala prozei scurte volumul 1

Îndrăzneţ, tulburător de inteligent şi adesea extrem de comic, Lydia Davis îţi aminteşte, într- o lume în care cuvintele se destrăbălează, ce înseamnă cu adevărat termeni precum, economie, precizie și originalitate. Este o scriitoare la fel de mare ca Franz Kafka, la fel de subtilă ca Gustave Flaubert și la fel de esențială ca Proust.
„E o bucurie. Nu mai este niciun alt scriitor chiar ca ea.“ Ali Smith.
„Ce poveşti! Precise şi incisive. Extrem de amuzante. Aproape toate sunt extrem de diferite de tot ce aţi citit până acum.“ Metro
„Am iubit aceste povestiri. Sunt atât de bine scrise, cu atâta claritate în gândire şi precizie a limbajului. Excelent.“ William Leith, Evening Standard
„Un volum probabil unic în scriitura americană, în combinaţiile sale de luciditate, concizie aforistică, originalitate formală, comedie alunecoasă, dezolare metafizică, presiune filozofică şi înţelepciune omenească.“ New Yorker
„Davis este o înaltă preoteasă a uimitorulu, a detaliului. Poate să facă cele mai banale lucruri – un cuplu care stă de vorbă sau cineva care se uită la televizor – bizare, aproape mitice. Am simțit că am întâlnit una dintre cele mai originale şi îndrăzneţe minţi.“ Colm Toibin, Daily Telegraph
_____________________________
Împotriva interpretării | Susan Sontag

Împotriva interpretării este prima colecţie de eseuri a lui Susan Sontag, care i-a și adus renumele de una dintre cele mai incisive voci critice moderne. Sontag a fost printre primii gânditori contemporani care au scris despre întrepătrunderea dintre formele înalte şi formele mărunte ale artei, acordându-le valori egale ca subiecte valide. De asemenea, Sontag discută cu aceeași pasiune despre Sartre, Camus, Simone Weil, Godart, Beckett, Lévi-Strauss, filme SF, psihanaliză şi gândire religioasă contemporană. Publicată iniţial in 1966, această colecţie a avut o influenţă majoră asupra a generaţii întregi de cititori, precum şi asupra câmpului de critică culturală.
_____________________________
Te-au făcut la cap. Cum să supravieţuiești vieţii de familie | Oliver James

În această carte revoluţionară, Oliver James demonstrează cum modul în care suntem crescuţi în primii șase ani de viață are un efect esențial asupra a ceea ce devenim și cum ne comportăm.
Educaţia modelează însăși natura umană. Într-o analiză remarcabilă a științei și culturii populare, pentru a-şi argumenta ipoteza, James combină cele mai recente cercetări cu studii de caz revelatoare, interviuri și biografii, precum cele ale lui Michael Jackson, Mia Farrow sau a prințului Charles. În plus față de prezentarea descoperirilor sale, James explică modul în care acestea pot fi o sursă de eliberare în viața noastră.
Prin întrebări provocatoare și exemple relevante, Oliver James îi ajută pe cititori să înțeleagă mai bine modul în care copilăria afectează maturitatea și cum să-și construiască „propriul scenariu“.
_____________________________
TURB@

TRSC a desenat şi Radu Manelici a „montat” imaginile intr-o carte.
Un comic book despre iepuri care se „drogheaza” cu carbune şi devin isterici.
Un savant japonez ajunge la Târgu-Jiu.
Artă monumentala pe fundal.
Alb-negru.
Cărbune peste tot.
O poveste de Justin Baroncea pusa in imagini de Ioana Trusca – TRSC.
By Pandapanda.
_____________________________
Asta schimbă totul. Capitalism vs. Mediu | Naomi Klein

Cea mai importantă lucrare de până acum a autoarei bestsellerului internaţional Doctrina şocului este o explicaţie cuprinzătoare pentru felul în care schimbările de mediu ne provoacă să abandonăm ideologia „pieţei libere“, să restructurăm economia globală şi să refacem sistemele politice. Cum statu-quoul lumii nu mai este o opţiune, Klein ne somează: fie îmbrăţișăm noi în sine schimbarea radicală, fie schimbările ne vor afecta existenţa imediată. În Asta schimbă totul, Naomi Klein combină știinţa, psihologia, geopolitica, economia, etica și activismul pentru a- și formula argumentul și pentru a pune întrebările corecte despre mediu. Klein susţine că schimbările de mediu nu reprezintă doar o problemă introdusă abil printre teze și politici de sănătate. Este un semnal de alarmă ce ne îndeamnă să remediem un sistem economic care deja eșuează în numeroase privinţe. Klein își construiește cu meticulozitate cauza: reducerea masivă a emisiilor de gaze cu efect de seră reprezintă soluţia pentru diminuarea inegalităţilor sociale, reimaginarea democraţiile distruse și reconstruirea economiilor locale nefuncţionale.
_____________________________
Lento. Meduza | Antoni Casas Ros

Lento este un copil special. A venit vremea ca el să iasă în lume. Are nevoie de timp ca, treptat, să evolueze în realitatea impusă. Mai întâi iese capul, apoi un umăr. Încă din coconul cald al uterului, el contemplă lumea exterioară şi-i descoperă frumusețea. Se uită la ochii luminoşi ai asistentei medicale, inspiră mirosurile, ascultă murmurul frunzelor din copacii de afară. Tranziţia durează șaptezeci și două de zile.
Lento crește. În mod sigur nu este ca toți ceilalți. Lumea întreagă (medicii, psihiatrii, ceilalți oameni) îl arată cu degetul. Lento nu e un copil ca alți copii. E cu siguranță încet la minte. E pur și simplu diferit. Această lentoare îi permite să-și dezvolte simțurile. Lento e un clarvăzător. Se maturizează. Se îndrăgosteşte. Ea e cea mai rapidă din lume, iar el o învață lentoarea.
Antoni Casas Ros revine cu o poveste despre alteritate. Un text delicat, fantezist, punctat cu momente teribile marcând întoarcerea aspră la realitate, alternanţa dintre imaginarul absolut şi o sensibilitate sufocată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *