Am fost nevoiți să părăsim în două rânduri Timișoara. Am lăsat în urmă un loc care ne-a fost drag. Am revenit acum cu senzația că ne-am întors acasă, că ne-am regăsit prietenii și un oraș pe care îl iubim pentru istoria lui și pentru șarmul lui. Îi invităm pe timișoreni să vină și să se simtă bine la noi, în noua casă, printre cărți care le pot schimba viața și printre produse rafinate japoneze care, neîndoielnic, le-o vor înfrumuseța. – Gabriel Liiceanu
Noua librărie Humanitas de la Timișoara se va deschide vineri, 14 decembrie, de la ora 18, când iubitorii de carte și artă japoneză sunt invitați să participe la evenimentul de prezentare a acestui nou hub cultural al Timișoarei, care se află la intersecția străzilor Episcop Augustin Pacha și Eugeniu de Savoya, într-una dintre clădirile emblematice ale orașului, construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.
La deschiderea festivă vor vorbi Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieș, Lidia Bodea, Ștefan Liiceanu, creatorul magazinului artizanal japonez Takumi, și Mihail Coșulețu, artistul vizual care a realizat proiectul de amenajare a librăriei.
A doua zi, sâmbătă, 15 decembrie, începând cu ora 14, Librăria Humanitas de la Timișoara va da tonul unei prezențe efervescente în viitoarea capitală culturală europeană prin cele opt evenimente dedicate bestsellerurilor Humanitas de la Gaudeamus 2018 – lansări de carte și sesiuni de autografe –, prilej de întâlnire cu Radu Paraschivescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Tatiana Niculescu, Adriana Babeți, Mircea Mihăieș, Radu Vancu, Marcel Tolcea, Lidia Bodea, Robert Șerban, Denisa Comănescu și celebra echipă „România, te iubesc!“: Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu, Cristian Leonte.
Vineri, 14 decembrie, ora 18 | Deschiderea festivă
Sâmbătă, 15 decembrie | Programul evenimentelor
14.00
Lansare de carte și sesiune de autografe
Radu Paraschivescu, Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani și trei premieri
Vor vorbi: Gabriel Liiceanu, Robert Șerban și Radu Paraschivescu

14.30
Lansare de carte și sesiune de autografe
Gabriel Liiceanu, Așteptând o altă omenire
Vor vorbi: Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu

15.00
Lansare de carte și sesiune de autografe
Andrei Pleșu, Pe mâna cui suntem? Mică antologie a tragicomediei româneşti
Vor vorbi: Andrei Pleșu și Mircea Mihăieș

15.30
Lansare de carte și sesiune de autografe
România, te iubesc!
Texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu
Cuvânt înainte de Cristian Leonte
Vor vorbi: Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu,
Cristian Leonte și Lidia Bodea

16.15
Lansare de carte
Robert Musil, Omul fără însușiri
Vor vorbi: Gabriel Liiceanu și Denisa Comănescu

16.45
Tatiana Niculescu în dialog cu Marcel Tolcea despre importanța biografiilor documentare, pornind de la volumele
Regina Maria, ultima dorinţă
Mihai I, ultimul rege al românilor
Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu
„Ei mă consideră făcător de minuni“. Viața lui Arsenie Boca
Sesiune de autografe

17.15
Lansarea romanelor recent apărute în colecția „Raftul Denisei“
Heather Morris, Tatuatorul de la Auschwitz
Ludmila Ulițkaia, Scara lui Iakov
Boualem Sansal, Satul neamțului sau Jurnalul fraților Schiller
Vor vorbi: Adriana Babeți, Radu Paraschivescu și Denisa Comănescu

18.00
Lansare de carte și sesiune de autografe
Radu Vancu, Transparența
Vor vorbi: Radu Vancu, Robert Șerban și Radu Paraschivescu
În lunile care vor urma, Librăria Humanitas de la Timișoara va fi gazda a numeroase întâlniri cu autori îndrăgiți, lansări de carte, sesiuni de autografe și evenimente pentru cei mai mici cititori. Cu o suprafaţă de aproape 150 mp și șapte încăperi, dintre care o cameră primitoare dedicată copiilor, iluminată cu o reprezentare la scară a sistemului solar, și magazinul artizanal japonez Takumi, în care produsele creatorilor japonezi sunt expuse în nisipul alb ce amintește de microgrădinile Zen, Librăria Humanitas de la Timișoara oferă publicului peste 5000 de titluri de la aproape 100 de edituri și peste 500 de obiecte specifice culturii și artei japoneze.
Ca și la alte proiecte de dată recentă din lanțul de librării Humanitas, artistul Mihail Coșulețu a fost cel care a creat și adaptat conceptul:
Imaginarea și amenajarea Librăriei Humanitas de la Timișoara a fost legată de clădirea care urma să o găzduiască, o casă mare, veche, restaurată la exterior și plină de personalitate.
Principala mea preocupare a fost să nu concep ceva agresiv în raport cu spațiul și să nu trec în planul secund caracteristicile clădirii – bârne vechi din lemn, bolți de cărămidă și geometria originală. De aceea, am ales o stilistică minimalistă, un design care să permită, în primul rând, spațiului și obiectelor culturale să vorbească, desenul librăriei fiind prin excelență complementar, funcțional și neostentativ. Am avut răgazul să imaginăm și să presărăm acest loc cu surprize și mici insule de exotism. Dar, una peste alta, suntem musafirii acestei clădiri și ne-am purtat frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *