Zilele trecute am dat peste un site interesant despre care, cred eu, merită să vă povestesc și să discutăm despre el. Se numește Senserial și are la bază conceptul de ficțiune în serie – da, ca la serialele TV :). În spatele ideii sunt doi oameni creativi, Christian Jorda și Adam Azani, care s-au decis să fondeze o editură digitală în ianuarie 2012.  

Pe scurt, ei consideră că în secolul XXI cititul este un lux, căci oamenii nu mai au vreme suficientă și pentru lectură. Convinși că oamenii vor să citească și pentru a veni în sprijinul așteptărilor lor, s-au gândit la o modalitate mai atractivă și, spun ei, inovativă pentru acest public. De asemenea, ei speră astfel ca relație dintre edituri, cititori și scriitori să se îmbunătățească vizibil.

Principiul este simplu: fiecare carte este împărțită în douăsprezece ”episoade”, iar acestea apar săptămânal. Editura în cauză consideră că, dacă cititorii vor avea câte un fragment (de aproximativ 5.000 de cuvinte) de lecturat pe săptămână, aceștia își vor face timp pentru a-l ”consuma” și vor ajunge astfel să citească mai mult decât de obicei.

Mai mult decât atât, au gândit proiectul pentru a face cititul o activitate mai puțin costisitoare – primul episod/ fragment publicat dintr-o carte poate fi consultat gratuit; de la al doilea plătești 0,99 $ pentru fiecare episod apărut. Însumând costul cărții, ajungi per total la un preț decent: 10,99 $. Unde mai pui că, dacă de la al doilea episod sau al treilea deja nu mai ești interesant, nu-ți mai place cartea, nu te obligă nimeni să mai citești – prin urmare, nu plătești prețul întreg al volumului.

Senserial

Fiecare episod are două versiuni: una pentru eReader (format .pdf,.epub,.mobi) cu câteva imagini și una specială pentru tablete (iPad,Galaxy,etc.) cu soundtrack și grafică. Așadar, fiecare scriitor lucrează cu câte un artist vizual și unul muzical pentru a crea, împreună, un produs finit care să atragă cititorii și să le completeze experiența – altfel spus, fiecare fragment din carte beneficiază de imagini și coloană sonoră create special pentru acesta (plus un mic trailer de carte).

Cititorii fac parte activ din platforma digitală. După ce primul episod gratuit este lansat, aceștia îi vor da o notă de la 1 la 5. Iată ce se va întâmpla apoi:

The ranking of the stories will be based on a league system. Everyone will start off at the bronze league. When he has 50 or more 5 star ratings, he will get upgraded to the silver league. Once he receives 150 or more 5 star ratings, he reaches the gold league.

The top 5 gold stories will be published on our main website.”

Senserial 1

Până acum, pe site s-au lansat câte patru episoade pentru cinci cărți. La începutul lui octombrie vor apărea noi episoade, cu date diferite, pentru ca cititorii să poată lectura mai multe.

Inutil să vă mai spun că Senserial este ușor de utilizat, având câteva butoane simpatice.

Cum vi se pare ideea? Să fie acesta începutul unui nou mod de a publica cărți? Credeți că va funcționa conceptul de ficțiune în serie în străinătate? Dar la noi? 🙂

 

Surse: senserial.com, ebookfriendly.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *