In Pieces este o carte interesantă, care reuşeşte să ne povestească despre relaţiile complexe dintre noi, despre natura umană, despre dorinţe şi frământări, fără să folosească cuvinte. Doar cu ajutorul ilustraţiilor, cuceritoare prin simplitatea formelor şi prin forţa transmiterii mesajelor, cartea este un fel de puzzle construit cu dibăcie.

Autoarea este Marion Fayolle, o franţuzoaică care locuieşte la Paris şi şi-a obţinut diploma în ilustraţie la Şcoala de arte decorative din Strasbourg. Pasiunea ei pentru acest domeniu e cât se poate de evidentă, ea fiind cofondator al revistei de povestiri ilustrate Nyctalope, în care a şi publicat câteva din ilustraţiile ce aveau să alcătuiască această primă carte a sa.

Aşa cum spuneam, nu o să găsim dialoguri scrise, nu o să apară de nicăieri nici o frază sau măcar un cuvânt (excepţie făcând prefaţa scrisă de Paul Gravett), autoarea mizând pe limbajul trupului, pe expresivitatea figurilor, pe gesturi. În felul acesta, Marion creează o adevărată poezie vizuală şi ne invită să descoperim metaforele şi înţelesurile ascunse în spatele unor cadre, ne oferă plăcerea de a explora pentru a găsi conexiuni între povestirile ei mute. Ea reuşeşte să ne trezească curiozitatea pe care copiii o au vis-a-vis de lume, căci ne forţează să învăţăm să descoperim lucrurile privind atent, „citindu-le”, dar fără text ajutător.

SLIDE_PIE01

SLIDE_PIE02

SLIDE_PIE12

Ce putem descoperi în carte? Scene de dragoste şi ură, gesturi încărcate de erotism şi senzualitate, relaţii interpersonale ciudate, oameni geloşi, posesivi, tulburaţi sau fericiţi şi plini de vise, mituri reinterpretate. De exemplu, o imagine puternică, ce ar trebui să dea multora de gândit e cea în care doi adulţi ce hotărăsc să se despartă şi, în cearta lor pentru partajarea lucrurilor şi pentru custodia copilului lor, ajung să-şi rupă în două părţi propria fiică. La propriu.

SLIDE_PIE05

O altă scenă ne arată cum părinţii îşi udă la rădăcină fiul, ca să crească mare, numai că atunci când o face, acesta îşi mănâncă tatăl şi-şi calcă în picioare mama. Sugestiv, nu?

SLIDE_PIE08

Rochiile femeilor sunt transformate în corturi care să le adăpostească bărbaţii, dorinţa de libertate şi de zbor e exprimată prin imagini în care femei şi bărbaţi înalţă zmeie-oameni şi multe alte scene interesante se derulează în faţa ochilor noştri, precum nişte scenete. Marion a dat  deoparte orice artificii de imagine, a simplificat totul, apar doar personajele şi decorurile strict necesare pentru a contura poveştile pe care le-a lăsat să se desfăşoare pe paginile albe.

SLIDE_PIE06

SLIDE_PIE04

SLIDE_PIE10

SLIDE_PIE07

SLIDE_PIE11

In Pieces este o carte frumoasă, amuzantă şi surprinzătoare, un labirint al trăirilor personale şi relaţiilor interumane, transpuns într-un poem vizual ce merită urmărit.

Sursa: nobrow.net 

Sursă imagine principală

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *