A fost odată ca niciodată o Albă ca Zăpada cu apucături de Robin Hood, care hălăduia călare prin pădure și fura bijuteriile logodnicei lui Făt Frumos, care era la fel de frumos (dar nu și la fel de integru) ca fratele său geamăn.

A fost odată o bunicuță care conducea noaptea potere anti-lup, purtând pe umăr o ditamai arbaleta.

Au fost odată opt pitici, care cât pe ce să rămână șapte atunci când Visătorul dă să fugă în lume cu o zânișoară. nereușind, Visătorul devine Morocănos.

A fost odată o fată frumoasă numită Belle, care se îndrăgostește de monstrul care o ține prizonieră, monstru care nu se numește bestia, ci Rumplestiltskin.

A fost odată un grup de minți luminate (conduse de Edward Kitsis și Adam Horowitz), care au scuturat pe masă desaga de povești ale fraților Grimm și s-au gândit să le pună la un loc, într-o singură poveste, numită Once Upon A Time (A fost odată ca niciodată) pe un sigur tărâm magic, unde domnesc și Regina cea Rea, și Albă ca Zăpadă (care se mărită, evident, cu Făt Frumos), și Prințul care a găsit pantoful Cenușeresei.

Motorul intrigii este o cumplită vrajă a mamei vitrege a Albei ca Zăpada, cunoscută și drept Regina mașteră, vrajă care ia pe sus toate personajele de basm și le parașutează într-o lume fără magie, un orășel (american, desigur, chit că America n-a văzut în viața ei picior de castel medieval… cu excepția Castelului Smithsonian și a celor de la Disneyworld) numit Storybrooke, Pârâul cu povești. Unde duc cele mai banale vieți contemporane, suspendați în eternitate, așteptând, fără să știe, ca timpul să se dezghețe, ceasul din turn să bată din nou, și în orășel să apară salvatorul pe cal alb, sau măcar într-o broscuță Volkswagen galbenă.

regina

albacazapada

Încă nu păreți convinși. Credeți că e o siropoșenie tip Hallmark. Evident că trebuie să ai un pic de copil în sinea ta ca să te uiți la un film cu Scufițe roșii, băieței din lemn și conștiințe sub formă de greieri. Dar adultul din tine se va simți răsplătit, de asemenea, pentru că realizatorii serialului și-au exersat talentele și fantezia timp de 5 ani cu epicul L.O.S.T. și au reușit să transforme poveștile fraților Grimm într-o întâlnire postmodernă cu personajele copilăriei noastre, plină de aventuri și neprevăzut (deși ai zice că e greu să pui suspans într-o poveste de Grimm, au depășit cu delicatețe etapa “nu, Albă ca Zăpada, nu mușca din măr, e otrăvit!”).

De când v-am povestit noi prima dată despre acest serial, multă vreme a trecut – un sezon, mai precis, și am simțit nevoia să ne reînnoim recomandarea, pentru că în sezonul 2 lucrurile iau o turnură și mai interesantă.

onceuponatime

rumpel
Robert Carlyle, pentru care a fost scris rolul lui Rumplestiltskin / Mr. Gold

Odată epuizată (oarecum) tolba de povești (populare) culese de cei doi nemți, cineva a vărsat pe masă toate poveștile din lume (tradiționale sau culte) și au început să apară, natural țesute în fantezie, războinica Mulan de pe tărâmurile Asiei, Pălărierul Nebun și Regina de Cupă din nebunia onirică a lui Lewis Carroll, doctorul Frankenstein și, preferatul meu – pentru felul măiastru în care este introdus în scenariu, prin metaforizarea crocodilului care i-a păpat mâna în povestea lui Barrie – Căpitanul Hook (nu prea pot să îi spun Cârlig, o să mă iertați), care călătorește dintr-o lume străină printr-un portal de teleportare și își ascunde corabia cu o mantie de invizibilitate.

Iar vă uitați cam strâmb. Dacă era vorba de Star Trek vi se părea normal.

E un serial bun și pentru adulții care mai consumă cu plăcere povești cu zâne, și pentru adolescenți, și zău dacă nu e bun și pentru copiii mai măricei, ca să le mai ștergem prințesele Disney din cap. Vi-l recomandăm o să vă placă.

Once Upon a Time, duminica pe postul american de televiziune ABC (și lunea pe diverse site-uri de seriale online, google it).

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *