Scandalos! Află ce a arătat Shakira unui paparazzi! sau Vezi aici ce a spus Băsescu sau Află mesajul companiei X pentru consumatori sau etc. etc. Știți despre ce vorbesc, nu? Cunoașteți și probabil v-ați săturat de toate titlurile de cancan pe care le vedeți prin presa scrisă sau online. Sigur, cu toții încercăm să aducem cititori la noi pe site, ca titlurile materialelor noastre să fie cât mai simpatice, cât mai relevante, dar unii chiar întrec măsura (poate și noi avem păcatele noastre, nu zic că nu). Nu numai pe plaiurile mioritice, ci și pe meleagurile străine. 

Dovadă, printre altele, stă articolul acesta în care sunt luați în vizor cei de la Buzzfeed și titlurile pe care redactorii de acolo le pun. Așa că niște oameni cu idei multe s-au gândit să rescrie și titlurile unor cărți astfel încât acestea să fie mai accesate, din care să rezulte mai multe indexări în Google și să stârnească curiozitatea potențialilor cititori nerăbdători, dornici să afle dintr-o frază ce se-ntâmplă într-o carte de câteva sute de pagini.

Ceea ce a ieșit, deși cumva trist pentru volumele în cauză (parcă au fost maltratate cărțile în timpul procesului), este interesant și nu poate fi trecut cu vederea. Unele fraze îți cam rămân în cap.

P.S.: Libertatea sau Click poate lua lecții de la redactorii de la The Millions :).

Jane Eyre

Jane Eyre

Hobitul

Hobitul

Harry Potter

Harry Potter Marele Gatsby

Marele GatsbyPortretul lui Dorian Gray

Portretul lui Dorian GrayCrima si pedeapsa

Crimă și pedeapsăDe veghe in lanul de secara

De veghe în lanul de secarăTwilight

TwilightMandrie si prejudecata

Mândrie și prejudecatăOliver Twist

Oliver TwistMoby Dick

Moby DickImparatul mustelor

Împăratul Muștelor

LolitaLolita

Facem un experiment similar cu volumele din literatura română? 🙂

Surse: themillions.comwaterstones.com

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


6 comentarii
 1. Just a book nerd

  Un român a întreținut relații sexuale cu fiica unui hindus. Află ce s-a întâmplat cu cei doi când tatăl fetei a descoperit totul! „Maitreyi”, Mircea Eliade

  Reply
 2. Raisa Miruna

  As rescrie titlurile pentru “Baltagul” sau “Ion”, dar parca e prea evident si isi pierde subtilul. Ma mai gandesc la altceva, daca imi vine vreo idee buna, o impartasesc 🙂

  Reply
 3. Alex Damian

  La ”Ion” merge lejer aia cu: ”Un locuitor din comuna X și-a lovit soția cu picioarele în abdomen, deși aceasta era gravidă! Atenție, urmează imagini șocante!” :))

  Reply
 4. Anamaria

  1. “Obsesiile unui tanar educat si sarac pentru o tanara needucata si bogata” – Jocurile Daniei, de Anton Holban.
  2. “Destainuirile si gandurile unui barbat confuz si rautacios care nu intelege de ce nu se desparte de cea alaturi de care.. s-a obisnuit” – O moarte care nu dovedeste nimic, de Anton Holban.
  Hm.. cred ca din al doilea se intelege ca m-a cam enervat protagonistul :))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *