Despre coperte și titluri de cărți am mai vorbit noi pe aici. Însă, până acum, nu le-am luat în seamă și pe cele mai neinspirate dintre ele. A venit vremea să ne revanșăm și să le facem ”dreptate” :).

Când ești cu ochii în patru după tot ceea ce mai apare pe alte site-uri în domeniul acesta al cărților, este imposibil să nu zărești materiale de genul acestuia: 40 Worst Book Covers and Titles Ever, articol apărut pe Bored Panda. Cu iz de cancan sau nu, dai un click să vezi despre ce este vorba. Apoi este posibil ca imaginile văzute să te uimească, îngrozească și să te amuze (da, toate în același timp) într-atât încât să mergi să cauți și altele. V-ați dat seama că asta mi s-a întâmplat mie, nu-i așa?

Bun. În primul rând, trebuie să vă mărturisesc că nu credeam să existe pe lumea aceasta atâtea titluri și coperte de cărți neinspirate. Dar sunt! Și am selectat treizeci dintre cele care mi s-au părut mie cele mai grăitoare, exemplare pentru cât de mulți oameni sadici, fără imaginație, creduli, limitați etc. există.

Este prima dată când sper, dar sper din tot sufletul, că volumele de mai jos (sau măcar o parte dintre ele) au rămas necumpărate, că au fost abandonate de cititori, părăsite de librari în vreun colț al vreunei librării, că au acum pe ele praf gros de câțiva centimetri ș.a.m.d.

Așa. Trebuie să vă mai spun că am împărțit imaginile din material astfel: I. Cele mai stupide titluri de cărți; II. Cele mai groaznice titluri de cărți pentru copii; III. Cele mai amuzante titluri de cărți (din cauza asocierilor de cuvinte nepotrivite); IV. Cele mai nepotrivite coperte.

Și acum, să le vedem!

I. Cele mai stupide titluri de cărți

enhanced-buzz-15838-1327343609-16Pentru că n-are a face una cu alta, i-aș răspunde autoarei. Sau unde dai și unde crapă.

Sursa

be-bold-with-bananas

Da, spune-i că vrei s-o mănânci! Sursa

f0c406564af64cb30a2c1b29f99d4a84Bună, Captain Obvious! Chiar mă întreb destul de serios ce-a scris în cartea asta :).

Sursa

f99e3ef7ad406e019538e377d7967712Serios?! S-au epuizat chiar toate subiectele? Sursa

3553fa1acba5b365c0d7d11c98c02c59

Yes, for dummies.
worst-book-covers-titles-14

Dacă chiar n-ai altceva mai bun de făcut, poate. Sursa

worst-book-covers-titles-23

No commentSursa

worst-book-covers-titles-13

Există metode atât de variate încât să scrii o carte? Partea I: Când îți vine, caută un boschete. Partea a II-a: Du-te în spatele lui și dă-ți jos pantalonii. Etc. 🙂 Sursa

worst-book-covers-titles-26

Mmm, nu, nu, nu pot. Sursa

worst-book-covers-titles-50

Bolnav, super bolnav. Sursa

worst-book-covers-titles-43

Ghid util pentru toată lumea, nu? Sursa

II. Cele mai groaznice titluri de cărți pentru copii

Bad-Childrens-Books-Poisoned

Bad-Childrens-Books-Trapped

Bad-Childrens-Books-Cop

Bad-Childrens-Books-Beat-You-copy

Bad-Childrens-Book-God-Loves

Bad-Childrens-Books-Die

Sau cum să-ți terorizezi copiii. Sursa (pentru toate imaginile de mai sus)

717bfb21694e8dfc3beeea71583437d0

Sursa

worst-book-covers-titles-25

Sursa

worst-book-covers-titles-48

Serios, toate cărțile de mai sus trebuie să fie scrise fie de cineva cu probleme serioase, fie de cineva care are un simț al umorului destul de bolnav. Sursa

III. Cele mai amuzante titluri de cărți

(din cauza asocierilor de cuvinte nepotrivite)

worst-book-covers-titles-41

Cum vine asta? Ți-a vorbit tractorul despre femei?worst-book-covers-titles-28

worst-book-covers-titles-7

worst-book-covers-titles-17

Poate cea mai neinspirată asociere de cuvinte pe care-am văzut-o. worst-book-covers-titles-12

worst-book-covers-titles-1

Sursa

IV. Cele mai nepotrivite coperte

worst-book-covers-titles-47

Imaginea spune totul: în timpul liber poți face bani doar dacă ești criminal. La propriu.

worst-book-covers-titles-5

Nu știu dacă se cade să comentez imaginea aceasta, este … cel puțin ciudată.worst-book-covers-titles-22

E ușor să cânți atunci când un pervers te ține în poală sau cum?worst-book-covers-titles-55

Păi normal că are un secret nașpa, din moment ce imaginea sugerează o apropiere atât de atipică. Sursa

Vouă care vi s-a părut cea mai amuzantă? Dar cea mai neinspirată? Aveți și alte exemple?

Mie, sincer, mi-a ajuns :).

Sursa imaginii principale

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


12 comentarii
  1. Eli Bădică Post author

   Dragă roșu vertical,

   De obicei citesc ce scriu în timp ce scriu, iar apoi recitesc. Așadar, răspunsul la întrebarea ta este că da, mi-am citit comentariile de sub imagini. Și acum, odată cu mesajul tău, le-am recitit. Tot nu mi se pare nimic în neregulă. Îmi pare rău dacă te-au deranjat, erau menite a exprima câteva dintre gândurile care mi-au trecut prin cap atunci când le-am văzut.

   Cât despre ”Mai bine puneai un link catre sursa si atit, daca era musai musai sa scrii ceva despre asta.”, părerea mea este că a pune sursa nu înseamnă a scrie despre ceva.

   Reply
   1. roșu vertical

    “A pune link catre sursa nu inseamna a scrie despre asta”. De acord, dar nici a pune pozele dintr-un articol deja existent si sub ele comentarii de genul “cum vine asta? Ti-a vorbit tractorul despre femei?” sau “imaginea asta e cel putin ciudata” NU inseamna a scrie un articol, trust me. Nu din partea cuiva care-si trece in dreptul numelui “jurnalist cultural”.

    Reply
    1. Eli Bădică Post author

     Intrăm deja într-o polemică absolut inutilă. Totuși, nu vreau ca al tău comentariu, care pare că are o tonalitate ridicată, să rămână fără răspuns.

     Nu am pus pozele dintr-un singur articol, ci am îmbinat din vreo patru surse (de aceea există sursă după o imagine sau un calup de imagini).

     Apoi, mi s-a părut o idee faină, am preluat-o, îmbinând sursele (mă repet, dar na) și menționându-le – cum ar veni am spus clar și răspicat că ideea materialului nu mi-a aparținut, n-am revoluționat nimic (nici nu-mi propun asta vreodată 🙂 ).

     Bun. Acum trebuie să-ți atrag atenția că nu i-am spus ”articol”, ci ”material”. Recitește șapoul, te rog. N-are nicio pretenție de super originalitate.

     Cât despre faptul că la sfârșit ai încheiat-o cu un atac la persoană, ce să mai spun? Că scriu despre evenimente culturale, că scriu și comentarii despre cărțile pe care le citesc, despre ecranizările pe care le văd, despre expozițiile la care merg, că mai iau și interviuri unor scriitori etc. pe lângă materialele simpatice, de genul ăstuia? Nu mai spun. N-are rost.

     Reply
 1. Daiana

  Atentie la Hitchens. Nu prea are ce cauta printre celelalte. E carte serioasa. Titlul e voit revoltator, deoarece pozitia lui fata de personajul in cauza e una extrem de critica. Poti sau nu sa fii de acord, dar omul argumenteaza ceva acolo.

  Reply
  1. Eli Bădică Post author

   După cum probabil ți-ai dat seama, n-am citit niciuna dintre cărțile de mai sus. Am făcut lucrul care se presupune că nu ar trebui să-l facă niciodată un cititor: am judecat cartea după copertă. E posibil să fie intenționate multe dintre titlurile de aici, n-am de unde să știu. Eu nu le-aș cumpăra nici în ruptul capului. Poate doar dacă ar veni cineva (ca tine) și mi-ar spune că o carte sau alta este, de fapt, bună. Rămân totuși la părerea că acest Hitchens ar fi putut să găsească un joc de cuvinte mai fericit :).

   Reply
 2. Agriel

  Am impresia ca seria de coperte pentru copii, cu titluri sarcastice, sunt de fapt falsificari (in Photoshop) ale unor coperte reale (ceva in stilul sitului Times New Roman)

  Reply
 3. airyality

  Hitchens nu are ce cauta in lista ta. Subiectul cartii e bine sugerat de titlu si este unul foarte serios. Oricine cu un minim de cultura generala cunoaste controversa…asadar nu vad ce e asa de greu de priceput titlul voit socant. Ce ma surprinde e ca ai preluat niste articole si le-ai “dat” mai departe fara un minim de research, in stilul blogurilor lipsite de profesionalism, in cautare de senzational.
  Aceeasti poveste pentru Lewis Burke Frumkes. Cartea e o satira, evident. Ma lasa masca ignoranta ta.

  Reply
 4. Ioana Berariu

  Cred că roșu vertical încerca să sugereze că o diaree cu sânge ar putea fi mai amuzantă ca tine. :))) Comentariile tale sunt ca părul pubian – adică în plus.

  Reply
 5. Eli Bădică Post author

  Airyality – Ce să zic? Dacă aveai răbdare să citești comentariile, vedeai că am răspuns la o parte din lucrurile pe care mi le-ai reproșat. Îmi asum ignorața, de altfel. Și mă bucur că cei care citesc Bookaholic sunt super cititori :).

  Ioana Berariu – Mulțumesc mult pentru că mi-ai explicat, am ieșit și eu din ceață, în sfârșit. E foarte posibil să fiu lipsită de umor :). Mea culpa. Dar puteai ignora comentariile mele dacă ți se păreau atât de „în plus”. Zic și eu.

  Reply
 6. Ana

  Asta intentiona sa fie un articol despre lectura?Beethoven pervers? Din seria “cand imaginatia cuiva o ia prin aratura”… Daca mai apare un articol din asta, dau block.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *