M-am îndrăgostit de Woodkid de la prima ascultare. Era Run, boy, run și am lăsat melodia toată ziua pe heavy rotation. I-am ascultat apoi la fel de obsesiv primul album, The Golden Age, cu senzația că o poveste mi se desfășoară în fața ochilor, ca atunci când citesc o carte și intru adânc în lumea ei ficțională. Woodkid este acum unul dintre cei patru artiști care fac parte din campania Transform Today a brandului Absolut și tot el este cel care vine la București  pe 5 decembrie. Nu știu despre voi, dar eu număr zilele până atunci ascultând I love you.

Cât despre videoclipurile lui Woodkid, acestea sunt operă de artă. Extrem de puternice, sugestive, poveștile lui vizuale și muzicale nu sunt simplu entertainment. Te uiți de zeci de ori la ele și ai impresia că-ți scapă ceva din universul suprarealist de acolo și din emoțiile profunde pe care le trezesc.

În noua campanie, Absolut pune reflectorul pe artă și pe transformările reale ale artiștilor care încearcă să-și depășească limitele. Sunt artiștii care își asumă riscuri, care merg până la capăt indiferent de condiții, care cred în puterea artei lor, care își asumă riscuri și care schimbă paradigmele. Avem și în literatură atâtea exemple și, mai mult decât atât, știm foarte bine cât de mult ne transformă și ne inspiră cărțile.

M-am bucurat să îl regăsesc pe Woodkid aici, alături de alți trei artiști care fac lucruri impresionante: Aaron Koblin, Yiqing Yin și Rafael Grampá. Hai să vedem cine sunt și ce fac.

Aaron Koblin este un artist american de artă digitală, inspirat în creațiile lui de noile tehnologii și de sisteme complexe de cifre și date, cunoscut pentru showurile vizuale pe care le realizează.

Uitați-vă o prezentare absolut fascinantă pe care Aaron Koblin a ținut-o la TED, în care datele (grele, multe și de obicei plictisitoare) s-au transformat prin vizualurile lui în ceva viu, simplu de înțeles, amuzant și spectaculos.

Și încă una, poate și mai interesantă, despre cum poveștile devin interactive. Cum spui o poveste în societatea contemporană? Cum construiești o poveste pe mai multe niveluri? Koblin vorbește despre proiecte colaborative, despre importanța imaginii și despre mai multe posibilități de a spune aceeași poveste. Vă spun sincer, m-aș uita la prezentările lui Koblin ore întregi.

Trebuie să crezi în povestea ta, spune Rafael Grampá. El este un autor de romane grafice din Brazilia, pentru care fiecare filă a cărţii este o coregrafie. Nu trebuie decât să vă uitați la ce face și care e relația lui cu povestea, cum o transpune grafic și cum o reinventează. Nu e vorba doar de simplă ilustrație, ci de un proces complex prin care povestea se transformă într-o fereastră către o nouă lume, cum spune chiar el.

Yiqing Yin este un designer de modă de origine chineză, care a transformat universul mondial al creației haute couture trecând natural de la sculptură la modă. Creațiile sunt geometrice, fluide, cu forme surprinzătoare. Artista sculptează direct pe manechin, formele și pattern-urile apar atunci, în funcție de inspirația de moment. Iar rezultatele arată așa:

Transform Today este mesajul pentru o generație creativă, spune Absolut, un mesaj care vrea să inspire transformări artistice în fiecare dintre noi. Gândiți-vă un pic – câți dintre voi au acasă un roman început? Un volum de poezii scris până la jumătate? Câteva schițe și planuri de povestiri? Câte povești așteaptă să iasă de la voi din cap și să se concretizeze pe foaie sau altfel? Câți dintre voi au în minte un proiect artistic pe care o să-l facă atunci când “o să fie timp”?

Mulți, știu, și mă număr printre ei. De multe ori avem tendința să ne lăsăm visele pe mai târziu. Suntem ocupați, alergăm dintr-o parte în alta, avem mintea plină de nimicuri. Ne mai gândim din când în când la lucrurile frumoase pe care o să le facem cândva. Dar ce-ar fi să începem azi? Nu mâine, nu poimâine, nu peste un an, nu când se aliniază stelele și nici așteptând vreo schimbare din afară. Azi. 🙂

În final, în așteptarea concertului de pe 5 decembrie, vă las cu varianta simfonică a piesei I love you și cu un Woodkid în pantaloni scurți cântând cu vocea lui profundă împreună cu orchestra.

Pentru noutăți despre campanie, pentru inspirație și pentru cei patru artiști inovatori, urmăriți pagina de Facebook Absolut.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *