Vă mai amintiți acele joculețe literare cu Deschide cartea pe care o ai lângă tine la pagina x și scrie primul paragraf fără să spui autorul sau numele cărții? Erau pline blogurile și rețelele sociale la un moment dat de ele. Și era distractiv să participi la astfel de ”experimente” sau să citești tot felul de citate încercând să ghicești de unde sunt. Am dat peste un site în limba engleză care este bazat pe acest principiu, numai că miza este alta: dacă ai citit aleatoriu o pagină dintr-o operă, ai mai vrea să mai citești volumul respectiv?

Page 99 Test este un site construit pe ideea că o singură pagină dintr-o carte te poate convinge să o citești mai departe sau nu. De altfel, pe prima lor pagină este un citat din Ford Madox Ford: ”Open the book to page ninety-nine, and the quality of the whole will be revealed to you”.

Fără a știi autorul sau volumul respectiv, ți se dă pagina 99 dintr-o carte spre lecturare. După ce ai citit-o, trebuie să bifezi în partea dreaptă dacă ai întoarce pagina sau nu, ai și o căsuță în care îi poți scrie autorului de ce ai merge mai departe sau nu și o altă opțiune: ai cumpăra cartea?

Partea care m-a surprins este că sunt acceptate chiar și pagini 99 din cărți care nu sunt publicate. Astfel, scriitorul poate primi un feedback onest din partea cititorilor, sub protecția anonimatului.

logo

De ce pagina 99? Pentru că, spun cei care au creat site-ul, este arbitrar: ”It’s rarely as worked on as the elements we usually judge a book by. Like the synopsis, the first few pages, or (you know it’s true) the cover”.

De ce nu mai mult de o pagină? ”Because it’s supposed to be a snapshot. A snippet. You’ve got 1 page to capture a reader. Failed miserably? We all have! Revise your manuscript and try again”. Și, zic eu, au dreptate: dacă mergi într-o librărie fără nicio idee de ce vrei să cumperi, nu ai timp să stai acolo să citești zeci de pagini dintr-o carte pentru a vedea ce să achiziționezi; de obicei nici nu prea stai să lecturezi o pagină întreagă, nu?

Dacă vrei să știți mai multe despre proiect, puteți intra aici.

Eu mi-am făcut cont (nu-ți cer decât numele, o adresă de e-mail și o parolă sau te poți loga cu Facebook) și am încercat, după ce mi-am ales genurile preferate. După ce am citit, completat feedback-ul despre care vă povesteam din partea dreaptă, mi-a apărut ce păreri au avut ceilalți utilizatori (în ceea ce privește pagina pe care am citit-o, doar 26% dintre cititori ar fi întors pagina și doar 5% cel mai probabil ar fi cumpărat-o), numele cărții, autorul ei și statusul cărții (publicată, nepublicată, publicată pe cont propriu etc.). După aceea, ai opțiunea să continui jocul literar cu o altă pagină sau să te deloghezi.

Vă spun, este un site simplu de folosit, numai bun dacă aveți chef de joacă sau dacă nu știți ce să citiți – când veți da de o pagină care vă va atrage, veți vrea sigur să mergeți să luați cartea întreagă.

Via

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *