Bookaholic și prietenii Bookaholic cred în literatura română. De asemenea, suntem de părere că aceasta este insuficient promovată, că nu este atât de cunoscută pe cât ar trebui, că pe autorii clasici s-a depus praful și sunt citiți doar prin grila manualului de română, iar despre cei tineri, contemporani cu noi, s-a auzit prea puțin. Tocmai din acest motiv, ne-am gândit să facem o campanie de promovare a literaturii române, numită Citesc literatură română! Campania va avea ad-uri, spațiu media cumpărat, mesaje etc., ca atunci când vorbim despre un brand. Pentru că literatura română este sau ar putea fi un brand fain, cu multe de spus! Trebuie doar să citim cărțile românești. Pentru ca asta să se întâmple, trebuie să știm de ele. Și aici ajungem la problema banilor.

UPDATE: cine donează poate câștiga un voucher de 200 lei de la Cărturești. 🙂 Detalii aici. 

Cu ce buget facem campania? Am înscris la Swimathon, evenimentul de fundraising organizat de Fundația Comunitară BUcurești, proiectul Citesc literatură română! Asta înseamnă că 10 oameni înoată pe 2 iulie pentru a strânge bani pentru această campanie. Pe voi vă rugăm să donați. Oricât de puțin, oricât de mult, fiecare donație contează. În punctul acesta, probabil că vă întrebați ce facem cu banii. Răspunsul, în cele ce urmează.

Despre campania Citesc literatură română!

Sub conceptul Citesc literatură română!, campania va merge în două direcții – promovarea autorilor contemporani și revizitarea celor clasici din perspective fresh, actuale. Vrem ca mesajul să ajungă la cât mai multă lume în forme accesibile, vii, cu care putem rezona ușor, catchy, care să atragă atenția asupra literaturii române.

Campania va dura 2 luni: octombrie și noiembrie 2016.

Ce presupune campania – sau ce facem cu banii pe care îi veți dona

În cazul ideal în care strângem cel puțin 4.000 euro pentru a putea plăti producția și spațiul media, scriitorii invitați la evenimente, chestiunile organizatorice și materialele promoționale, planul nostru este cel pe care-l puteți citi mai jos. În funcție de cât veți dona și de bugetul final, vom alege exact acțiunile pe care le vom face pentru a obține maxim de impact în limitele date. La finalul campaniei, vom veni cu un raport în care vom arăta în detaliu pe ce am cheltuit banii donați.

Producție media

  • Bannere de promovare a lecturii cărților românești în general;
  • Bannere de promovare a autorilor contemporani (între 10 și 20 de autori, pe care îi vom alege împreună cu voi);
  • Bannere de promovare a autorilor clasici din alte perspective, dedicate, în special, liceenilor;
  • Video – 5 video-uri de promovare a autorilor contemporani, cu mini-interviuri și fragmente din cărți, grupați pe teme;
  • Ședințe foto – tematice (5), cu autori contemporani în ipostaze neobișnuite;
  • Design formate alternative – prezentarea cărților/autorilor prin formate alternative: gif-uri animate, infografice, power points, grafice, ilustrații, mock ups social media.

Cumpărare media

Buget pentru cumpărarea de spațiu media – ads – Google, Facebook, prin regii de media

Întâlniri cu scriitori

Organizarea de întâlniri cu scriitori în spații neconvenționale – întâlniri tematice (discuții pe o anumită temă care se regăsește în cărțile mai multor scriitori), tururi literare (de exemplu, un scriitor ne plimbă prin Bucureștiul care apare în cărțile sale), întâlniri cu liceeni.

Producție materiale

Semne de carte, plase de cărți, tricouri literare, toate cu îndemnul campaniei de a citi literatură română.

Conținut editorial

Acesta nu va intra în bugetul de campanie, ci va fi plătit din bugetul Bookaholic și realizat de colaboratorii noștri. Îl trecem aici ca să știți că această campanie are un puternic suport editorial. 

  • 8 interviuri cu autori contemporani;
  • 8 liste tematice de cărți românești;
  • 8 cronici de cărți românești clasice din alte perspective;
  • 8 recomandări de cărți românești contemporane;
  • 4 materiale de promovare a literaturii române – editoriale, articole de opinie.

Și multe altele 🙂

DONEAZĂ!

Participarea la Swimathon

Povestea cu Swimathon e așa: avem două super echipe care înoată pe 2 iulie la stadionul Dinamo. Până atunci, vă rugăm să donați AICIpe platforma Swimathon. Le mulțumim foarte mult celor care ne susțin și înoată în cele două echipe.

Echipa Înotător. Aripa stângă

Vlad Tăușance, scriitor și om de comunicare – vă recomandam aici Sagapoemele sale despre corporatiști, și, cum bine știți, este unul dintre oamenii din spatele promovării online a lui Klaus Iohannis la prezidențiale, precum și autorul dosarului de candidatură pentru Baia Mare – Capitală Culturală Europeană, ajunsă printre orașele finaliste.

Vasile Ernu – scriitor, prieten al Bookaholicului și autor al mai multor cărți interesante, provocatoare și inedite, cum ar fi SectațiiNăscut în URSS sau Ultimii eretici ai Imperiului. Un interviu cu autorul avem aici.

Roxana Lupu – a fost jurnalistă, acum se ocupă de PR și comunicare, iar marea ei pasiune este sportul, după cum se poate vedea și pe Adrenallina, unul dintre cele mai importante site-uri care promovează sportul de anduranță și aventura. Noi am cunoscut-o și ca pasionată de literatură, dovadă cronicile pe care le-a scris pe Bookaholic.

Iuliana Dumitru – pasionată de 2 mai și născută acolo, Iuliana își face doctoratul despre locul de la malul mării unde ne petrecem vacanțele, despre toate poveștile și istoria lui. Marea ei iubire literară este Nina Cassian, căreia regretă că nu a apucat să îi ia un interviu.

Cristina Foarfă  subsemnata

DONEAZĂ PENTRU ECHIPA ÎNOTĂTOR. ARIPA STÂNGĂ

Echipa Bazinul lui Procust

Ada Roseti – binecunoscut critic de film, realizator de televiziune, channel director la Discovery Networks pentru Europa de S-E și o bună, bună prietenă și colaboratoare a Bookaholicului, pasionată de sport, literatură și, evident, filme.

Cătălin Rulea – ne place la nebunie muzica lui – Toulouse Lautrec (unde e solist) -, ne place că este pasionat de literatură, implicat și cu o viziune complexă asupra lucrurilor. Ne mai place și că e publicitar.

Dan Lupu – unul dintre cei mai buni actori tineri, pe Dan îl vedem cum dă viață și nuanțe personajelor în piese de teatru, în filme și în reclame și ne bucurăm să aflăm că este un mare iubitor de literatură.

Liviu Burnea – Liviu este fizician, se ocupă cu lucruri pe care personal nu le înțeleg (măsurători nucleare? Aparate de măsurat radiațiile?), dar ce știu despre el este că, încă de acum 17 ani, când l-am cunoscut, are o pasiune nebună pentru cărți.

Ioana Epure – colega noastră, fotograf profesionist, jurnalist, călător prin Africa și mare iubitoare de concerte. Și de literatură, dar asta nu mai e nevoie să zic.

DONEAZĂ PENTRU ECHIPA BAZINUL LUI PROCUST


Îi mulțumim foarte mult și Rucsandrei Pop pentru ajutor, consiliere, susținere, entuziasm, promovare și implicare!

Cum și de ce să donați

Simplu. Puteți dona pe echipe – Înotător. Aripa Stângă – aici și Bazinul lui Procust – aici – sau pe tot proiectul (care va însuma toate donațiile), aici.

De ce? Pentru că, dincolo de orice discurs naționalist (nu e cazul!), literatura română e faină! Merită citită, promovată, merită să afle cât mai multă lume de ea. Pentru că nu mai vrem să auzim că nu se citește, că e privită cu prejudecăți, că „nu e la fel de bună ca aia străină”. Ba e. Pentru că scriitorii români scriu despre lumea în care tu trăiești. Pentru că, dacă se vând cărțile mai bine, ei vor scrie poate mai mult. Pentru că e vie, se întâmplă lucruri aici, pe scena literară, pentru că sunt teme care ne interesează și cu care rezonăm. Și pentru că o donație, oricât de mică (poți renunța la câteva beri?), aduce autorii români în fața altor câteva sute, mii de oameni.

DONEAZĂ!

6 comentarii
  1. Razvan Delcea

    Lansez eu prima propunere pentru un roman scris de o autoare de care, din pacate, n-a auzit nimeni. Bine ca mai exista Goodreads, aia v-au luat-o inainte cu promovarea literaturii romane, de pe site-ul acela am aflat si eu de cartea la care fac referire – `Descantecul ploii` de Sorina Popescu.
    Am observat ceva, de cate ori am recomandat vreo carte scrisa de un autor roman prea putin cunoscut, am fost chiar persiflat ca si cum as fi jignit inteligenta cuiva. Sunt convins ca daca aceeasi carte ar fi avut schimbat numele romanesc al autorului cu unul strain, toti ar fi sarit in sus cu laudele si recenziile, deh, e la moda sa citim carti straine. N-ar fi mai bine ca autorii romani sa publice folosind pseudonime straine? Asa ar putea fi mult mai citite cartile lor de catre cititorii de la noi.

    Reply
  2. Ally

    Sustin! Am si un Romanian Writers Reading Challenge cu deadline pe 1 Decembrie. Poate discutam pe idee si cum ca o anexam proiectului 🙂

    Reply
  3. Cristina Foarfă Post author

    Bună ziua! Mulțumim pentru propuneri. Însă, momentan, avem mulți bani de strâns, vom vedea, în funcție de donații, ce putem face. 🙂 Așa că vă rugăm să ne sprijiniți cu acest lucru pentru moment și vă mulțumim mult pentru susținere.

    Reply
  4. Ate

    @Razvan Delecea
    Poate pentru ca e teribil de proasta cartea Sorinei Popescu?! La fel de proasta precum cele straine citite ‘en gros’ de tineri teribil de inculti si ei?
    O alta propunere : daca voiti atat de mult sa “atrageti atentia asupra literaturii romane” , mai bine i-ati derermina pe copii sa lase prostiile si sa studieze temeinic- asa ati ajuta cultura romaneasca – gasind adevarate zacaminte spirituale – nu promovand si celebrand mediocritatea prin “revizitari fresh si catchy” . Sarmanii “clasici”, cu cine sunt ei pusi in rand…

    Reply
  5. Razvan Delcea

    @Ate

    Cartea pe care am recomandat-o – „Descantecul poii” de Sorina Popescu – nu e nicidecum teribil de proasta asa cum o consideri tu, dimpotriva, chiar ti-o recomand sa o citesti. Te vei convinge singur ca este hilar sa critici o carte pe care nici macar n-ai citit-o. Departe de mine ideea de a nu le recunoaste meritele „sarmanilor calsici”, dar, literatura nu se opreste doar la clasici, continua sa existe prin cartile scriitorilor romani contemporani. Nu crezi ca deviezi lucrurile de la tema de fata, a promovarii literaturii romane contemporane?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *