În perioada 8-10 aprilie 2016, la ARCUB Gabroveni, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură organizează Forumul Cultura în educație, un eveniment care aduce în dezbatere importanța culturii în învățământul românesc și invită părinți, profesori și specialiști să ia parte la discuții.
Proiectul Susține cultura în educație, inițiat în 2013, vorbește despre dialogul cultural între artă și educație și pune în valoare inițiative în care elevii iau contact direct cu artiști și alți profesioniști din domeniul cultural (muzică, artă contemporană, dans, arte vizuale, cinema, patrimoniu, lectură) în școală sau în afara ei. Susține cultura în educație funcționează și ca o platformă de generare de noi cunoștințe pentru profesioniști, fie aceștia artiști, manageri, mediatori culturali sau profesori, o rețea care se dezvoltă natural prin schimbul de informații și experiențe prin care aceștia învață unii de la alții. Forumul își propune să fie un mediu de dialog în care schimbul de idei se bazează pe o critică constructivă și pe beneficiile colaborării.
Un Forum dinamic și deschis
Cu toții iubim poveștile, pentru că reprezintă o cale prin care învățăm despre lume. De la cea mai mică vârstă și până la maturitate, sistemul de învățământ ar trebui să spună povești și ce altă sursă inepuizabilă de povești avem, dacă nu cultura din jurul nostru, prin toate manifestările sale? Forumul Cultura în educație vă propune ca în trei zile să discutăm un tip de educație bazat pe imaginație, memorie, creativitate și simț critic pornind de la exemple concrete de colaborare școală-artă-patrimoniu din România. Formatul forumului permite publicului audierea unor prezentări realizate de specialiști, urmate de sesiuni restrânse de dezbatere cu aceștia, precum și ateliere de demonstrare a unor metode de lucru cu copiii, mărturii ale unor copii și tineri implicați în proiecte.
Cultura în educație la nivel național
Prima zi a Forumului este dedicată conectării culturii și educației la nivel național, aducând în prim plan profesioniști din ONG-uri culturale care realizează proiecte educative cu școlile în toată țara. Subiectele atinse de aceștia vor face referire și la sistemul de învățământ și cum acesta poate fi deschis spre colaborări culturale care să completeze programa școlară și abordările pedagogice tradiționale. Ziua va fi completată de ateliere de metode de lucru cu copiii din zona storytelling-ului, artei, muzeelor și filmului.
Cultura în educație în București
Cea de-a doua zi Cultura în educație se concentrează pe conectarea culturii și educației la nivelul Bucureștiului. Specialiști din partea inspectoratului școlar, a PROEDUS – Programul Civitas pentru școli, a ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și consilieri școlari vor prezenta experiențe reușite și oportunități pe care profilul cultural al capitalei îl oferă pentru acest parteneriat arte și patrimoniu-școală. Dezbaterea va fi urmată de prezentarea a două cercetări realizate de Centrul pentru Educație și Formare “Sintagma”: un ghid pentru cei care-și doresc să colaboreze cu școlile și o analiză de nevoi a profesorilor, ambele reprezentând puncte esențiale în dezbaterea despre colaborarea cu școlile. Ziua va fi completată de ateliere de metode de lucru cu copiii din zona muzicii, teatrului, implicării comunitare și artei contemporane.
Patrimoniul în educație
Ziua a treia este dedicată unui segment cultural aparte, educația prin și pentru patrimoniu. Acest subiect este deschis prin prezentarea proiectului Lecțiile patrimoniului, prin care o zonă condesată în istorie și monumente, cum este Piața Revoluției, se deschide școlilor prin activități educative aplicate în instituțiile și spațiile publice. Despre patrimoniu se va discuta apoi prin prisma pierderilor care se întâmplă odată cu dispariția sa, dar și a inițiativelor care își propun să introducă patrimoniul în școală prin ghiduri, manuale și opționale de sine stătătoare. Ziua a treia va fi completată de o dezbatere a copiilor și tinerilor care s-au implicat în organizarea sau au beneficiat de astfel de proiecte cu patrimoniu cultural.
Forumul are loc între 8 și 10 aprilie la ARCUB Gabroveni, str. Lipscani nr.86-88 din București. Programul complet al Forumului poate fi accesat aici sau aici.
Înscrierile se pot face pentru cele 3 zile ale evenimentului sau doar pentru unele dintre activități.
Înscrierile la Forum sunt gratuite, în limita locurilor disponibile și în ordinea înscrierii, accesând acest link.
Proiectul Susține cultura în educație își propune să susțină realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educațională în România prin dezvoltarea unei rețele de profesioniști, organizații și a unor resurse despre practici și politici publice în domeniu.
Forumul este organizat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE în România, prin Fondul ONG, al Administrației Fondului Cultural Național (prin proiectul Lecțiile patrimoniului) și al ARCUB.
Sponsori: Aqua Carpatica, Premier Catering
Parteneri: Centrul pentru Educație și Formare “Sintagma”, Fundația Gabriela Tudor, UNATC, Fundația pentru o societate deschisă, Asociația Da’DeCe, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Muzeul Național de Artă al României, Asociația de-a arhitectura
Parteneri Media: Digi FM, Modernism, Liternet, Radio România Cultural, The Institute, Designist, Bookaholic, Graphic Front, Totul Despre Mame, Roata Mare , Agenda Culturală pentru Copii
Proiectul „Susține cultura în educație” este finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesati www.eeagrants.org . „Lecțiile patrimoniului” este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, sesiunea I/2016. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Un proiect interesant. Mi-ar face placere sa particip si eu si chiar mi-am notat in agenda. Felicitari pentru preocuparea de a aduce in educatie, mai aproape de elevi, cultura.
Pingback: Asociația MetruCub din București organizează forumul „Cultura în educație” | Bee Strong