Aveti prieteni pasionati de carti? Perfect. Si cum va distrati la petreceri, pe langa obisnuitele bere, vin, whiskey, dans, barfa? Pasionatii de carti au petreceri cu “un twist”. Tocmai de aceea suntem noi aici, sa va sugeram idei de cum puteti face party-urile mai interesante, totul legat de carti, cum bine stim.

Un joc bun de stimulat creativitatea este fermecatorul cadavru al suprarealistilor. Nu e deloc complicat. Initial, suprarealistii l-au considerat un joc, zicea Breton, dar in timp si-au dat seama de potentialul lui creativ imens de a elibera metafore. Cadavre fermecatoare avem in pictura, literatura sau muzica.

De unde vine “sinistrul” nume? Nimic mai simplu. Prima data cand au jucat jocul, grupul a obtinut “Le cadavre / exquis / boira / le vin / nouveau” – Cadavrul fermecator va bea noul vin. Si cadavre exquis a ramas in istorie. Cum isi aminteste Andre Breton nasterea jocului.

Revenind la petrecerea noastra, iata ce aveti de facut. Stati in cerc si luati o foaie de hartie. Primul scrie pe ea o propozitie si o indoaie astfel incat urmatorul sa nu vada ce s-a scris (cu varianta sa ii lase unul-doua cuvinte de legatura). Urmatorul ia foaia, scrie si el o propozitie, o indoaie si o da mai departe. Jocul continua pana toti participantii au scris o propozitie.

In final, se ia foaia si se citeste opera colectiva. Daca grupul de prieteni are o stare de spirit comuna si cumva impartaseste acelasi imaginar, daca reusesc sa comunice intre ei dincolo de cuvinte, rezultatul poate fi surprinzator si foarte frumos.

Exista si varianta desenului pentru cei mai talentati dintre voi. In loc de scris, fiecare are patratelul sau de desen.

E o poezie a spontanului si a alaturarilor neasteptate, cand lucrurile se leaga cum nici nu te astepti. Serios, incercati si spuneti-ne apoi cum a fost. 🙂

Si poate citim inainte un pic de poezie de Naum, ca tot a aparut stransa intr-un volum.

 

P.S. Stiati ca Andrei Codrescu are o revista care se numeste chiar Exquisite Corpse?

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


3 comentarii
 1. Pingback: Jocuri pentru petreceri literare: Ghiceste personajul « Bookaholic

 2. Pingback: Jocuri pentru petreceri literare: poezii dadaiste « Bookaholic

 3. tiburtina

  CUM DEX-UL OFERA TREI VARIANTE PENTRU LATINESCUL/FRANTUZESCUL EXQUIS
  exchizit eschizit escuisit

  DE CE NU CADAVRUL EXCHIZIT?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *