În weekend, fiind atât de cald în timpul zilei, m-am refugiat în camera cu aer condiționat. Pe lângă cărți, mi-am downloadat câteva filme și seriale. Întâmplarea face să fi tras, fără să știu despre ce este vorba, serialul TV ”The Following”.

Am început să mă uit la el (are doar un sezon, 15 episoade a câte 42 de minute, și în 2014 va apărea cu o nouă serie) și trebuie să vă spun că m-am abținut cu greu să nu pierd nopțile pentru a-l vedea până la sfârșit.

Pentru că are o notă literară – dusă la extrem, spre obsesie – m-am hotărât să vă povestesc puțin despre acest serial și să vă recomand să-l vedeți.

Să începem cu datele ”tehnice”: ”The Following” este marca FOX Broadcasting Company și este creat de Kevin Williamson (”The Vampire Diaries”, ”Scream”, ”The Secret Circle” etc.). În rolurile principale sunt binecunoscuții Kevin Bacon (Ryan Hardy) și James Purefoy (Joe Carroll), alături de Natalie Zea (Claire Matthews), Shawn Ashmore (Mike Weston), Valorie Curry (Emma Hill) ș.a.

Serialul ar intra în genurile detectivistic, crimă, thriller psihologic, dramă. Aparent, este încă o producție de tipul FBI-e-tare-și-prinde-băieții-răi. Criminali în serie și tot tacâmul. Numai că nu este încă un film cu polițiști, ci are o abordare cu totul și cu totul inedită, centrată pe un singur fir narativ (la început mă întrebam cât timp vor putea trage de aceeași intrigă, dacă nu vor avea nevoie și de un alt caz).

Pe scurt, ”The Following” debutează cu Joe Carroll, un criminal în serie care evadează dintr-o închisoare de maximă securitate, măcelărind pe cine apucă, fix înainte de a fi executat. În urma incidentului, iese la rampă Ryan Hardy, fost agent FBI, retras din cauza problemelor cu inima, polițistul care-l prinsese pe Joe. Acestuia i se cere ajutorul în ipostaza de consultant, fiind considerat cel care-l cunoaște cel mai bine pe criminalul în discuție. Nimic neobișnuit până aici, cunoașteți tiparul.

Dar v-am spus de primele cinci minute din film, episodul pilot mai are muuuuulte noutăți. Prima și cea mai importantă este Edgar Allan Poe. Nu ridicați din sprânceană, v-am avertizat din titlu :).

The Gothic Sea

Sursa

Joe Carroll este personajul cel mai complex, profesor de literatură engleză de la Universitatea Winslow – a predat cu precădere perioada romantică -, îndrăgostit până la obsesie de opera lui Poe (dar și de personalitatea lui). Autor al unui roman, The Gothic Sea, un fel de continuare a cărții pe care Poe nu a reușit s-o termine până la moartea sa, The Lighthouse.

Light house

Sursa

Adept al tuturor conceptelor emise de tatăl romanelor moderne cu crime misterioase, al povestirilor şi seriilor horror, Joe Carroll ajunge la ideea că arta trebuie trăită. Așa că începe această misiune omorând 14 studente prin înjunghiere înainte de a fi prins de agentul FBI Ryan Hardy. Criminalul în serie este portretizat ca fiind extrem de carismatic, inteligent, controlat și, înainte de toate, un excelent disimulator – din moment ce reușește să-și ascundă implicarea în toate crimele, păcălindu-l pe agentul în cauză;, mai mult, lucrează cu FBI-ul în calitate de consultat pe literatura lui Edgar Allan Poe, dându-le acestora indicii tot mai mari.

Joe

Sursa

Soția lui, Claire, tot profesoară de literatură, marcată de adevărata lui personalitate, divorțează de el odată ce este închis, deși însărcinată – Joey, băiețelul lor, va fi unul dintre motoarele acțiunii timp de câteva episoade.

Ryan Hardy este cel care ar trebui să-i țină piept lui Joe, însă nu se ridică la nivelul criminalului în serie ca personaj. L-a prins în 2003 pe Carroll, dar și în prezent este măcinat de vina de a fi fost dus de nas de el. Alcoolic, cu un stimulator cardiac (a fost înjunghiat de Joe în inimă), fără viață socială (a fost amantul lui Claire o scurtă perioadă după ce soțul ei fusese arestat și condamnat; încă o iubește), cu o soră ca familie (părinții morți în copilărie), fostul agent FBI este personajul principal în noua carte a lui Joe Carroll – menită a-l persecuta pe polițist, a-l pedepsi pentru relația cu Claire și pentru arest.

Ryan

Sursa

Partea interesantă survine abia în clipa în care aflăm că Joe nu este numai un psihopat a cărui motivație de a ucide este justificată prin prisma lui Poe, ci este și liderul unui cult ”religios” – poate că nu pare autentic (și nici nu contează prea tare dacă te prinde serialul), dar fostul profesor de literatură adună, sub aripa sa protectoare, mai mulți criminali în serie sau tineri dezaxați. El le predică din Poe, le dă spre memorare pasaje din Annabel Lee, Nevermore, CorbulThe Tell-Tale HeartMasca Morții Roșii ș.a.m.d. 

TheFollowing

Sursa

Edgar Allan Poe devine astfel un fel de Dumnezeu, cel în numele căruia se ucide și se sacrifică orice. E a really mother f*cker. Imaginați-vă o scenă în care o tipă stă pe un scaun la secția de poliție, primește un mesaj cu ”Acum”, se ridică, își dă jos haina de pe ea (da, este în lenjerie intimă), îi admirăm tot corpul tatuat cu pasaje din Poe. Subit, scoate un cuțit, rostește ”Lord help my poor soul” (ultimele cuvinte lumești ale scriitorului) de vreo trei ori, ca pe o incantație, și se omoară. Pentru un statement, vorba englezului.

The_Following

Sursa

Ei, și de-aici încolo începe nebunia. Pe care vă las s-o descoperiți (să fiți atenți, de exemplu, și la Emma), nu înainte de a vă spune că fiecare episod este alert, bine construit, presărat cu tot felul de referințe literare (deține monopolul pe această bucată Poe așa că, dacă nu vă place ce scrie, n-o să înțelegeți prea bine, n-o să vă atragă sau o să faceți abstracție de el și o să-l vizionați ca pe un serial polițist și-atât). Eu îl consider un serial deștept – cine s-ar fi gândit că în anul 2013 Poe poate fi Biblia unui cult criminal?

Joe si Emma

Joe Carroll și Emma – Sursa

Partea negativă este că nu știu cât de în serios va fi luată nebunia asta cu Poe și moartea ca frumosul absolut de către adolescenții fragili (americani sau nu) – și te cam pune pe gânduri faptul că Joe Carroll și-a făcut cont de Twitter (unde are fani cu carul) sau că există un site dedicat psihopaților din gașca criminalului.

Pentru mai multe informații despre serial și episoadele din prima serie puteți merge pe site-ul ”The Following” sau pe canalul youtube aferent.

Ne auzim la cel de-al doilea sezon!

Vouă cum vi se pare ideea serialului? L-ați urmări?

 

Sursă imagine principală: blog.gypsywarrior.com

2 comentarii
  1. Calina

    Am urmarit serialul inca de cand a aparut pentru ca il avea pe Kevin Bacon in distributie. Desi a inceput mai lent dupa vreo 4-5 episoade actiunea incepe sa prinda viteza si sa nu mai bata apa in piua. Se alatura frumos altor seriale de gen ca The Killing si Hannibal dar cu propria reteta in care psihopatul si relatia sa cu Ryan Hardy face toti banii sau minutele petrecute urmarind jocul celor doi de-a soarecele si pisica. Acord puncte bonus si pentru finalul care aproape mi-a dat un atac de cord si multi nervi dar na, trebuie si privitorul atatat cu ceva pana in 2014.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *