Dacă tindem să ne îndreptăm atenţia asupra unor detalii picante sau bizarerii din viaţa scriitorilor, să nu uităm că în unele cazuri, şi contextul morţii lor pare a fi o scenă scoasă din propriile cărţi. Dacă nu acum mult timp vorbeam de bolile scriitorilor, în lista de mai jos, puteţi citi despre împrejurările morţii a cinci scriitori celebri. Misterioasă, stranie sau chiar ironică, moartea lor este şi ea o scenă de literatură.

Ultimele zile ale lui Edgar Allan Poe au fost învăluite într-un mister care nu a fost elucidat nici până azi (şi care a constituit şi punct de plecare pentru recentul film al lui James McTeigue, The Raven, cu John Cusack în rolul lui Poe): Poe a fost găsit inconştient pe o stradă din Baltimore, îmbrăcat cu haine care nu erau ale lui.

 

Tennessee Williams a sfârşit într-un mod cât se poate de stupid: înnecându-se cu capacul de la un tub de medicamente, în timp ce încerca să-l deschidă cu gura. Dar se pare că de fapt consumul său excesiv de substanţe de genul barbituricelor şi de alcool i-ar fi afectat reflexele, neputând să tuşească pentru a scuipa capacul.

A fi gurmand nu dăunează doar siluetei, ci uneori îţi poate pune şi viaţa în pericol… Francis Bacon a murit de pneumonie, dar în mod real faptul că era un mare gurmand (un nume parcă predestinat) l-a omorât: auzind că zăpada conservă mai bine carnea de pasăre, s-a gândit să verifice teoria. Se pare că frigul nu l-a iertat.

Deocamdată cu titlu de speculaţie: despre Albert Camus se ştie că a murit într-un accident de maşină, la vârsta de 46 de ani, dar există unele teorii care susţin că, de fapt, a fost un accident provocat de KGB, ca urmare a criticilor sale aduse Uniunii Sovietice.

Ce e straniu în ceea ce priveşte moartea lui Mark Twain ţine de faptul că scriitorul şi-a prevăzut-o cu o exactitate uimitoare: a afirmat că a venit pe lume odată cu cometa Halley, în 1835, şi că va pleca tot odată cu ea. A murit la o zi după apariţia cometei din 1910.

sursă foto thumb

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *