Toată lumea se întreba anul trecut, când a apărut volumul de povestiri “Dear Life”, dacă acesta va fi ultimul semnat de scriitoarea canadiană Alice Munro. Iată că acum, însăși Munro – autoarea mai multor volume de proză scurtă considerate “perfecte” și premiate, în 2009, cu premiul internațional “Man Booker” – dă de înțeles că nu va mai scrie o altă carte. Autoarea, în vârstă de 81 de ani, a declarat de curând, într-un interviu acordat postului național tv din Canada, că premiul literar canadian “Trillium” pe care l-a primit de curând pentru volumul “Dear Life” este “unul puțin mai special pentru că probabil nu voi mai scrie de aici înainte”, o citează guardian.co.uk.

Foto2

O decizie care i-a întristat cu siguranță pe fanii scriitoarei dar cu care Alice Munro este împăcată: “Sunt foarte mulțumită. Nu că nu mi-ar fi plăcut să scriu dar am ajuns într-un punct în care mă gândesc la viață într-un mod diferit. Și poate că la vârsta pe care o am eu nu-ți mai dorești să fii prea mult singur, așa cum trebuie să fie un scriitor. E ca și cum, ajuns la capătul greșit al vieții, devii mai sociabil”, a declarat aceasta.

Foto1Alice Munro a vorbit în repetate rânduri despre posibila renunțare la scris și despre cum vede ea viața după un astfel de moment, așa cum a făcut-o, spre exemplu, în 1994, când a spus pentru “Paris Review” că nu îi e teamă să renunțe la scris ci la “acest entuziasm, sau cum s-o fi numind el, care te face să scrii”: “Ceea ce mă întreb eu este ce face majoritatea oamenilor atunci când nevoia de a lucra tot timpul dispare? Chiar și cei ieșiți la pensie care iau cursuri și au hobby-uri caută ceva cu care să-și umple acest gol și mi-e groază să fiu așa și să am o astfel de viață. Singurl lucru cu care mi-am umplut viața a fost scrisul. Așa că nu am învățat cum să trăiesc o viață în diversitate. Singura viață pe care mi-o pot imagina este o viață științifică, pe care, probabil, o idealizez”.

La fel, în 2006, Munro mărturisea pentru “The Globe and Mail”: “Nu știu dacă mai am energia să fac acest lucru”. Iar de atunci a mai lansat două cărți “Too Much Happiness” (2009) și “Dear Life” (2012).

Așadar, pentru cititorii lui Alice Munro nu declarațiile acesteia îi vor putea convinge de retragerea ei, ci timpul. Și având în vedere că scriitoarea și-a publicat cărțile la interval de aproximativ trei ani între ele, fanii pot sta liniștiți până în 2015, când se vor împlini trei ani de la publicarea volumului “Dear Life”.:)

Surse foto: gapatton.netnpr.orgtheage.com.au

Un comentariu
  1. Pingback: Să scoatem proza scurtă din sertar! - site-uri unde putem găsi povestiri gratuite online - Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *