Întotdeauna am crezut în puterea cărţilor de a te schimba ca om. De la empatie până la o mai bună înţelegere a lumii, influenţele pe care le are lectura asupra noastră sunt nenumărate şi foarte variate. Beneficiile pe care le au cititorii sunt atribute pe care aceştia le iau la pachet pentru tot restul vieţii. Mi-ar plăcea să-i pot convinge uşor pe oameni să citească. Însă adesea o astfel de muncă înseamnă eforturi constante şi-n multe direcţii. Însă, la final de zi, de săptămână sau de lună, promovarea lecturii rămâne una dintre cele mai frumoase activităţi.

În funcţie de ceea ce alegem să citim, dar şi în funcţie de felul în care ne întâlnim, cel puţin aparent întâmplător, cu cărţile, devenim mai buni, mai înţelegători şi căpătăm, totodată, o empatie pe care doar lectura are puterea de a o înzeci, pagină după pagină. Experienţele de viaţă, pe care avem tendinţa să le privim numai dintr-un singur punct de vedere, sunt oglindite prin zeci şi zeci de faţete ale lecturii.

O selecţie recent făcută de Independent UK lasă loc de o nouă sortare pe care mi-am permis să o construiesc pornind de la cea iniţială. Nu voi scrie aici alegerile personale, din simplul motiv că mi se par şi mi s-au părut întotdeauna prea puţin universale. Tocmai de aceea, din lista de lecturi pe care publicaţia britanică le consideră ca fiind marcante, într-o măsură mai mică sau mai mare, în ce priveşte formarea noastră ca oameni, am extras acele câteva titluri despre care îmi place să cred că ne sunt mai la îndemână şi decodăm în ele un limbaj care nu necesită traducere.

Concluzia, înainte de a le prezenta, ar fi că avem nevoie să citim din domenii diferite, iar cu această abordare nici n-aş putea să nu fiu de acord: de la ficţiune şi până la economie sau politică, avem nevoie de lecturi variate şi de calitate pentru a înţelege nu doar cum ne poziţionăm ca indivizi în relaţia cu noi şi cu ceilalţi, dar şi cum funcţionează întreaga societate.

1.Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee. Publicat pentru prima dată în 1960 şi câştigătoare a Premiului Pulitzer în 1961, romanul a cunoscut şi cunoaşte încă un succes răsunător. Încă de la prima săptămână de difuzare s-a vândut în 1,1 milioane de exemplare şi a depăşit, până la acest moment, 40 de milioane, fiind tradus în peste 40 de limbi. Un roman care tratează sensibil teme precum rasismul şi relaţia părinte-copil, reuşind să depăşească an de an testul timpului.

2. În mod cât se poate de meritat, pe locul al doilea se află 1984 de George Orwell. Cartea scrisă în 1948 este renumită pentru felul în care a reuşit să anticipeze mişcarea regimului comunist şi acţiunile specifice derulate în anii ’80. Un stat supus unui regim totalitar, supravegheat de Fratele cel Mare, continuă să-şi găsească analogii şi în prezent. Azi cu atât mai mult lectura acestei cărţi devine esenţială pentru a înţelege felul în care guvernul unei ţări poate prelua puterea în mod abuziv asupra întregii societăţi. Înţelegerea şi recuperarea trecutului sunt întotdeauna arme care apără prezentul de greşelile pe care istoria le-a înregistrat.

3. Lectură recomandată încă din timpul facultăţii, Walden de Henry David Thoreau continuă să fie una dintre cele mai citite cărţi ale timpurilor. Retragerea în mijlocul naturii, într-o cabană construită chiar de autor, devine miezul unor experienţe descrise rând pe rând în această carte. Vreme de doi ani, scriitorul îşi redescoperă relaţia cu propriul sine şi pune în balanţă modul în care un trai retras din mijlocul lumii poate funcţiona ca atare.

4. O carte despre care se pot scrie enorm de multe şi despre care, de fiecare dată, avem tendinţa să vorbim prea puţin. Să fie oare emoţiile care ne copleşesc de fiecare dată când ne aducem aminte de Jurnalul lui Anne Frank? Poate unul dintre cele mai emoţionante şi cutremurătoare documente ale felului în care istoria şi-a arătat colţii nemiloşi de fiară, fără a ţine cont în cine şi cum a lovit. O lecţie uriaşă de empatie şi o experienţă a lecturii care va rămâne cu noi toată viaţa.

5. Pentru că avem încă obiceiul de a privi cu jind spre americani, în ciuda unui climat politic instabil, titlul Game Change de John Heilemann şi Mark Halperin oferă o detaliată perspectivă asupra modului în care se desfăşoară o campanie prezidenţială în Statele Unite. Şi dacă sunteţi interesaţi de cum funcţionează unele organizaţii europene, o lectură la fel de interesantă este şi Asasinul economic de John Perkins.

6. Originea speciilor de Charles Darwin se numără în acest top zece extras din lista amintită iniţial. Indiferent de convingerile personale, spun autorii, o perspectivă suplimentară nu poate decât să educe o viziune mai largă asupra lumii şi o mai bună înţelegere în raport cu persoanele care nu împărtăşesc aceleaşi opinii. O călătorie fascinantă prin mintea unuia dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă.

7. La polul opus, publicată în 1988 şi apărută la noi la Humanitas, Scurtă istorie a timpului, de Stephen Hawking prezintă unele dintre cele mai pertinente teorii referitoare la călătoria în timp, legea relativităţii şi modul în care a luat naştere universul. Cu siguranţă, una dintre lecturile care ne oferă informaţii esenţiale, de valoare şi, adesea, uluitoare.

8. Existenţialismul de la Dostoievski la Sartre, o lucrare editată de Walter Kaufmann, prezintă o colecţie de citate care ilustrează viziunea unor mari scriitori asupra vieţii, precum şi întrebările care i-au frământat îndelung pe aceştia. Dacă vrem să aflăm în ce mod înţelegeau aceştia viaţa sau ce răspunsuri au reuşit să-şi ofere, lectura ne prezintă concluziile unor scriitori precum Rilke, Kafka şi Sartre.

9. Un titlu care iese poate din schema obişnuită de recomandări de lectură, dar care pleacă totuşi de la o analiză extrem de interesantă, care a avut loc pe o perioadă de mai bine de douăzeci de ani: de la cum trăiesc milionarii, ce obiceiuri au şi cum reuşesc să nu facă risipă, Milionarul de lângă noi, de Thomas Stanley şi William Danko le include pe toate cu succes.

10. Mastering the Art of French Cooking de Julia Child este şi titlul care a inspirat un film cât se poate de fermecător. Dacă vă doriţi să aveţi parte de o călătorie extraordinară, savuroasă, plină de arome şi de gusturi care de care mai deosebite, atunci această carte, departe de a fi una obişnuită din seria cărţilor de gătit, este lectura potrivită. Cu 524 de reţete incluse, cartea rămâne una dintre cele mai faimoase în acest domeniu.

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *