Iată-ne trecuți și în noul an, cu grămezi de cărți restante de citit din anul care tocmai a trecut (și din alții, probabil) și cu o nouă provocare de lectură (Goodreads challenge, anyone?).

Ca să vă fac treaba mai „ușoară”, vă propun și luna asta 10 cărți de citit și vă dau un sfat: organizați-vă bine lecturile pe 2019, pentru că se anunță un an foarte bogat, cu multe cărți noi și interesante. Apropo, ați citit și voi articolul ăla care spune că, dacă petrecem mai puțin timp pe Facebook, putem citi chiar și 200 de cărți pe an, nu?

Așadar, pentru ianuarie mi-au atras atenția (din nou) mai mult cărțile de non-ficțiune (asta e, sunt tot mai multe în ultima vreme și vor tot continua să fie). De la autobiografia lui Anthony Quinn, la un nou volum de istorie dedicat Primului Război Mondial și semnat de Margaret Macmillan, o carte de eseuri a filozofului român Valeriu Gherghel, una despre istoria ceaiului și două cărți despre evoluționism (Verde uimitor, un volum despre inteligența vegetală, și un altul care-mi doream mult să fie tradus, Marele tot, de Sean Carroll). La capitolul ficțiune, am ales un roman incomod al unui tânăr autor francez promițător (Sfârșitul lui Eddy Bellegueule), un nou roman semnat de Joël Dicker și o reeditare, zic eu, necesară: Cartea ceasului de nisip, de Ernst Jünger.  Iar noua antologie Freeman’s (de data asta cu texte despre putere) cuprinde atât ficțiune, cât și non-ficțiune.

Să aveți un an nou minunat și cu multe cărți frumoase!

Sfârșitul lui Eddy Bellegueule, de Edouard Louis (trad. Alexandru Matei)

„În fiecare dimineaţă, în baie, îmi repetam neîntrerupt aceeaşi propoziţie: Azi voi fi un dur”. Cea mai mare dorinţă a lui Eddy Bellegueule, un băiat dintr-o familie săracă din nordul Franţei, este să fie un macho în ochii familiei şi ai vecinilor săi. Dar, din copilărie, a fost diferit: a avut gesturi efeminate, a fost precoce din punct de vedere intelectual şi atras de alţi bărbaţi. Tradus deja în douăzeci de limbi, Sfârşitul lui Eddy Bellegueule surprinde violenţa şi disperarea vieţii într-o localitate muncitorească din Franţa, fiind, de asemenea, un portret sensibil al copilăriei şi al trezirii instinctelor sexuale. Édouard Louis scrie din propria experienţă, cu o sinceritate şi cu o inteligenţă pline de compasiune. Rezultatul – un triumf de critică şi de public – a făcut din el cel mai celebru scriitor francez din generaţia sa.
„Un roman strălucitor… curajos, necesar şi profund înduioşător.” (The Guardian)  (© Editura Litera)

Dispariția lui Stephanie Mailer, de Joël Dicker (trad. Doru Mareș)

30 iulie 1994. Orphea, o stațiune balneară liniștită din statul New York, este bulversată de o crimă înfiorătoare: primarul și familia lui sunt asasinați la ei acasă, împreună cu o femeie care trecea întâmplător prin zonă. Ancheta este încredințată unei echipe alcătuite din doi polițiști tineri, Jesse Rosenberg și Derek Scott. Ei strâng probe solide și reușesc să identifice criminalul, obținând din partea superiorilor nu doar laude, ci și o decorație. Dar, douăzeci de ani mai târziu, la începutul verii lui 2014, o jurnalistă pe nume Stephanie Mailer îi spune lui Jesse că au identificat greșit asasinul din Orphea, după care dispare în condiții misterioase. Ce s-a întâmplat cu Stephanie Mailer? Ce a descoperit ea? Și, mai ales, ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 30 iulie 1994 la Orphea?  (© Editura Trei)

Păcatul originar, de Anthony Quinn (trad. Monica Andronescu)

Această carte este, în primul rând, povestea unui om care nu știe să primească iubirea necondiționată. Omul care se privește pe sine și se povestește este Anthony Quinn, actorul celebru al cărui nume va rămâne veșnic legat de Zorba Grecul.
Revizitându-și împreună cu psihologul trecutul și sentimentele cele mai sumbre, încearcă să înțeleagă iubirea și moartea. Înainte de toate, moartea fiului său. Cum a început drumul lui Anthony Quinn prin viață? Unde? Când? Cu cine? Dar traseul spre Hollywood? Pe parcurs se ivesc figuri precum Mae West, Katherine Hepburn, John Barrymore sau Gary Cooper.
Emoționantă și amplă confesiune a actorului care a cucerit lumea, neprețuit document de viață, este o lectură obligatorie pentru oricine vrea să afle prețul creației.  (© Editura Nemira)

Freeman’s: mai bune texte noi despre putere, de John Freeman (trad. Elena Marcu și Aurelia Ulici)

Freeman’s: mai bune texte noi despre putere este al cincilea număr al antologiei literare numite de critici „curajoasă” (Minneapolis Star-Tribune) și „proaspătă” (Chicago Literati). Acest număr, cel de-al treilea tradus în limba română, cuprinde 24 de scriitori care abordează tema puterii din cele mai variate perspective.
Texte de: Margaret Atwood, Elif Shafak , Aleksandar Hemon, Barry Lopez, David Mitchell, Etgar Keret , Eula Biss, , Tracy K. Smith, Leïla Slimani , A Yi, Édouard Louis, Jaime Cortez, Aminatta Forna, Julia Alvarez, Nimmi Gowrinathan, Lan Samantha Chang, Nicole Im, Eka Kurniawan, Ben Okri, Tahmima Anam, Josephine Rowe, Jenni Fagan, Deborah Landau, Kanako Nishi.
Arareori puterea a primit atâtea valențe, atâta specificitate și atâta vastitate ca în textele din acest volum: puterea conferită, puterea exercitată, puterea asumată, puterea implicită, puterea abuzivă, puterea slăbiciunii și, mai ales, puterea limbajului acestor 24 de scriitori. (© Editura Black Button Books)

Făuritorii păcii. Șase luni care au schimbat lumea, de Margaret MacMillan (trad. Smaranda Câmpeanu)

Conferința de Pace de la Paris, 1919, și încercarea de a pune capăt războiului.
Între ianuarie și iunie 1919, după încheierea „războiului care urma să pună capăt tuturor războaielor”, oameni din toate colțurile lumii au sosit la Paris pentru Conferința de Pace. Cele mai importante personalități prezente au fost conducătorii celor trei mari puteri – Woodrow Wilson, Lloyd George și Clemenceau –, dar la Paris au sosit mii de alți delegați, fiecare cu propria sa agendă. Regi, prim-miniștri și miniștri de externe, însoțiți de suitele lor de consilieri, stăteau cot la cot cu jurnaliști și lobbyiști, luptând pentru o serie întreagă de cauze, de la independența Armeniei până la drepturile femeilor. T.E. Lawrence, regina Maria a României, Maynard Keynes, Ho Și Min – tot mapamondul avea ceva de rezolvat la Paris în acel an. Lumea nu mai văzuse niciodată ceva asemănător și nici că avea să mai vadă vreodată.  (© Editura Trei)

Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile?, de Valeriu Gherghel

„Oare de ce (mai) citim? Un înțelept a găsit răspunsul: pentru a trăi pur și simplu. Citește ca să trăiești… Omul vrea să priceapă ceea ce trăiește. Iar pentru a înțelege este nevoie de cărți. Citim, așadar, pentru a ne înțelege mai bine pe noi înșine, pentru a ne lărgi sinele, citim pentru a trăi… În fond, am învățat să iubim din poemele trubadurilor. Poeții au inventat iubirea-pasiune. Ei au descris iubirea tenace dintre doi amanți separați, iubirea care se manifestă și în absența celuilalt. Prin urmare, omul mai întîi a citit, și-a imaginat, și abia după aceea s-a întrebat dacă iubește aievea. A citit și abia apoi a trăit.” (Valeriu Gherghel)  (© Editura Polirom)

Verde uimitor. Inteligența vieții vegetale, de Stefano Mancuso, Alessandra Viola (trad. Angheluță Nechita)

Plantele ne-au precedat pe Terra și sunt pretutindeni în jurul nostru. Trăim în lumea lor. Nu le dăm mare importanță, deși existența noastră depinde de ele. Le negăm capacitățile care le fac atât de asemănătoare nouă. Și totuși atât de diferite. Stefano Mancuso și Alessandra Viola demonstrează că plantele posedă toate cele cinci simțuri ale noastre, la care se adaugă încă… cincisprezece. În regnul vegetal se comunică, se construiesc strategii, se formează alianțe. Nu inteligența e cea care diferențiază animalele superioare de cele inferioare și de plante; ea mai degrabă constituie caracteristica definitorie a întregii lumi vii. Verde uimitor este o carte-manifest care schimbă nu doar știința botanicii, dar și perspectiva asupra locului și importanței omului în Univers. (© Editura Art)

Cartea ceasului de nisip, de Ernst Jünger (trad. Viorica Nișcov)

„Timpul nisiparniţei trăieşte în noi toţi, nu doar în zilele copilăriei, în zilele petrecute în grădină, în zilele de vacanţă, ci adânc în profunzimile fiinţei. El este altceva decât timpul ceasului mecanic, altceva şi decât timpul solar. Poate merită osteneala de a-l înfăţişa, la fel cum din de?eurile aflate în galerii aproape nebătute se obţine un minereu rar. Poate va scânteia în cristale neobişnuite, poate va ascunde chiar o putere tămăduitoare sau ne va satisface doar simţul pentru curiozităţi.“ (Ernst Jünger)
Cartea ceasului de nisip închipuie bric-à-brac-ul muzeal, învăluit în aburul trecutului şi purtând pecetea insolitului. Este aerul cabinetelor de rarităţi cu gravuri vechi şi cărţi rare, al prăvăliilor de antichităţi, prin ale căror colţuri colbuite lucesc enigmatic piese exotice, maşinării complicate, ingeniozităţi tehnice, minunăţii de tot felul, vădind o fantezie bogată şi vocaţia aglomerării baroce de lucruri din cele mai surprinzătoare.“ (Viorica Nișcov) (© Editura Humanitas)

Istoria şi arta ceaiului, de Laura C. Martin (trad. Ines Hristea)

Laura C. Martin a publicat peste douăzeci și cinci de volume din universul peisagisticii, distinse cu nenumărate premii. De zeci de ani studiază complexitatea plantelor și participă la emisiuni de televiziune precum Home Matters și Victory Garden. A lucrat ca redactor de specialitate la revistele Atlanta Homes and Lifestyles și Georgia și scrie pentru publicații diverse, de la American Horticulturist și până la Better Homes & Gardens.
DE LA AMAR LA SUBLIM, ISTORIA OMENIRII ÎNTR-O CEAȘCĂ DE CEAI: GUST ȘI SENZAȚIE, ELIXIR ȘI RĂSFĂȚ, PLĂCERE, ARMONIE, PURITATE ȘI LINIȘTE, FINEȚE ȘI MISTER, SPIONAJ, RĂZBOAIE ȘI DOSARE SECRETE, FILOZOFIE, ARTĂ ȘI CULTURA SUBTILĂ A BUNULUI- GUST
Verde, negru, alb, roșu, oolong și miere și lapte și frișcă, un pachet de dorințe și așteptări împlinite într-un singur cuvânt – ceai.
„Dacă ți-e frig, ceaiul o să te încălzească. Dacă te-ai încălzit prea tare, ceaiul o să te răcorească. Dacă ești deprimat, ceaiul o să te înveselească. Dacă ești agitat, ceaiul o să te liniștească.” – WILLIAM GLADSTONE (1809-1898), prim-ministru al Marii Britanii. (© Editura Baroque Books&Arts)

Marele Tot: De la originea universului și a vieții până la sensul existenței, de Sean Carroll (trad. George Arion)

„Sean Carroll articulează în mod elegant, cu o inteligență profundă și lucidă, într-un limbaj lipsit de prețiozitate, viziunea asupra lumii susținută de naturalismul contemporan. El clarifică aspecte spinoase precum liberul arbitru, direcția timpului și originea moralității cu multă măiestrie și pătrundere. Marele Tot ne arată cum concepția științifică despre lume ne îmbogățește modul în care înțelegem universul și în care ne vedem pe noi înșine. Prezentând o imagine fidelă a universului, cartea este de asemenea o meditație plină de serenitate asupra nevoii noastre de sens. Ar trebui să fie citită de toată lumea.” (Carlo Rovelli, autorul cărții Șapte scurte lecții de fizică)
„Limbaj, filozofie, mecanică cuantică, relativitatea generală – le regăsim pe toate în Marele Tot. Sean Carroll este un erudit fantastic și un scriitor fascinant.” (Elizabeth Kolbert, autoarea cărții A 6-a extincție)
„Împletind firele narative ale astronomiei, fizicii, chimiei, biologiei și filozofiei într-o tapiserie fără cusur, Sean Caroll ne umple de uimire, înfățișându-ne ceea ce am aflat despre univers, și de umilință, în față a ceea ce încă nu înțelegem. Însă, la final, ceea ce îți va hrăni curiozitatea este căutarea sensului întregului.” (Neil deGrasse Tyson, realizatorul programului TV Cosmos: A Spacetime Odyssey) (© Editura Herald)

 

Cumpără cărțile din librăria online Cărturești! (Click pe titluri și/sau coperte.) Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

4 comentarii
  1. Pingback: Laura Câlțea, bookaholic.ro: 10 cărți de citit în ianuarie 2019 – Eucitesc – Cotidian Literar Online

    1. Laura Câlțea Post author

      Sper să le găsești, le-am tot urmărit și eu și încă nu le-am găsit în librării. Speram ca acum, după trecerea sărbătorilor să apară 🙂 Spor la citit!

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *