„Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, ci întreabă-te ce poţi face tu pentru ţara ta.” – John Kennedy

Cu acest citat a început discursul care a deschis seara lansării unui proiect educaţional bazat pe lectură: Audioteca Şeherezadei. Pe Şeherezada sau pe Adriana Moca o cunoaşteţi din cadrul emisiunii Cărţile Şeherezadei, incluse în format capsulă în emisiunea Oraşul Vorbeşte de la Radio România Cultural, prezentată de omul de radio şi scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu.

Proiectul, iniţiat de Adriana Moca, un profesionist desăvârşit, care îşi împarte viaţa între teatru, cărţi şi radio, punând la cale constant proiecte culturale cu efecte majore, a fost lansat oficial în seara zilei de 15 septembrie, în Grădina Secretă din Cărtureşti Verona.

De ce citim şi ce rol joacă lectura în vieţile noastre? Cât de esenţial e timpul pe care i-l dedicăm? Ce definiţie poate să aibă lectura pentru fiecare dintre noi? Toate aceste întrebări şi multe altele au primit, sub o formă sau alta, variante elaborate de răspuns de la invitaţii Adrianei Moca: scriitoarea Ioana Bâldea Constantinescu, care a citit împreună cu Adriana Moca un fragment din cel mai recent roman, Nautilus, psihologul clinician Ligia Moise, care a vorbit despre importanța lecturii de la o vârstă mică şi despre felul în care lectura ne ajută să ne cunoaştem, Andreea Neagoe, de la Administrația Națională a Penitenciarelor (Ofițer specialist în cadrul Direcției Reintegrare Socială) şi Cristina Enache, specialist comunicare Administrația Națională a Penitenciarelor.

Aşa cum se defineşte el însuşi, proiectul „Audioteca Seherezadei” reprezintă o campanie de promovare a culturii scrise, un proiect multidisciplinar inițiat de Asociația Culturală Vis-a-Vis și cofinanțat de AFCN, derulat în opt instituții de învățământ preuniversitar și zece penitenciare de pe tot cuprinsul țării. Astfel, audiența proiectului vizează peste 12.500 de persoane care vor asculta prin stațiile interne audio 60 de emisiuni culturale cu fragmente din cărți excepționale, în interpretarea actriței Adriana Moca.

De asemenea, proiectul mai include şi opt ateliere de lectură performativă și creare de fanzine în școli din Bârlad, Berteștii de Jos, Brăila, București, Huși, Piatra Neamț, Slatina, douăsprezece interviuri cu scriitori români și traducători, publicate pe site, precum şi patru lecturi performative în București.

Indiferent de timpul dedicat lecturii, un lucru e cert: fiecare pagină deschide o poartă spre lumi noi. Pentru oamenii aflaţi în penitenciare, fragmentele înregistrate sunt forme de eliberare, minute în şir în care uită unde se află şi care le (re)deschid, totodată, apetitul pentru lectură. De ce citim şi, mai ales, ce citim, descoperă şi elevii mai multor licee din ţară care învaţă, sub oblăduirea unui minunat proiect, să îşi direcţioneze atenţia, timpul şi curiozitatea şi către autori care nu sunt, din păcate, incluşi în manualele şcolare, deşi sunt esenţiali pentru formarea unor viitori adulţi dăruiţi cu mai multe metode de a cunoaşte şi a înţelege lumea.

Dar poate că cel mai bine convinge de rolul lecturii în viaţa noastră un fragment fermecător din „scrisoarea de dragoste” pe care Adriana Moca a dedicat-o la finalul serii tuturor celor prezenţi, îndemnându-ne, prin cele mai alese cuvinte, să citim:

„Unii oameni care conduc lumea asta nu-şi doresc pentru toţi copiii o educaţie bazată pe libertate de gândire şi curaj, dar pentru că tu vei citi şi te vei informa, ei nu vor reuşi să se înstăpânească pe mintea şi conştiinţa ta pentru că vei avea forţă să te opui. Citind, vei înţelege repede toate minciunile care ţi se vor servi, jocurile de putere şi manipulările. Chiar dacă unii vor încerca să te îndepărteze de adevăr, bine şi frumuseţe, nu vor reuşi. Ştii de ce? Pentru că tu deja vei fi aflat din cărţi că în absenţa adevărului, binelui şi frumuseţii, lumea devine un loc irespirabil, mortal. Şi-ţi vei dori pentru viitorul tău copil ca ea să fie bună, dreaptă şi frumoasă.

Pentru asta, e nevoie de minţi luminate. Fii tu una dintre ele. Fii cel care se opune violenţei, prostiei, minciunii, mizeriei şi sărăciei. Orice meserie vei alege, să nu uiţi că în cărţi se află întotdeauna un răspuns, o idee strălucită, un drum pe care nu-l văzuseşi, o mână de ajutor.

Citeşte când eşti trist, te va ajuta să depăşeşti momentul. Citeşte şi când eşti fericit, vei afla că poţi să prelungeşti starea în imaginaţie. Citeşte dacă ai prieteni, prietenia voastră se va îmbogăţi. Citeşte şi dacă n-ai prieteni încă, o carte îţi poate fi un excelent companion, sigur şi fidel. Citeşte ca să poţi trăi într-o sută de pagini experienţe formatoare cât trăiesc alţii într-un an sau chiar mai mult. Şi, îţi promit, pe cuvânt de povestitoare, că vei învinge prin puterea cărţilor orice obstacol şi orice vrăjitoare.

Cu dragoste,
Şeherezada”

Un comentariu
  1. Pingback: Despre Audioteca Șeherezadei pe Bookaholic – Audioteca Șeherezadei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *