Dacă în trecut vă arătam reclame în biblioteci, benzi desenate cu și despre bibliotecari, despre frumusețea meseriei de a fi bibliotecar într-un scurtmetraj din 1947 și multe altele legate de universul bibliotecilor, astăzi sper să răsune în boxele voastre (de la birou, de acasă, de la terase) clipurile muzicale pe care vi le voi arăta în cele ce urmează.
Via Bookriot, care au scris zilele trecute un material numit Parody Songs by Librarians, m-am apucat să caut mai multe clipuri muzicale în care se vorbește despre biblioteci, bibliotecari și în care, bineînțeles, se sărbătorește și promovează lectura. Așa am ajuns să privesc zeci de astfel de clipuri muzicale, bucurându-mă pentru fiecare mică descoperire, dar și întrebându-mă constant la noi de ce nu se face ceva similar.
În cariera mea de cititor bibliotecile au însemnat o etapă foarte importantă, momentul în care mica bibliotecă de acasă nu a mai fost suficientă. Atunci m-am înscris la biblioteca de la școală, apoi la cea de lângă școală și, în cele din urmă, la cea județeană (într-un oraș de provincie nu ai chiar așa de multe biblioteci). Am întâlnit și bibliotecare de care-mi era teamă – mai ales când eram mică, prin clasa a cincea, a șasea – tocmai pentru că erau mereu severe și păreau de neînduplecat dacă întârziai cât de puțin cu aducerea cărților. Dar mi-aduc aminte cu drag mai ales de doamnele care-mi recomandau cărți, care-mi păstrau volumele pe care le vroiam, care mă întrebau ce părere am avut despre una sau alta după ce o returnam. Persoane calde și extrem de profesioniste.
De aceea (și nu numai) cred că bibliotecile și bibliotecarii merită să fie în prim plan, să îndrume copiii în călătoriile lor literare și să-i facă pe adolescenți să se apropie de cărți.
Sperând într-o promovare pe plan local, vă voi arăta o selecție (cum altfel decât personală?) de 18 clipuri muzicale (melodii originale sau parodii după unele celebre) realizate chiar de bibliotecari, de elevi sau profesori aflați în biblioteci, de diverși muzicieni, totul cu unicul scop de a scoate la înaintare una dintre cele mai frumoase ocupații din lume: lectura.
O parodie a bibliotecarilor după melodia I will survive, Gloria Gaynor.
Bibliotecara Meredith Myers, fană a lui James Joyce, preia melodia Jump Around a celor de la House of Pain și o transformă în Joyce Around. are și un site, Stand-up Librarian, în care încearcă să atragă atenția asupra importanței bibliotecilor.
History Teachers promovează, de asemenea, lectura. În clipul de mai sus, despre The Canterbury Tales pe melodia California Dreamin.
New York State Reading Association încurajează lectura prin ritm și versuri (parodie după piesa Call me maybe). Și urmează încă una, și mai faină, realizată tot de ei după piesa cântăreței Adele, Rolling in the deep.
Profesorul James F. McGrath, de la Universitatea Butler, s-a gândit să pună cap la cap un cântec despre cercetare și, implicit, nevoia de a fi îndrumat (de bibliotecari, bineînțeles). Parodie după Viva la vida, de Coldplay.
Tobi Aremu invită fanii la o petrecere în bibliotecă :). Ghiciți piesa originală, nu-i așa?
Nici Chenoweth Elementary School nu se lasă mai prejos. Parodie cu niște copii tare simpatici după Blurred Lines a lui Robin Thicke.
Și copiii de la Dowell Middle School s-au întrecut în a promova lectura.
Iar acum trecem la melodii originale 🙂 – care fie fac reclamă unei biblioteci anume, fie vorbesc despre acestea (și despre bibliotecari) la modul general.
Clipul de mai sus este mai … neconvențional. Însă recunoașteți: dacă ați fi adolescenți, nu ar ajunge la voi mesajul? 🙂
Mie mi-a fost tare drag efortul bibliotecarilor, al copiilor și chiar al muzicienilor. Sunt convinsă că, dacă ar cânta și la noi vedetele care sunt pe val despre importanța lecturii, a bibliotecilor etc., lucrurile s-ar putea schimba în și mai bine. Hai, fie și-un Guță :), nu-mi pasă atâta timp cât mesajul cuprinde în el cuvintele cheie (lectură, cărți, biblioteci).
Apropo de asta, vă mai aduceți aminte de clipurile provocate de Pharrell Williams cu al lui Happy? Și la noi au circulat câteva – majoritatea chiar mi-au plăcut și mi-au adus zâmbetul pe buze. Dar nici măcar aici nu s-a gândit nimeni, din cunoștințele mele, să filmeze niște cadre într-o librărie sau bibliotecă. În State ideea a venit de la sine.
Cam așa:
Sau așa, în Ungaria:
Atât deocamdată. Sper că v-a plăcut mixul de astăzi :).
Surse principale: bookriot.com, publiclibrariesnews.com, youtube.com
Sursă imagine principală