Nu știu alții cum sunt, dar eu, dacă citesc ceva care îmi place, îmi imaginez imediat și filmul. La fel, dacă văd mai întâi filmul, caut și cartea (cum mi s-a întâmplat la Best Exotic Marigold Hotel).
Aproape niciodată nu se pune problema “păi știu cum se termină, ce rost mai are?”. Rar o carte e precum filmul, ori vițăvercea.
Pentru cinefilul bookaholic, iată o listă de posibile cadouri care să-i facă plăcere:
Hobbitul / The Hobbit, J. R. R. Tolkien
Fain filmul, dar o să vreți să citiți și cartea. A fost scrisă pentru copii, dar va fi pe placul adolescenților și adulților pasionați de fantasy, deopotrivă.
Publicată cel mai recent de RAO, în 2012, pret 40 de lei.
Stăpânul inelelor / Lord of The Rings, J. R. R. Tolkien
Dacă tot ați cumpărat Hobbitul, faceți un pachet frumos și cu continuarea sa (la cererea expresă a editorului lui Tolkien), trilogia LoTR.
RAO, 80 de lei
Cloud Atlas, David Mitchell
Probabil multă lume a văzut mai întâi filmul și abia apoi a aflat și de roman, care este o călătorie la fel de extraordinară precum adaptarea sa cinematografică.
Se găsește la librăriile de limbă engleză, ~40 de lei
Viața lui Pi / Life of Pi, Yann Martel
O carte bună pentru orice vârstă (de la 12 ani în sus), Viața lui Pi este aventura transoceanică a lui Piscină Patel, un băiețel indian, naufragiat într-o barcă alături de marele tigru bengalez Richard Parker.
Publicată cel mai recent în 2012, la Polirom, 30 de lei
Jocurile foamei / The Hunger Games, Suzanne Collins
Pentru consumatorii (adolescenți și tineri) de acțiune SF, trilogia The Hunger Games ar putea fi un cadou potrivit. În 2012 a apărut filmul omonim, în 2013 va apărea și partea a doua, Catching Fire, iar peste 2, respectiv 3 ani, vor apărea și părțile 1 și doi din filmul Mockingjay.
Trilogia disponibilă la Nemira, 86 de lei
http://youtu.be/SMGRhAEn6K0
Cosmopolis, Don DeLillo
Un roman ciudat, o ecranizare pe măsură, sub privirea rece a lui David Cronenberg, Cosmopolis e o călătorie cu limuzina, care se transformă într-o odisee de peripeții urbane, privite din bula separatoare a mașinii și a personajului principal, un Robert Pattinson care nu va scăpa prea curând de eticheta vampiresc-adolescentină a prestației din Twilight.
A apărut la Polirom, 2012, 23 de lei.
Anna Karenina, Lev Tolstoi
Din seria “Îți place Tolstoi? Da, i-am văzut toate filmele”, Anna Karenina face probabil parte dintre romanele cele mai ecranizate, dar puțin citite. Dacă aveți vreun prieten care mai consumă literatură rusească de acum 100 de ani și care încă nu a văzut-o pe Karenina jucată de Garbo, Leigh, Bisset ori Marceau, romanul se găsește chiar și la Editura Adevărul, 14 lei.
http://youtu.be/rPGLRO3fZnQ
In categoria “clasici pe care nu i-aș mai citi a doua oară” am include și titlurile Frankenstein de Mary Shelley, pentru că probabil vreunui puști i-o fi plăcut Frankenweenie-ul lui Burton și poate se întreabă de unde a plecat povestea, The Great Gatsby de F. Scott Fitzgerald (suntem siguri că DiCaprio va fi un Jay pe măsura lui Redford, acum 30 de ani) și Mizerabilii de Victor Hugo (unde nu suntem la fel de siguri ca Valjeanul lui Hugh Jackman se va ridica la înălțimea Valjeanului lui Gabin).
http://youtu.be/yqxmhJU4nk4
Jocul lui Ender / Ender’s Game, Orson Scott Card
In 2013 va apărea ecranizarea la Jocul lui Ender, în regia lui Gavin Hood, de la care am mai văzut Wolverine și Rendition. Jocul lui Ender (sau toată seria Ender Saga) poate fi un cadou potrivit pentru o gamă largă de vârste, de la adolescenți în sus.
A apărut acum câțiva ani la Nemira, ediția veche costă vreo 15 lei. Cea nouă, din 2012, costă 40.
Pe drum / On The Road, Jack Kerouac
Beatnik much? Filmul, apărut anul acesta, a fost regizat de Walter Salles, de la care ați mai văzut Motorcycle Diaries. Bună pentru cititorul mainstreamer sau cel individualist, cartea, o odisee americană din epoca Beat Generation, este un titlu clasic al literaturii universale, considerată de mulți printre capodoperele secolului 20.
Cea mai recentă publicare: Polirom, 17 lei.
Conjurația imbecililor /A Confederacy of Dunces, J. K. Toole
Ecranizarea e în abia în stadiul tratativelor, dar ne bucurăm deocamdată de zvonul că o vom vedea pe ecran. Nu ne bucurăm prea tare de zvonul cum că în rolul principal s-ar putea să-l vedem pe Zach Galifianakis, dar tot e mai bine decât Will Ferrell în varianta pe care era cat p-aci să o producă Soderbergh acum câțiva ani. Până la știri mai concrete, faceți cartea cadou cuiva care are simțul umorului (negru) și al absurdului.
Apărută la Polirom, 18 de lei.
Jeg / Filth, Irvine Welsh
Va fi ecranizat in 2013, iar dubiosul polițist Bruce va fi jucat de James McAvoy. Cartea, oricât ar fi ea de filthy, merită citită măcar pentru excentricitatea lingvistică și argotică a personajului principal. Nu se recomandă persoanelor de orientare conservatoare, clasică și/sau pudică.
Apărută la Polirom, 40 de lei.