Aproape că uitasem cât este de frumos să citești presa de dimineață și, deodată, să dai peste lucruri bookaholice. Să te minunezi, să-ți zici că mare e pădurea cu oameni creativi și să vrei să împărtășești și altora bucuria pe care tu ai avut-o.

Pe Gianluca Biscalchin, un ilustrator italian, l-am descoperit via Book Patrol. I-am văzut mai întâi lucrarea intitulată Cafea literară – cum eu sunt o iubitoare de cafea și o consumatoare înrăită, ilustrația artistului mi-a înveselit ziua. Cine s-ar fi gândit să potrivească ceașca de cafea sau cafeaua însăși cu un autor sau altul? Eu aș servi cu poftă o cafea Lewis Caroll dimineața, una Jane Austen la prânz și mi-aș încheia ziua cu o cafea Boges sau Hemingway, nu m-am hotărât.

literary-coffee

Ilustratorul italian este specialist, se pare, în imagini legate de domeniul culinar (până acum, spuneți-mi ignorantă, dar nu știam că pot exista ramificații atât de precise în domeniul ilustrațiilor). Numai că, pasiunea pentru cărți, bat-o vina, l-a făcut pe Gianluca să îmbine mâncarea cu literatura. Așa s-au născut și câteva ilustrații tare simpatice cu scriitori (un proiect în desfășurare din câte înțeleg). Pe site-ul său, Gianluca mărturisește că sursa lui de inspirație a fost munca lui Tullio Pericoli (despre caricaturile acestuia din urmă cu scriitori v-am povestit aici).

22_proust

Marcel Proust

22_pessoa

Fernando Pessoa22_kafka

Franz Kafka22_virginiawolf

Virginia Wolf22_henryjamesHenry James

Legătura puternică a lui Gianluca Biscalchin cu lumea cărților nu se oprește aici: el ilustrează frumos și copertele unor volume. Iată două exemple, mai jos.

13_apranzocongiulia 13_spiritibollenti

Surse: bookpatrol.netgianlucabiscalchin.it

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *