Să fim serioşi, motivul principal pentru care cu toţii ne golim portofelele atunci când vine vorba de un film din universul cinematografic Marvel este simplu şi evident: două ore de explozii, supereroi, Scarlett Johansson/Robert Downey Jr. şi scenarii stupide, dar extrem de satisfăcătoare. Atât.

În aceste condiţii, mă simt obligat să mă întreb ce anume au fumat producătorii, scenariştii şi regizorii în ziua în care au decis că Steve Rogers, un supererou a cărui putere este bazată pe o supradoză de steroizi, se va potrivi de minune într-un “thriller politic”. Exact, tipul care, în “Răzbunătorii/The Avengers“, a luptat cot la cot cu un zeu nordic şi cu un mutant mare şi verde încearcă să intre în rolul lui Hercule Poirot pentru a dezlega un mister legat de lupta pentru putere la nivel înalt.

captain america1

 

 

 

 

 

Din păcate, deşi recunosc că ar fi putut să fie o idee interesantă, “Căpitanul America: Războinicul iernii” nu este nici pe departe “o combinaţie perfectă între un film cu supereroi şi un thriller politic îndrăzneţ”, aşa cum se laudă regizorul Anthony Russo. De fapt, cel mai recent film din universul cinematografic Marvel este doar un film cu supereroi care, deşi este spectaculos, pe alocuri încearcă să se ia mult prea în serios.

Chiar dacă nu pot spune că încercarea de a oferi acestui film un ton mai întunecat, în stilul “Man of Steel” sau seria “The Dark Knight” mi s-a părut potrivită, trebuie să spun că este un prim pas bun spre transformarea acestei francize într-una care ne oferă combinaţia ideală între o serie distractivă care îţi oferă explozii, umor şi femei în costume de piele şi una care încorporează situaţii prezente în societatea noastră, precum nevoia excesivă a autorităţilor de a controla populaţia prin orice metode şi de a-i oferi libertatea de “a face orice” prin lipsirea libertăţii de a face orice.

captain america2

 

 

 

 

 

În rest, ca de obicei, efectele speciale sunt în ton cu celelalte producţii din franciză, iar scenariul este făcut în aşa fel încât spectatorul simte că este prezent în toiul acţiunii alături de Căpitanul America, Black Widow şi Falcon pe toată durata filmului. De asemenea, Steve Rogers crapă cranii ca în prima zi, iar Natasha Romanoff sparge fețe de băieți răi în timp ce arată de parcă tocmai ce ar fi ieșit de la coafor. Mai mult de atât, al nostru actor oarecum român Sebastian Stan (Winter Soldier) prestează destul de bine în rolul de personaj negativ. Bonus: Samuel L. Jackson este în continuare sătul de acei nenorociți de șerpi în acel nenorocit de avion.

captain america3

 

 

 

 

“Căpitanul America: Războinicul iernii” este un film distractiv, care ne oferă ceea ce ne dorim de la o asemenea producţie, dar care încearcă poate prea mult şi dintr-odată să se diferenţieze de restul filmelor cu supereroi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *