Întotdeauna am crezut că volumele pot schimba sau chiar salva vieți, dar niciodată nu m-am gândit că o pot face la propriu, că modul în care o carte sau alta ne salvează poate fi măsurat atât de concret, în cifre și statistici, și, mai ales, nu cred că mi-a trecut vreodată prin cap că ne pot îmbunătăți calitatea vieții altfel decât spiritual și intelectual. Iată că niște oameni de știință au făcut asta posibil prin cartea potabilă – „The Drinkable Book” -, o carte care purifică apa contaminată. 

Cartea potabilă este compusă din pagini care se pot desprinde și se folosesc pe post de filtre pentru a elimina bacteriile din apă. Fiecare pagină este acoperită cu nanoparticule de argint ale căror ioni ucid în mod activ boli cum ar fi holera, febra tifoidă și E.coli. Conform testelor, se pare că numărul bacteriilor este redus cu 99,99% prin trecerea apei printr-o singură pagină-filtru.

cartea potabila 2

cartea potabila 3

cartea potabila 4

Iar faptul că o astfel de pagină costă doar câțiva peni pentru a fi produsă este, evident, un avantaj, devenind cea mai ieftină soluție de pe piață pentru a purifica apa pe care o bem.

cartea potabila 5

În plus, cartea potabilă este și un manual de instrucțiuni și îi învață pe cei care o deschid atât cum să folosească filtrele respective, cât și cum și de ce să purificăm apa pe care o bem.

cartea potabila 6

Trăim într-o lume în care 663 de milioane de oameni nu au acces la apă potabilă, iar chimistul Teri Dankovich, cercetătorul care a inventat cartea potabilă, speră să reducă numărul acestora cu ajutorul filtrelor sale. Citiți mai multe despre proiect pe site-urile  Water is life și Page Drinking Paper. Dacă vă place ideea și vreți să ajutați la producerea cât mai multor cărți potabile, puteți să și donați pentru unul dintre cele trei proiecte active momentan – Kenya, Haiti și Etiopia.

Între timp, urmăriți clipul de promovare The Drinkable Book – Water is Life de mai jos.

Așadar, cum vi se pare cartea potabilă? Eu o găsesc incredibilă, sper să salveze vieți atât la propriu, cât și la figurat, prin promovarea alfabetizării, așa cum bine sugerează Katie Barasch.

Sursă imagine principală

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *