Sunt foarte puțini autori în lumea asta care trăiesc din scrierile lor. Sunt încă și mai puțini cei care n-au avut o altfel de slujbă înainte de a publica volume sau chiar în paralel cu scrisul. Dacă e cumva obișnuit să vedem că unii scriitori își aleg meserii relativ apropiate literaturii – jurnalism, traduceri, redactare, corectură, PR cultural, critică literară etc. -, e puțin straniu când dăm peste autori care au avut, mai ales înainte de a ajunge celebri, slujbe neobișnuite, unele diametral opuse meseriei de scriitor.

Ne-a interesat întotdeauna chestiunea slujbelor pe care le-au avut scriitorii – dovadă stau două materiale similare aici, pe Bookaholic: Câţiva scriitori şi meseriile acestora și Scriitorii, înainte să fie scriitori -, așa că nu putea să nu ne atragă infograficul Big-Name Authors & Their Weird Jobs, realizat de cei de la Unplag – un site lansat acum aproape un an, care se ocupă de problema plagierii, implicit a conținutului original.

Infograficul cu pricina are în vedere doar unsprezece autori – celebri, e drept: James Joyce, Chuck Palahniuk, William Faulkner, Ken Kesey, Kurt Vonnegut, Stephen King, J.D. Salinger, Harper Lee, F. Scott Fitzgerald, Jack London și Charles Dickens – și meseriile pe care le-au avut înainte de a se dedica scrisului. La sfârșit, indică sursele de inspirație, așa că poate vreți să vă aruncați un ochi și pe materialele cu pricina.

Vă surprinde vreun „caz”? 🙂

scriitorii și slujbele lor neobișnuiteVia

Sursă imagine principală

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *