Nu știu voi, dar eu, când văd un titlu de genul acesta, mi se aprinde un beculeț special, tind să dau click și să intru pe materialul respectiv :). Sperând că ați făcut acest lucru și că nu dați scroll să vedeți mai repede infograficul respectiv, vă povestesc, mai întâi, pe foarte scurt, despre ce este vorba. 

Raconteur Media este o editură și o agenție celebră și multipremiată din Londra care produce conținut de calitate și pentru publicații precum The Times, The Sunday Times, The Economist, Reuters ș.a.m.d. Spre sfârșitul anului trecut, s-au gândit să demareze un sondaj pentru a afla care sunt (considerați) cei mai mari povestitori din lume. Au angrenat în acest proiect 500 de autori, jurnaliști, editori, studenți și profesioniști din domeniile marketing și media. Printre aceștia, nume cunoscute, cum ar fi scriitorii Ian Rankin și Marian Keyes, redactorul-șef de la Guardian US, Janine Gibson, sau Paul Mason, de la Channel 4 News.

Se pare că răspunsurile au fost foarte diferite, așa că infograficul a ieșit ceva mai mare decât era planificat. De exemplu, 53% dintre respondenți au ales povestitori contemporani, pe când 47% i-au nominalizat pe cei care nu mai sunt printre noi (clasici, în mare parte). Interesant mi s-a părut faptul că termenul de „povestitor” a fost foarte lax, cuprinzător – în sensul că unii au ales scriitori, dar alții s-au orientat spre regizori, muzicieni, actori. Și, trebuie să recunosc, ideea este, totuși, bună. Până la urmă, un povestitor mare este cel care reușește să(-ți) spună o poveste bună, nu-i așa? Indiferent de mijloacele pe care le folosește pentru a face asta.

Înainte de a vă lăsa să vă aruncați un ochi pe infograficul cu pricina, menționez că primii cinci cei mai mari povestitori din lume au ieșit William Shakespeare, J.K. Rowling, Roald Dahl, Charles Dickens și Stephen King. Cu unii sunt de acord, cu ceilalți nu prea. Voi ce părere aveți? 🙂

(click pe imagine pentru a o mări)

cei mai mari povestitori din lume - infograficSursa

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *