Începem, evident, prin a-i spune LMA lui Charles Dickens. Și noi, și Google, și redacția The Guardian, prin cele 3462 de articole dedicate 🙂

Noi avem pentru voi unul de la The Telegraph, în care puteți cunoaște cele mai frumoase personaje ale lui Dickens, așa cum apar ele în film. Citiți și despre cum s-au descoperit o parte din influențele reale ale personajelor lui Dickens.

Aici găsiți  mărturia celui mai mare colecționat privat de cărți din Marea Britanie, care ne explică de ce nu poate să renunțe la biblioteca lui.

Avem și câteva interviuri:

– David Lodge ne spune care i se par cele mai frumoase aventuri extraconjugale din literatură;

– Jonathan Franzen anunță că lucrează la o adaptare pentru televiziune a romanului Corecții;

– David Nicholls ne arată locurile lui romantice preferate;

– și un interviu cu William Gibson – despre serialele lui preferate, ce citește, ce ascultă, și nu numai.

Dreptatea din cărți e dreptatea din cărți: Waterstones e trasă la răspundere pentru că se folosește prea mult de interni pe care nu-i plătește.

Citiți și o poveste haioasă despre cum o Virgina Woolf cu barbă și prietenii ei din grupul Bloomsbury au păcălit marina britanică.

Și, pentru cine îl bănuia de că ar plănui să se retragă, ei bine, nu: Fidel Castro își lansează memoriile în Havana.

Apropo de știrea de săptămâna trecută, conform căreia Cormac McCarthy și-a făcut cont pe Twitter – aveați dreptate să fiți sceptici. A fost o țeapă.

Dumnezeu a murit, spunea Nietzsche. Aici puteți citi mai multe despre contextul în care a spus-o și ce a însemnat.

N-ai reușit să treci nici de primele cinci pagini din Ulise? Nu-i nimic, află de aici cum să te prefaci că ai citit James Joyce.

Am dat și peste un top 10 cărți SF pentru fete. Nu ne place numele, nu suntem de acord că există cărți pentru fete și cărți pentru băieți, dar ne place lista. Ne place și această listă de autori de SF care n-au scris trilogii sau sequeluri, dar pe care merită să îi citești.

Scriitorii, inside out: despre personalitățile lor, prin analiza scrisului lor de mână și despre scriitori și jurnalele lor.

Quiz: ce știi despre taxele din literatură?

În toiul discuțiilor despre libertatea internetului, Paulo Coelho ne îndeamnă să-i piratăm cărțile. Da!

Top 10 cărți care se petrec în Tokyo, și un top de 10 personaje literare credincioase.

Ce se întâmplă când Alice se întâlnește cu Anti-Alice în Țara Oglinzilor?

Că tot se filmează basme în draci: iată o listă de basme psihedelice care trebuie, dare trebuie ecranizate.

Vă era dor de Daniel Radcliffe? – iată un interviu cu el, despre noul lui rol din Femeia în negru.

tot vorbeam de nebunii din literatură: Zbor deasupra unui cuib de cuci a împlinit 50 de ani.

Mai are sens să citim Edgar Rice Burroughs (sau, eventual, să vedem John Carter from Mars)? Dacă ne întrebați pe noi, nu, dar iată ce zice io9.

De văzut: un ghid către Tumblr-ul literar, cu multe linkuri interesante.

Aflăm și că o serie de scrisori de-ale lui William Burroughs vor fi publicate.

Pentru cine are nevoie de idei noi pentru graderoba de primăvară, iată cum a inspirat Lisbeth Salander designerii de haine și accesorii.

Și, în final, remembering Nirvana – un articol care o să-ți trezească nostalgii cu blugi tăiați, Cobain și toată generația Seattle.

3 comentarii
 1. Jen

  Articolul despre SF pentru fete este… cel putin amuzant. Uite niste carti scrise de femei! Uite niste carti despre femei! Uite… aaaaa Dune si Stranger in a Strange Land si Ender! N-au nici o legatura cu tema, dar hai cititi-le.

  (Ma rog, plus ca ideea de “SF pentru fete” e ridicola. Poate as fi inteles daca se refereau la titluri YA, ok, sa zicem ca fetitele de 10 ani prefera sa citeasca niste romane cu alte fetite ca protagoniste. Dar Handmaid’s Tale si Left Hand of Darkness sigur nu se potrivesc cu o asa varsta…)

  Reply
 2. Ioana Epure Post author

  True indeed. Adica as recomanda lista aia oricui, dar mai mult de faptul ca-s niste carti decente nu cred ca au in comun. Bine, plus ca SF-ul pentru fete e o notiune sinucigasa: fetele care chiar citesc SF nu pun botul la imparteala asta, iar alea care pun botul probabil nu citesc SF 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *