Săptămâna trecută vă anunțam că British Council organizează o serie de proiecții cinematografice cu ecranizări după romanele lui Charles Dickens, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea scriitorului englez. Ziua de 7 februarie 2012 s-a transformat în ultimul timp într-o sărbătoare la nivel internațional. De aici aflăm care este calendarul pe anul acesta al proiectelor ce urmează să îl readucă în atenție pe cel pe care noi l-am numit “scriitorul copilăriei noastre”. Inclusiv Google și-a schimbat azi logo-ul pentru a marca bicentenarul Dickens.

Pentru a nu face notă discordantă, azi vă aducem spre lectură prima colecție de nuvele și povestiri publicată de Dickens în 1836. Colecția la origini s-a numit Sketches by “Boz,” Illustrative of Every-day Life and Every-day People, iar ulterior a ramas simplu “Sketches by Boz”, Boz fiind pseudonimul cu care scriitorul a debutat publicistic.

Toata treaba a pornit de la prima povestire pe care Dickens a publicat-o vreodată. “A Dinner at Poplar Walk” a apărut în 1833 într-un periodic londonez, Monthly Magazine, trei ani mai tarziu schimbându-i titlul în “Mr. Minns and His Cousin”, și, astfel, intrând in antologia “Sketches by Boz”.

Dickens și-a dezvăluit identitatea reală la un an de la apariția colecției ante-menționate, printr-o strofă ce a apărut în Bentley’s Miscellany.

“Who the dickens ‘Boz’ could be
Puzzled many a learned elf,
Till time unveiled the mystery,
And ‘Boz’ appeared as Dickens’ self.”

Noi am gasit un scan reușit al cărții originale și vă invităm și pe voi să îl răsfoiți mai jos.

În plus, în cazul în care ați pierdut filmele prezentate de British Council, noi vă lăsăm mai jos cu Great Expectations din 1946, care (apropo de decernarea premiilor Oscar care va avea loc în mai puțin de 3 săptămâni), a câștigat acum 64 de ani 2 statuete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *