Prima dată când am intrat în Palazzo Lido, restaurantul nou deschis în fosta casă (am spus casă? E un palat!) a lui Constantin Angelescu, m-a izbit cea mai banală întrebare din lume: cum o fi fost să locuiești aici? Iar când am ajuns în bibliotecă, fără cărți momentan, e adevărat, am zis că m-aș muta acolo doar pentru lumina ce cade perfect prin ferestrele mari și pentru atmosfera caldă și elegantă.

Angelescu a fost mai mult de un deceniu ministru al Instrucțiunii Publice în guvernele Brătianu și Duca și a avut un rol esențial în dezvoltarea învățământului românesc. Sub deviza „Școală cât mai multă! Școală cât mai bună! Școală cât mai românească!”, credea că învățământul trebuie să fie obligatoriu și gratuit, el fiind cel care a impus în 1925 examenul de bacalaureat.


angelescu

Tot el a fost cel care a susținut ideea că învățământul trebuie să se supună cerințelor societății și să fie strâns legat de condițiile reale din perioada aceea. S-a implicat activ în construirea și renovarea școlilor, în modernizarea profundă a sistemului de învățământ dar și în perfecționarea cadrelor didactice.

33-2

Casa de pe C.A. Rosetti nr 13, în stil neoromânesc, este considerată una dintre cele mai frumoase construcții ale arhitectului Socolescu. Biblioteca adăpostea  40.000 – 50.000 de volume, Angelescu fiind unul dintre cei mai mari colecționari de carte din România. Din păcate, nu se știe ce s-a întâmplat cu ele după venirea comuniștilor. Poveștile vremii spun că “rivalul” său într-ale bibliotecilor era Nicolaie Iorga – fiecare vorbea cu anticarii să-i păstreze cele mai interesante titluri, fiecare se mândrea în fața celuilalt cu cele mai noi și rare achiziții.

16-2

Iar să-ți imaginezi toate astea în biblioteca imensă, cu un depozit sus unde se ajunge pe o scăriță superbă în spirală, printre niște decorațiuni impecabil restaurate și sub un candelabru imens, este fantezia oricărui bookaholic. 🙂

11-2

Acum, Casa Lido cum era cunoscută în vremea interbelicilor a fost redeschisă sub forma unui restaurant elegant. S-au păstrat aici toate detaliile din vechea casă, s-a restaurat și s-a reconstruit foarte mult, astfel încât locul încă are un aer interbelic, dintr-o lume de poveste.

34-2

Locul este foarte foarte mare, împărțit în multe încăperi care comunică între ele. Deși  recunosc că n-aș mai fi plecat din bibliotecă, este o plăcere să explorezi casa, să te uiți prin luminatorul din vitraliu și să cobori scările impunătoare.

18-2

Cât despre mâncare, ea are specific mediteranean și românesc. Am mâncat aici un ton excepțional, o rață crocantă la fel de bună, multe aperitive cu brânză de toate felurile și cel mai bun desert posibil: o invenție proprie a bucătarului italian, o combinație delicioasă între cremă de zahăr ars și cheese cake. Nu cumva, dar nu cumva, să o ratați când mergeți acolo!

2-2

Foto: Uncle Jeb Studio

Surse: wikipedia, Palazzo Lido, Eroii României Chic, Aspecte privind activitatea Ministerului Instrucțiunii Publice sub conducerea lui Constantin Angelescu

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *