pachet de carti

Pentru că a început vara și nu plecăm niciodată în vacanță fără o carte sau mai multe, ca să nu mai zicem de cititul la terasă (uite o listă de terase unde poți să citești sau să lucrezi), ne-am gândit, împreună cu prietenii de la Polirom, să vă facem cadou un pachet de cărți faine.

Update: câștigătoare Lavinia Alexa

E vorba de patru cărți, iată din descrierea editurii câteva cuvinte despre fiecare:

Bucătăria sclavilor

Rămasă orfană, micuța Lavinia ajunge pe pamînturile unei plantații de tutun, unde trebuie să trăiască și să muncească alături de sclavi, în bucătărie. Aflată în grija frumoasei Belle, despre care unii cred că-i amanta stapinului, Lavinia devine treptat parte a noii familii; singura opreliște în calea aparentei sale fericiri este faptul că, deși pe o plantație plină de sclavi de culoare, ea e o sclavă „alba”. În ciuda tuturor greutăților, va fi acceptată în „casa cea mare”, de unde stăpînul lipsește, iar stăpîna se luptă cu dependența de opiu. Kathleen Grissom marchează prin apropierea celor două personaje, mulatra Belle și „alba” Lavinia, un contrast greu de pus în cuvinte. Bucătăria sclavilor este o poveste tragică, punctată pe alocuri de nesiguranța așteptării și de înțelesuri noi ale realității familiale, unde dragostea și credința, deși trebuie să învingă orice piedică, eșuează adesea.

Prezentare completă

Grădina cețurilor din amurg

Romanul Grădina cețurilor din amurgește povestea vieții fascinante a judecătoarei Teoh Yun Ling. Structurată pe trei planuri temporale, acțiunea romanului se întoarce în trecut, la perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cînd Yun Ling și sora ei, Yun Hong, sînt prizoniere într-un lagăr japonez. După terminarea războiului, Yun Ling vrea să-și țină promisiunea făcută surorii moarte a€- aceea de-a construi o grădină japoneză în casa lor natală din Kuala Lumpur – și devine ucenică și mai tîrziu iubita maestrului Nakamura Aritomo. Amenințată de pierderea memoriei, Yun Ling hotărăște să-și pună amintirile pe hîrtie și descoperă secretul vieții lui Aritomo.

prezentare completă

Lumina dintre oceane

După patru ani de coșmar petrecuți pe fronturile Primului Război Mondial, Tom Sherbourne se întoarce în țara natală, Australia, angajindu-se paznic de far pe Ianus Rock, o insulă aflată la distanță de o jumătate de zi de coastă. Izolați de restul lumii, Tom și frumoasa lui soție, Isabel, încearcă zadarnic să devină părinți. Cînd orice speranța părea pierdută, pe țărm eșuează o barcă ducînd un cadavru și un nou-născut. Încâlcindu-și principiile, Tom și Isabel decid să păstreze copilul, considerindu-l un dar de la Dumnezeu. După doi ani, cînd se întorc pe continent, descoperă că hotarirea luată le-a schimbat iremediabil destinele.

Prezentare completă

Prințesa Bari

Legenda coreeana a prințesei Bari istorisește cum cea de-a șaptea fiică a unui rege este abandonată de părinți, dornici să aibă și un fiu. Cînd însă regele și regina se îmbolnăvesc, ghicitorii le spun că există o singură cale de salvare: fiica lor părăsită trebuie să caute apa vieții la marginea lumii și să le-o aducă. Pornind de la această legendă, Hwang Sok-yong țese în romanul său o poveste despre viața grea din Coreea de Nord a anilor 90, despre cum oamenii pot deveni fiare, despre supraviețuirea într-o lume chinuită de conflict. Eroina – cea de-a șaptea fată –  primește de la bunica ei, o femeie-șaman, numele Bari. Bunica este cea care o pregătește pe micuța Bari pentru calea lungă pe care o va străbate, învățînd-o cu ajutorul poveștilor că nimic nu e inutil, că răbdarea reprezintă cheia supraviețuirii. Și, deși copilă nu înțelege mare lucru, va descoperi în China, la Londra și pe unde o mai poartă pașii, aievea și în vis, înțelepciunea de a da timpului timp.

Concurs

Pentru a câștiga pachetul de cărți de la Polirom, trebuie să ne spuneți într-un comentariu ce planuri de lectură aveți pentru vara aceasta. Deadline: 5 iunie. Câștigătorul va fi ales prin tragere la soți. Vă rugăm să vă semnați cu numele complet și să scrieți o adresă de e-mail validă. este permisă o singură participare de persoană.

Succes!

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


385 comentarii
 1. George

  Imi place foarte mult sa citesc. De regula, daca nu intervine ceva neasteptat si urgent, obisnuiesc sa citesc cate o carte pe luna. Mi-ar placea sa am acces la o biblioteca de unde sa citesc la discretie, sa le iau pe rand, pe toate. Din pacate lipsesc multe lucruri, nu doar biblioteca. Singurul lucru viu si intreg e doar….dorinta de citit si placerea.

  Reply
 2. Violeta Apostol

  Citesc oriunde prind ocazia, in metrou spre sau de la serviciu, cand doarme fiul meu la pranz in weekend si sunt cu el acasa, citesc in bucatarie dimineata cand imi beau cafeaua… Cel mai teama mi-este de faptul ca nu voi avea timp in viata asta sa citesc atat de mult cat mi-as dori.. Iubesc cartile, iar vara aceasta am in plan printe altele Caietul Mayei, Paula de Isabel Allende, O zi din viata lui Ivan Denisovici, Impreuna de Ana Gavalda, Ce avem si ce uitam, O femeie iubita, Elogiu mamei vitrege.

  Reply
 3. Bejinariu Alexandra

  Am inceput cu Herta Muller “Animalul iubirii”, voi continua cu Proust “In cautarea timpului pierdut”, Hemingway cu “Adio, arme”, Chris Simion “Ce ne spunem cand nu ne vorbim”, Fitzgerald “Cei frumosi si blestemati” si in rest cred ca am sa ma axez pe romani: Cioran, Cartarescu,Paler.

  Reply
 4. Ionut Petrovan

  Constantin Noica – Echilibrul Spiritual
  Andrei Plesu – Din vorba-n vorba
  Rene Guenon – Simbolismul Crucii
  Osho – Doctrina Suprema si In cautarea miraculosului,
  etc.,
  etc..

  Reply
 5. Beghean Brindusa-Tamara

  1. Dragoste in vremea holerei – Marquez
  2. Hotul de carti – Markus Zusak
  3. Ma numesc Rosu – Orhan Pamuk
  4. Studiul China
  5. Sa citesc mai des din Biblie

  Reply
 6. Bucevschi Ioana

  Vine vara! Și ce e mai plăcut decât să stai la umbră cu o limonadă rece și o carte bună? Ador verile pline de aventură și iubire. Și cred că o să găsesc asta în cărți. Am o listă extrem de lungă ,dar câteva din cărțile pe care mi le doresc sunt : „Suflete pereche” Cecelia Ahern , „Fericirea începe astăzi” și „Fericirea mea ești tu” de Jamie McGuire , „De 19 ori Katherine” John Green ,„Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere” Jennifer E. Smith , „Am să te iubesc până la sfârșitul lumii” Marius Tuca , „Dragostea durează trei ani” Frederic Beigbeder , „Uneori,sub clar de lună” Heather Davis . De fapt , aș citi orice mi s-ar părea interesant. DECI VĂ VREAU CĂRȚILE!!!

  Reply
 7. Enache Georgescu Adrian

  Vara asta sigur o sa citesc multe carti despre copii,pentru ca voi fi in curand tatic si am prea multe carti ca sa le pot enumera aici.

  Reply
 8. Pop Dorina

  Nu cred că aș putea nominaliza cinci cărți pe care urmează să le citesc în această vară. Sunt un cititor „la metru”… Aș putea spune eventual ultimele cinci cărți pe care le-am citit (1.„Zăpada” și 2.„Muzeul inocenței” de Orhan Pamuk; 3.„Suflet românesc” de Dan Puric; 4.„Pantera din subterană” de Amos Oz și 5.„Acum știu cine sunt” de Grigore Leșe). Totuși am o „restanță” de-a lui Orhan Pamuk: „Mă numesc Roșu”, dar trebuie să aștept la rând (am împrumutat-o pentru lecturare unei colege). Ce voi mai citi? Greu de spus. Orice provocare literară este o tentație pentru mine. Și cel mai important când îmi aleg o carte sunt: mesajul, autorul și nu în ultimul rând… editura!

  Reply
 9. Pop Laura

  În iulie voi da licența, cu alte cuvinte vara aceasta va fi mai scurtă. Însă voi încerca să lecturez cât mai multe pagini pentru sufletul meu. M-am tot gândit dacă să scriu efectiv titlurile cărților pe care le voi găzdui în mintea mea, dar am ajuns la concluzia că nu neapărat trebuie să știe toată lumea ce voi citi. Această vara voi încerca să mă întâlnesc cu autorii pe care i-am pus în repaus. Îmi este dor de Dan Brown, de John Grisham. Oh și chiar îmi pare rău că nu am mai avut timp și de dragul meu Shakespeare… Ce să mai zic de Nichita Stănescu care cred că s-a supărat pe mine de când nu i-am oferit atenție prea mare. Iar ca deliciu al sufletului voi face cunoștință cu Cormac McCarthy, care poate mă va ghida pe „drumul” cel bun.

  Reply
 10. Mihai Mara

  Pe lista delectura pentru vara asta am inclus “13 la cina” de Agatha Christie, “Inferno” de Dan Brown, o carte despre Basilica San Pietro si una despre operele lui Bernini.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *