Zilele acestea se deschide, într-un spațiu expozițional londonez, Gazelli Art House, o expoziție de fotografie cel puțin interesantă, focusată pe ideea de izolare cu care se confruntă majoritatea scriitoriilor și a casnicelor. Da, ați auzit bine! Scriitorii și casnicele, două categorii de oameni care își petrec majoritatea timpului între pereții propriilor case, spații care le asigură confortul dar care îi izolează în același timp de societate transformându-i practic în proprii lor prizonieri. Charlotte Colbert, care este și scenarist și fotograf, a realizat o serie de fotografii alb-negru pentru această expoziție, intitulată “A Day at Home”, pornind de la propria experiență, de femeie care își petrece cel mai mult timp în casă scriind și făcând multe alte trebușoare.

Charlotte2Realizate într-o casă în care nu mai călcase picior de om de prin anii ’50, din Bethnal Green (Londra), cu zidurile în paragină, fotografiile accentuează ideea de luptă a scriitorului și a femeii casnice împotriva barierelor impuse de spațiul domestic și sugerează în același timp o stare psihică deteriorată.

Charlotte3“Mi s-a părut interesant că scriitorul și casnica au în comun această nebunie care vine din izolare”, mărturisește Charlotte Colbert dând exemplu o lucrare timpurie a artistei Louise Bourgeois, “Femme maison“, al cărei nud feminin, ce poartă în loc de chip o casă, simbolizează dorința femeii de a se elibera din casa-închisoare, încercând astfel să se scuture de convenții sociale și de o sufocantă normalitate.

Charlotte4Atât scriitorul cât și femeia casnică sunt solitari în spațiul lor domestic, în care își desfășoară muncile lor repetate: scriitorul, închis în biroul său – pe care mulți îl descriu ca fiind propria lor celulă – unde învârte foi după foi și conversează cu personaje imaginare; casnica repetând gesturi mecanice în spălatul vaselor și al rufelor, în curățarea covoarelor și al ferestrelor. Spațiul domestic este așadar locul în care scriitorul și casnica se pot bloca în propriile lor îndeletniciri și fantezii pentru simplul fapt că duc o existență solitară, în care se dezvoltă vicii, superstiții, ritualuri. “Singurătatea este întotdeauna însoțită de nebunie”, o citează Charlotte Colbert pe scriitoarea franceză Marguerite Duras.

Charlotte8Fotografiile Charlottei Colbert ne reamintesc practic tuturor că, oricât de convinși suntem de faptul că deținem controlul asupra vieții noastre, firul extrem de subțire care separă normalitatea de nebunie se poate rupe oricând iar unul din mediile propice pentru asta este chiar casa în care locuim.

Surse: aestheticamagazine.comcharlottecolbert.com, uk.paidon.com, frostmagazine.comculturecompass.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *