Am dat ieri peste câteva filmuleţe  destul de funny, din seria TV Portlandia, care se întâmplă într-o librărie: Women & Women first, din nord-estul Portlandului. M-au distrat, nu pentru că sunt nemaipomenit de originale ori de ingenioase, dar pentru că ironizează clişeele prin care e perceput feminismul, cărţile de gendre studies, scriitura feministă etc.

Şi o face din perspectiva unor marginali politically correct şi fixişti (a se citi: încremeniţi şi tăntălăi), care nu au altceva mai bun de făcut decât să trăncănească cu morgă despre ce scriu prin jurnale, cum trebuie să scape din librăria lor de best selling authors, pregătesc cursuri feministe obscure şi ţin lecţii şablonarde de morală feministă (din capul lor) clienţilor. Cu toate ingredientele astea (societatea americană, tăntălăi, feminism) şi niscaiva guest stars nu poate ieşi decât un sitcom cu succes.

În seria TV, interpretată şi creată de Fred Armisen (actor, muzician şi acum scenarist) şi Carrie Brownstein (scrie, e actriţă şi cântă la chitară în trupa ei, Wild Flag),  situaţiile în care cei doi ciudaţi tipici ajung să-i scoată din minţi pe ceilalţi cu vederile lor “special de interesante” sunt multe, iar cele în care o fac pe librarii inflexibili, aroganţi şi feminişti doar câteva.

Vă las cu 3 episoade amuzante, de weekend şi mă gândesc: dar dacă s-ar face un sitcom numai cu librari/anticari, un fel de Seinfield de librărie, cu personaje tip – omul de la ghişeu (trebuie să fie un neîndemânatic panicos), cel care te ajută să găseşti cărţile (un Kramer cu filosofii existenţialiste a la teoria conspiraţiei) şi cumpărătorii (studente nerăbdătoare să-şi bifeze bibliografia, bătrâni cu chef de taclale, puşti colerici şi tupeişti). Şi partea cu stand-up comedy să fie înlocuită de evenimente specifice librăriei: lansările – care mai de care mai eşuate – dar cu motiv de a avea guest stars famous writers. Scriem un scenariu? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *