Concursul național de design de carte “Cele mai frumoase cărți” (ediția a V-a) își desemnează câștigătorii pe 10 noiembrie 2016, de la ora 19:00, în prezența Ministrului Culturii Corina Șuteu, odată cu vernisajul unei expoziții dedicate cărții-obiect (curator: Anca Verona Mihuleț; instalație pentru expunereRaluca Popa), găzduite de Muzeul Național de Artă Contemporană din București (10.11–15.12.2016).

În fiecare toamnă din ultimii cinci ani s-a prefigurat un proces care aduce entuziaştii designului de carte mai aproape de ceea ce numim „Cele mai frumoase cărți din Romania”. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În 2016, în concursul „Cele mai frumoase cărți” au fost înscrise 251 de titluri, juriul a selectat 44 de publicații și a acordat 11 distincții. Lista completă a cărţilor care vor fi prezentate în expoziție poate fi consultată pe www.celemaifrumoasecarti.ro.

Cele mai frumoase cărți din România vor fi prezentate într-o instalație misterioasă concepută de Raluca Popa, alături de o selecţie de cărţi de artist şi obiecte care au la bază hârtia sau care au fost inspirate de viaţa cărţilor, extrase din colecţia Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

Instalaţia care ocupă spaţiul terasat de la parterul muzeului este creată dintr-o suită de bănci bisericeşti proiectate în stil art nouveau de către arhitectul transilvănean Fritz Balthes la începutul secolului XX pentru Biserica Evanghelică din Cisnădie (judeţul Sibiu). Expunerea prezintă o dimensiune istorică şi încărcată a relaţiei dintre autor şi cartea frumoasă, determinată de echilibrul dintre designul, conceptul tipografic şi conţinutul celor 44 de cărţi aflate pe lista scurtă a juriului.

În anul 1990, un grup de artişti şi critici de artă din România au organizat expoziţia cARTe. Object-books made made by Romanian artists [cARTe. Cărţi-obiect realizate de artişti români], cu intenţia de a comemora incendierea Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti în ultimele zile ale Revoluţiei. Artiştii doreau să arate lucrările pe ruinele bibliotecii, dar din cauza contextului politic incert  expoziţia a fost deschisă la Bistriţa, la Cluj şi mai apoi la Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti  în vara anului 1991. În 1993, expoziţia a fost regândită pentru spaţiul centrului de artă De Zonnehof din Amersfoort, Olanda. În publicaţia realizată cu ocazia expoziţiei din Olanda, Andrei Oişteanu a vorbit despre un fenomen specific istoriei cărţii frumoase din România – şi anume, această evoluţie inedită de la „poezia vizuală”, la „poemul-obiect”, la „cartea-obiect”, revendicând moştenirea DADA.

În contextul expoziţiei Cele mai frumoase cărţi din România vor fi prezentate unele din lucrările concepute atunci, care au fost incluse în colecţia Muzeului Naţional de Artă Contemporană, cu scopul de meditaţie şi inspiraţie, fie că percepem cartea-obiect ca pe un discurs despre respiraţie, precum zicea Andrei Pleşu în eseul „Imagine, scris, respiraţie”, sau ca pe un instrument al gândirii despre lume.

Premiile vor fi înmânate de reprezentanți ai organizațiilor partenere: Ministerul Culturii, Muzeul Național de Artă Contemporană, Institutul Francez, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Cultural Român, Asociația Editorilor din România, Galeria Posibilă, Galeria Plan B, Radio România Cultural (Editura Casa Radio), Scena 9. Gala de premiere a câştigătorilor va avea loc joi, 10 noiembrie, de la ora 20.00.

____________________

Cele mai frumoase cărți este un proiect cultural cu desfășurare anuală dedicat designului de carte, organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. www.celemaifrumoasecarti.ro

Proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Expoziția face parte din noul program expozițional MNAC.

Info pe scurt:
Expoziția: “Cele mai frumoase cărți din România”
Unde: MNAC București (Calea 13 Septembrie, intrarea 3A)
Curator: Anca Verona Mihuleț (RO)
Instalație pentru expunere: Raluca Popa (RO)
Organizator: Asociaţia pentru Performanţă și Cultură
Coordonator MNAC: Mălina Ionescu
Vernisaj: 10.11.2016, 19h00
Decernarea premiilor: 10.11.2016, 20h00, parter MNAC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *