Cu ocazia… fără nici o ocazie, avem pentru voi un pachet cu cinci cărți de la editura Polirom, din colecția Biblioteca Polirom. 🙂 E colecția unde găsim cele mai cunoscute titluri de literatură străină, autori celebri, cărți importante dar și noutăți din literatura universală.

UPDATE: Câștigător – Stefan Catalin Andrei

Cum câștigați premiul

Pentru a vă adăuga pe rafturile voastre cele cinci cărți, spuneți-ne într-un comentariu trei dintre cărțile preferate din colecția Biblioteca Polirom, cu câteva cuvinte despre fiecare – de ce vă place, cum ați descoperit-o, ce a însemnat pentru voi citirea ei etc.

Deadline: 16 noiembrie

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința concursului. Vă rugăm să vă semnați cu numele real și complet și să scrieți o adresă de e-mail corectă.

Succes!

Portretul artistului ca tânăr câine de Dylan Thomas

cronică Bookaholic

Dylan Thomas (identificabil pentru cine ştie cît timp cu inubliabilul do not go gentle into that good night) a construit Portretul artistului ca tînăr cîine din zece povestiri care-şi adună conţinutul din experineţele directe ale luiThomas, toate legate de vîrstele primelor descoperiri revelatorii: copilăria şi adolescenţa. Desigur, ele pot fi citite în orice ordine preferaţi, fără teamă că pierdeţi vreun fir care le ordonează (asta deşi există cîteva personaje şi peisaje recurente, dar fără ca ele să condiţioneze cursul lecturii).  Citite în ordine cronologică, ele lasă să se vadă o gradaţie a vîrstelor şi a transformărilor care îmbogăţeşte foarte mult experienţa de lectură.

O vară fără bărbați de Siri Hustvedt

Cronică Bookaholic

Mia, o poetă trecută de 50 de ani, povesteşte cum soţul ei, Boris, neurolog renumit, o anunţă, după 30 de ani de căsnicie, că are nevoie de o „pauză”. Echilibrul psihic al Miei se spulberă şi femeia se internează la secţia de psihiatrie, unde rămâne pentru câteva luni. Apoi, la începutul verii, se întoarce în oraşul ei natal.Toată vara, Mia şi-o va petrece în compania mamei, care locuieşte la centrul pentru vârstnici din oraş, şi a prietenelor octogenare ale acesteia, cele cinci Lebede, cum le place să-şi spună, dar şi în compania tinerelor ei eleve de la cercul de poezie. Vecina – Lola, tânăra mamă a doi copii – şi fiica Miei, Daisy, vor apărea şi ele meteoric în poveste.

Romanul nu e scris ca să „te prindă”, intriga pare doar un pretext, un fel de cadru în care se aşază, unul după altul, gândurile, amintirile şi emoţiile unei femei de 50 şi ceva de ani care se trezeşte dintr-odată pe dinafara cuplului în care îşi trăise mai mult de jumătate din viaţă.

Oaza de la asfințit de Baha Tahir

prezentarea editurii

Capitanul Mahmud Abd el-Zahir pleaca alaturi de Catherine, sotia sa irlandeza, catre indepartata si salbatica Oaza Siwa, al carei guvernator a fost ales. Intocmai ca Egiptul lui Mahmud sau ca Irlanda lui Catherine, Oaza este un loc al ocupatiilor fara sir si al conflictelor singeroase, transmise ca un blestem de familie din generatie in generatie. Cu toate astea, destinul impartasit nu le usureaza stradania de a se intelege unii pe altii. Sub soarele necrutator din desert, fiecare isi traieste propriul conflict, propria drama: Mahmud, pe cea a istoriei recente a tarii sale si a rolului sau in ea, Catherine, cautarea febrila a mormintului lui Alexandru cel Mare, care s-ar putea ascunde in Oaza, iar localnicii, intrigile politice impotriva strainilor, dar si a rivalilor din interior. In fundal, confruntarea intre aceste interese care se intersecteaza si se ciocnesc pregateste terenul pentru o inevitabila tragedie.

Ultima iluzie de Porochista Khakpour

prezentarea editurii

La fel ca primul roman al Porochistei Khakpour, Ultima iluzie este o comedie neagra scrisa sub obsesia dezastrului petrecut in Statele Unite la 11 septembrie 2001. Personajul central, Zal, este un tinar iranian care literalmente a scapat dintr-o cusca: mama sa, infricosata de pielea si parul lui deschise la culoare, de „diavol alb”, il tine inchis zece ani intr-o colivie pentru pasari. Scapat ca prin minune de acolo si adus in New York, Zal va incerca sa se adapteze intr-o lume care nu are nimic in comun cu ce a cunoscut in copilarie. In sinea lui, inca se mai simte asemenea unei pasari. Prietenia lui Zal cu un iluzionist care pretinde ca poate zbura si relatia sa cu o artista care, la rindul ei, se crede clarvazatoare ii ingreuneaza si mai mult efortul de adaptare. Inspirat de o legenda persana din Cartea Regilor, romanul Ultima iluzie este si un omagiu adus orasului New York.

Kartografie de Kamila Shamsie

prezentarea editurii

Kartografie este o poveste de iubire impregnata cu un umor fin si o fireasca nostalgie dupa anii luminosi ai copilariei. Tinara Raheen si Karim, prietenul ei din copilarie, sint prinsi intr-o relatie ce oscileaza intre prietenie inflacarata si dragoste nemarturisita, ce se perpetueaza peste ani. Cei doi traiesc in Karachi si isi petrec aproape tot timpul impreuna, in mediul securizat al caselor parintilor, caci orasul e tulburat de conflicte etnice. Despartiti in urma emigrarii familiei lui Karim in Anglia, tinerii se intilnesc din nou, dar tensiunile acumulate in timp explodeaza atit in societatea pakistaneza, cit si intre ei doi. Exista un secret care le invenineaza relatia si care are legatura cu parintii lor, un schimb ciudat de logodnice si o tradare provocata de lasitate, dar si cu istoria tulburata a Pakistanului. Caci romanul Kamilei Shamsie este in primul rind despre oameni, despre brutalitatea unei societati, despre zadarnicele chinuri ale dragostei intr-o lume divizata si intoleranta.

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


77 comentarii
  1. Lavinia Alexa

    Aglaja Veteranyi – De ce fierbe copilul în mămăligă – pentru povestea plină de tristeţe sfâşietoare şi poeticitate densă;
    José Saramago – Eseu despre iubire – este deocamdată unicul roman pe care l-am citit de la el, ştiu că am rămas şocată câteva zile şi de atunci nu mai pot să mai deschid altă carte scrisă de el, de teama dezamăgirii;
    Haruki Murakami – Pădurea norvegiană – mi-a deschis apetitul pentru literatura asiatică misterioasă şi fragilă, datorită lui i-am descoperit pe Kawabata, Mishima, Inoue.
    Mulţumim pentru concurs! 🙂

    Reply
  2. Victor Morozov

    Hemingway – Batranul si marea – de o expresivitate aparte, Hemingway dovedeste – pe buna dreptate – ca a fost (si va ramane cu siguranta) unul din cei mai mari prozatori ai tuturor timpurilor.

    Murakami – Iubita mea, Sputnik – prima carte de la romancierul japonez pe care am citit-o, o perfecta introducere in lumea plina de fantezie pe care o cladeste.

    Salinger -Noua povestiri – m-a facut sa descopar frumusetea si adancimea prozei scurte, un gen prea putin abordat in literatura noastra. De aceea, am fost foarte incantat sa aflu de aparitia cartii “Sfarsit de sezon”, tot la Polirom, de la unul din scriitorii contemporani preferati, Marius Chivu.

    Reply
  3. Claudiu

    1 Harta si teritoriul – Michel Houellebecq,pentru ironia fina cu care relateaza manifestarile indivizilor, intr-o societate a consumului.

    2 Eseu despre orbire – Jose Saramago, pentru ca arata un adevar efemer: in fata situatiilor inexplicabile suntem cu totii neputinciosi, de la oamenii de rand la guvernanti.

    3 Balzac si Micuta Croitoreasa chineza – Dai Sijie. Protagonistii romanului lui Sijie, executa muncile la care sunt obligati, dar nu neglijeaza lectura, lectura unor traduceri interzise din Balzac, Stendhal, Flaubert si altii.

    Reply
  4. Andra Elena Maciuca

    Mereu mi-au placut povestile bune. In special acelea care au un iz foarte personal, care descriu experiente de viata si care par a fi povesti reale din diverse lumi.
    1)”De veghe in lanul de secara” de J.D.Salinger este una dintre cartile mele preferate. A venit si la timpul potrivit, deci m-am legat de ea afectiv. Eram in primul an de liceu, neadaptata si singuratica. “Invatam” la biblioteca…adica ma uitam pe rafturi dupa carti bune. Si dau peste “De veghe..”. M-am simtit pur si simplu atrasa de ea, si , desi perioada de teze, am terminat-o in 2 zile. O poveste despre maturizare si mentalitatea adolescentina care ma caracteriza si pe mine la momentul respectiv – m-am indragostit de ea si o voi pastra mereu in suflet.
    2)Eram la un concurs scolar la romana in care trebuia sa recenzez o carte la prima vedere. Si primesc “Lampa cu caciula”, a lui Florin Lazarescu. Desi stresata si grabita de cerinta concursului, am fost prinsa in totalitate de poveste. Am citit-o pe nerasuflate, am savurat toate replicile si am chicotit. Ceilalti scriau deja, dar eu nu puteam decat sa ma bucur de lectura si sa ma gandesc cum de nu am stiut de cartea asta mai inainte. Era exact pe tiparul meu, o poveste despre maturizare si initiere. Am fost total fermecata de scriitura ei.
    3)Ultima, dar nu cea din urma, “Marele Gatsby” de F.Scott Ftzgerald a fost o adevarata gura de aer proaspat. In sfarsit gaseam ACEA poveste, care aducea doar lumina in mintea si in viata mea. Era totul pur, curat, “pe fata”. Finalul, primul anti-happy-end din viata mea, m-a deprimat. Am reflectat asupra povestii, am recitit pasaje, si chiar capitole intregi, si mi-am dat seama ca e cel mai potrivit final la o astfel de carte. Am realizat ca se potriveste manusa, un dus rece pentru tot sclipiciul dintre paginile ei, si totodata ca as fi fost dezamagita daca nu ar fi fost asa. As fi trecut cartea asta cu vederea daca ar fi avut clasicul vis american implinit, dar asa, mi-a ramas in minte pana in ziua de azi.
    Sunt foarte bucuroasa ca am avut ocazia sa citesc aceste carti la Biblioteca Polirom, pentru ca sunt convinsa ca viata mea nu ar fi asa cum este azi daca aceste lecturi nu ar fi avut sansa sa-si puna amprenta asupra mea.

    Reply
  5. Spridon Mirela-Cristina

    Eu voi fii scurtă, nu vreau sa risc sa devin plictisitore.
    “Druidul” de Mauro Raccasi , una dintre cărtile la care nu m-am plictisit nici măcar o pagină, profitând de fiecare timp liber destinat lecturii,impreosionându-ma curajul şi vitejia personajului principal , o carte predominată de ambundenete sentimente de speranăţa , acceptare faţă de destinul omenesc şi cateodată şi o urmă fină de nesiguranţă.
    “Nunta lui Isobel” o carte ce afirmă că este suprinzător, iar pentru mine incredibil cum viaţa pare a fii ceva hotărâtor pentru noi înşine , iar apoi , dintr-o dataă, intervine alceva schimbând radical totul.În începutul operei, este profilată o viaţă pefectă pentru fiecare cuplu , transfomându-se intr-un coşmar.
    “Camionul bulgar” reflectă iubirea naratorului-personaj , prima sa dragoste descoperită intr-un mod unic si marcant pentru fiecare cititor.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *