O fi începutul acesta de toamnă blând cu noi, dar tot toamnă rămâne :). Nu ne pare rău după vară tocmai pentru că și acum călătorim, ne bucurăm de întâlnirile și ieșirile cu cei dragi, citim oricând și oriunde. Și avem ce citi! Editurile au început să-și etaleze atuurile din colecția toamnă-iarnă, delicii literare pe care abia așteptăm să le degustăm. Iar librăriile își scot la înaintare vedetele, cărțile, și ne îmbie, astfel, să le trecem pragul. 

Compania de Librării București (CLB), rețeaua bucureșteană de librării, se poate lăuda cu cele mai noi volume așezate în rafturi și la vitrine. Pentru a vă convinge, nu trebuie decât să intrați într-unul dintre cele 46 de librării răspândite prin toată capitala.

CLB împlinește, anul acesta, 65 de ani de existență – am și discutat, despre istoria lanțului de librării, cu doamna Marieta Seba, directoarea CLB, în urmă cu câteva luni. De aceea, dar și pentru că vrem să vă împrospătăm biblioteca, ne-am gândit, împreună cu prietenii de la Compania de Librării București, să vă dăruim un pachet de 5 cărți noi.

Titlurile puse la bătaie sunt: Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano, de Hiromi Kawakami, Hotelul de pe acoperișul lumii, de Alec Le Sueur, Ora de aur, de Ann Learny, Profesorul și menajera, de Yoko Ogawa, și Dragostea cea veche iți șoptește la ureche. Primele iubiri, de Aurora Liiceanu.

Update câștigător

Din 418 comentarii, 3 au fost descalificate, aparținând acelorași utilizatori. În concurs au intrat 415 comentarii.

participanti concurs CLB

participanti concurs CLB 2

castigator concurs CLB

Felicitări, Maria Cruceanu!

Premiul: un pachet de cinci cărți de la CLB

Înainte de toate, să citim prezentările volumelor pe care le puteți câștiga.

1. Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano, de Hiromi Kawakami

(Editura Polirom, 2015)

pravaliaÎntr-un cartier mărginaş din Tokyo, pe o stradă comercială, se află un magazin de mărunţişuri aparent banal. Însă aici, într-un spaţiu cu parfum nostalgic, se ţes încetul cu încetul, cu rafinament şi subtilitate, poveşti de iubire trădată sau neâmplinită. Vârstnicul domn Nakano, patronul prăvăliei, tânjeşte după ceva nedefinit şi îşi împarte viaţa între magazin şi iubitele sale vremelnice. Sora lui, Masayo, îşi caută şi ea iubirea, în vreme ce tânăra Hitomi, angajata lui Nakano şi, în acelaşi timp, naratoarea din roman, are o relaţie ciudată, marcată de avansuri şi retrageri, cu Takeo, celălalt angajat al prăvăliei. Iar pe parcursul cărţii apar mereu, odată cu diverse obiecte ajunse în prăvălie, alte personaje şi alte poveşti. Toate aceste istorii de viaţă contemporană japoneză, îmbibate cu melancolie şi dezvăluite cu delicateţe, construiesc o lume care pentru cititorul european e în acelaşi timp stranie şi familiară, căci, dincolo de culoarea locală, ele vorbesc despre ceea ce e profund uman în fiecare dintre noi.

Alte detalii aici.

2. Hotelul de pe acoperișul lumii, de Alec Le Sueur

(Humanitas Fiction, 2015)

hotelul_de_pe_acoperisul_lumiiÎntr-o dimineaţă ceţoasă a anului 1988, Alec Le Sueur se urcă în avionul spre Tibet; într-un moment fatidic, semnase un contract cu Holiday Inn Lhasa, după ce lucrase o vreme pentru diverse hoteluri de lux din Europa. Astfel, tânărul Alec pătrunde într-o lume complet străină, unde răul de altitudine e o ameninţare permanentă, unde şoferii de taxi sau de ricşă sunt mânaţi de instincte asasine, unde birocraţia şi corupţia sunt un mod de viaţă, iar mirosul de unt rânced de iac se ţine scai de tine.

Nici la hotel situaţia nu este mai roz. Cele două tabere — conducerea chineză şi experţii străini — îşi pun beţe în roate, la bucătărie carnea este livrată în viu, banchetele sunt compromise de invaziile de muşte, iar prin conducte mişună hamsterii de Himalaya.

În descendenţa maeştrilor prozei umoristice engleze, Alec Le Sueur ne oferă un ghid de călătorie inedit, o fereastră spre o lume exotică şi îndepărtată, unde puţini europeni s-au încumetat să ajungă şi pe care şi mai puţini au cunoscut-o cu adevărat.

Alte amănunte aici.

3. Ora de aur, de Ann Learny

(Humanitas Fiction, 2015)

ora-de-aur_1_fullsizeHildy Good s-a născut şi a crescut în Wendover, un orăşel pitoresc de pe Coasta de Est. De zeci de ani, este agentul imobiliar cel mai important din regiunea celebră pentru conacele vechi de pe malul oceanului, la mare căutare printre cei din lumea bună din Boston. Viaţa ei arată perfect: are două fiice, un nepot de doi ani, încheie tranzacţii de milioane de dolari, e independentă şi lipsită de griji. O faţadă care începe să se fisureze din clipa în care vinde o proprietate impozantă familiei McAllister, iar frumoasa şi misterioasa Rebecca se mută în Wendover. Între cele două femei, aparent atât de diferite, se înfiripă o prietenie care o împinge pe Hildy să-şi dezvăluie treptat slăbiciunile. Însă traumele şi defectele ei pălesc pe lângă nevoia obsesivă de afecţiune a Rebeccăi, care ameninţă să distrugă căsnicii şi vieţi. Într-un moment de cumpănă pentru Hildy, sentimentele lui Frank Getchell, un prieten din adolescență, se dovedesc providențiale.

Mai multe informații aici.

4. Profesorul și menajera, de Yoko Ogawa

(Humanitas Fiction, 2015)

profesorul_si_menajeraO menajeră e angajată de un bătrân profesor de matematică, a cărui prodigioasă carieră a fost întreruptă de un accident de maşină. Urmarea a fost o formă bizară de amnezie: durata memoriei Profesorului e de numai 80 de minute. Treptat, relaţia dintre Profesor şi menajera sa devine una pe cât de frumoasă, pe atât de necesară pentru amândoi.

Yōko Ogawa s-a născut în 1962 în Okayama. A absolvit cursurile Universităţii Waseda şi în prezent trăieşte în Ashiya cu familia sa. Debutează în 1988 cu romanul Agehachō ga kowareru toki (Fluturele strivit), pentru care primeşte Premiul Kaien. Nuvela Ninshin karendaa (Calendarul sarcinii, 1990) este recompensată cu Premiul Akutagawa. În 1996 publică Hotel Iris (Airisu Hoteru), romanul care a impus-o pe plan internaţional. Romanul Hakase no aishita sūshiki (Profesorul şi menajera, 2003) este distins cu Premiul Yomiuri, iar în 2007 Yōko Ogawa primeşte Premiul Izumi Kyōka pentru Burafuman no maisō (Înmormântarea brahmanului). În 2005 Diane Bertrand ecranizează Kusuriyubi no hyōhon (Inelarul), sub titlul L’Annulaire, cu Olga Kurylenko în rolul principal. Romanul Profesorul şi menajera a fost ecranizat în 2006 de Takashi Koizumi.

5. Dragostea cea veche îți șoptește la ureche. Primele iubiri, de Aurora Liiceanu

(Editura Polirom, 2015)

dragostea_cea_veche_iti_sopteste_la_ureche._primele_iubiriSe spune că prima iubire nu se uită. Unii susţin că e ceva magic, alţii că e doar o chestiune de compatibilitate chimică între două persoane.

Aurora Liiceanu arată cum privesc prima dragoste scriitorii, pe de o parte, şi oamenii de ştiinţă, pe de alta. Vom vedea cum îşi povestesc prima iubire Turgheniev, Vladimir Nabokov sau Orhan Pamuk şi cum o analizează psihologii, biologii sau filosofii.

Vom găsi istorii despre iubiri împărtăşite, iubiri neîmpărtăşite, iubiri cu final tragic sau fericit, dar şi studii care enumeră simptomele fizice caracteristice îndrăgostirii. Şi poate vom înţelege de ce unii se întorc după ani la prima lor iubire şi de ce îndrăgostiţi de pretutindeni continuă să-i scrie şi azi Julietei.

Yasunari şi Hatsuyo: o primă iubire tragică • Maşenka, cu sprîncenele minunat de neastîmpărate • Trandafirul negru • „Colosala iluzie” a lui Gatsby • Prima iubire, îndrăgostiţii şi reciprocitatea • Iubirea şi politica sincerităţii • Cînd iubirea dispare: jalea lungă a văduviei • Shakespeare for ever

Mai multe detalii aici.

Cum câștigați pachetul de 5 cărți de la CLB

Pentru a intra în tragerea la sorți pentru pachetul de cărți oferit de CLB trebuie să ne spuneți, într-un comentariu, câți ani aniversează Compania de Librării București în 2015.

Este permisă o singură participare de persoană (un singur comentariu înscris în concurs), iar câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți (Random.org) dintre cei care au respectat cerința acestui concurs, s-au semnat cu numele real și complet și au lăsat o adresă de e-mail validă.

Mențiuni

Concursul se adresează celor care locuiesc în București.

Prin participarea la concurs vă exprimați acordul de a primi newsletterul Bookaholic și newsletterul lunar al Companiei de Librării București.

Perioada de desfășurare a concursului: 19 – 26 septembrie (inclusiv, ora 23:59).

Câștigătorul va fi anunțat pe 27 septembrie.

Mult succes!

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


418 comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *