Așa cum se întâmpla întotdeauna, când se dau premii, se împart și scandalurile, și Man Booker International Prize de anul acesta n-a făcut excepție (toată povestea cu refuzul lui John Le Carre de fi nominalizat și absența lui Philip Roth de la decernarea premiilor, plus comparația cu Nobelul). Iar Man Booker Prize for Fiction n-o să dezamăgească nici el.

Nici nu s-a publicat bine lista și deja au apărut comentarii apropo de numărul de thrillere nominalizate (adică vreo două din treisprezece) și articolul lui Philip Hensher din The Telegraph, care spune, pe scurt, că thrillerele sunt bune de o experiență escapistă, dar că nu e cazul să le băgăm prea mult în seamă, în condițiile în care science fiction-ul este, în general, ignorat, sau acceptat numai atunci când e ambalat frumos și cu etichete mai ușoare precum ficțiune speculativă.

There is nothing wrong with being entertained by that from time to time, just as there is nothing wrong in reading about overcoming obstacles to find your great dark man in novels of romance. But there is something overdone about the extent of the thriller’s grasp on us. Even among literary genres, its prominence is a curious fact: the liveliness and extravagance of current genre writing in fantasy and science fiction, such as China Miéville’s remarkable novels, make the field a much more plausible candidate for literary exaltation than the rule-bound thriller.

A, și că fanii hardcore ai genului thriller sunt niște dobitoci.

We turn away from the unspeakable, inexplicable horrors of the newspapers, events with no resolution, into a world where a single running policeman can put everything right. You would have to be a dull reader not to enjoy that sometimes. But never to want something better, deeper, less resolved, you would have to be a moron.

După care, în The Guardian, apare un mini-poll care întreabă poporul: care gen crezi că e mai relevant pentru literatură între science fiction și thriller?

Author Philip Hensher has claimed that thrillers are attaining a literary status they don’t deserve – while sci-fi is still largely ignored. Which genre should be taken more seriously?

Pasiunea mea pentru science fiction este de nedărâmat și oricine mă cunoaște știe asta. Deci, pe undeva, stilul lui Hensher de a pune problema ar trebui să mă încânte. Însă, dimpotrivă, mă exasperează, pentru un motiv simplu: cred că etichetele de felul ăsta și-au pierdut relevanța de suficient de mult timp ca să nu le mai aducem tot timpul în discuție ca pe niște scheleți pe care ne place să-i scoatem periodic din dulap și să-i facem să danseze.

Discuția cu ce genuri sunt literatură adevărată și care de consum în locul unde și împăratul merge singur e veche de decenii deja. Și s-o redeschidem, chiar dacă favorizăm un gen în detrimentul altuia, e ca și cum ne-am apuca iar să ne luam de maneliști. E pur și simplu redundant. Personal, nu-mi pasă, dacă o carte e bună, merită să fie pe lista aia, și n-o să-mi niciodată pun probleme de-astea de political corectness livresc.

Articolul lui Hensher îmi amintește de un alt articol, din NY Times de data asta, care spunea (printre rânduri, evident) că science fiction-ul e doar pentru băieți și că, pentru a-l face plăcut femeilor, trebuie să scoți navele și roboții și să introduci povești de dragoste. Pe ideea că doar băieții se joacă cu mașinile și doar fetele cu păpușile.

Toate astea sunt generalizări care pun la zid niște oameni și niște idei doar de dragul dezbaterii. Și asta fără să luăm în seamă afirmația lui Hensher cum că nu e de mirare că sunt atâtea thrillere pe lista de la Booker, pentru că membrii juriului au jonglat la rândul lor cu genul. Care n-are cum să ne facă să nu ne întrebăm dacă, într-adevăr, comentariul lui e doar de dragul dezbaterii.

Să ne înțelegem: nu sunt, în mod special, fan al genului. Dar dacă îmi pică în mână ceva de Stieg Larsson sau John Grisham, sau chiar ceva din lista de la Booker, o să citesc fără să-mi pun întrebări apropo de el. Dacă o să-mi placă, bine, dacă nu, n-o să ocolesc genul cu totul, punând etichete oamenilor care chiar sunt pasionați de thrillere. Și spun asta tocmai ca fan serios de science fiction care știe ce înseamnă să fie întrebat de ce citește literatură pentru copii.

Din păcate, poll-ul de la The Guardian demonstrează, pentru cine își imagina că presa din UK e populată de supereroi, că și ziarele lor au nevoie de trafic. Iar faptul că-l fac cu chestii de-astea înseamnă că, din păcate, încă sunt destui oameni dispuși să-și dea cu părerea apropo de ce gen are mai multă relevanță în literatură.

2 comentarii
  1. Pingback: Prin blogosfera literara (1 – 7 august 2011) | Filme si carti

  2. Pingback: Cărți în .com/.co.uk (5-11 octombrie) « Bookaholic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *