Chiar dacă ne-ar plăcea foarte mult, mă tem că nu există posibilitatea să parcurgem o carte din scoarţă-n scoarţă fără să întrerupem lectura. Uneori ne oprim pentru cateva ore, pentru o zi sau poate pentru cateva săptămani şi când ne hotărâm să reluăm lectura devine foarte important să știm unde am rămas. Astfel, pe lângă alte multe criterii, putem categorisi cititorii după semnul de carte pe care îl folosesc.

Unii din noi pur şi simplu îndoaie fila la care au rămas cu lectura. Mai ales dacă nu au altceva la îndemână şi nu sunt convinşi că vor să reţină numărul paginii în memorie. Dar dacă citim câte putin şi des facem “urechi” la fiecare câteva file. Eu fac parte din categoria care ţine să îşi păstreze cărţile în stare buna şi îmi place să cred că în forma lor clasică vor mai dainui mult timp, de aceea nu prea folosesc această metodă. De aceea, prefer să folosesc semne de carte.

Alţii folosesc ca şi semn de carte orice le pică în mana: hârtie de orice fel de provenienţă, şerveţel, pix sau creion sau orice obiect micuţ care ar putea sta liniştit între pagini pentru a ne face viaţa mai uşoară la următoarea sesiune de lectură.

Sunt cititori care folosesc acele semne de carte care uneori se mai regăsesc din partea editurii între filele volumului, dar mie îmi sunt foarte antipatice deoarece conţin reclame şi cred ca în legatura dintre cititor şi carte capitalismul nu îşi are locul. Trebuie să recunosc, totuşi, că uneori pot fi practice deoarece sunt deja acolo şi prin asta ne eliberează de efortul procurării unuia. Semnele de carte care se găsesc în librarii încearcă timid, prin varietatea lor, să stabilească o legatură mai intimă cu cititorul prin faptul ca se adresează unor categorii în funcţie de preferinţe.

Eu propun să uitam de toate acestea şi o să pledez pentru un semn de carte pe care sa ni-l facem noi singuri. În acest fel, putem fi siguri că e unic, că e pe gustul nostru şi că reflectă cel mai bine legătura intimă pe care o stabilim cu cartea pe care o citim. Daca tot e weekend şi în mod cert ne este dor de vremea copilăriei, cand ne testam abilitatea cu astfel de îndeletniciri, putem să aruncăm un ochi peste niște modele simple de semne de carte, drăguţe şi intuitive, care pot fi realizate cu ușurinţă cu ceea ce găsim prin casa.

Pe un colţ de plic putem scrie orice mesaj dar mie acesta din imagine mi se pare foarte simpatic. Poate l-aş inlocui cu “You were interrupted here” sau aş desena ceva. Oricum e o idee foarte bună şi foarte ușor de pus în practică.

Sursa

Se găsesc în comerţ aceste clame pentru hârtie în toate culorile şi mărimile. După cum se vede din imaginea de mai jos, dacă ataşăm câteva pănglicuțe colorate, devine un semn de carte foarte vesel, care abia aşteaptă să fie agăţat de ultima pagină citită.

Sursa

Pe acelaşi principiu, dacă ataşăm o floricică croşetată de o clamă supradimensionată pentru hârtie obţinem acest semn de carte foarte romantic şi primăvăratic în acelaşi timp. Tutorial aici.

La fel de simplu de realizat sunt şi aceste fundiţe, iar farmecul lor nu poate fi măsurat.  Tutorial aici.

Acest şoricel este foarte drăguţ şi cred că ar încanta orice copil. Dupa cum se ştie, obiceiurile bune sunt cultivate de devreme şi în mare parte insuflate. Tutorial aici.

Aceasta este o ingenioasa întrebuinţare alternativă al unui lănţisor cu pandantiv pe care nu îl mai purtaţi dar la care nu vreti să renunţaţi. De aici.

Un semn de carte făcut dintr-o bucăţică de carte mi se pare o idee genială. Iar detaliile decorative sporesc farmecul acestui adevărat accesoriu. Tutorial aici

Acest fluturaş poate fi achiziţionat şi este din piele în varianta din comerţ, dar sunt sigură că poate fi realizat şi acasă dintr-o hartie mai groasă şi efectul va fi cel scontat. De aici.

Voi ați făcut vreodată semne de carte? Cum?

 

8 comentarii
  1. Kadia

    unele dintre idei mi se par foarte reusite. Nici eu nu suport sa indoi pagina, se mai intampla uneori cand vreau sa las un semn ca acolo se afla un fragment pe care vreau sa-l recitesc sau sa-l folosesc in recenziile mele si n-am nicio hartie la indemana 🙁 Ar trebui insa sa-mi pregatesc cateva borcanele cu semne de carte pe care sa le raspandesc prin casa, poate asa o sa am unul pregatit pentru cand voi avea nevoie 😀

    Reply
  2. Georgiana

    Da, si mie imi plac semnele de carte originale. Mi-am cumparat agrafe mari la care sunt atasate un catel, un simbol pozitiv, etc, am unul facut din panza pe care sunt brodate flori, semne din carton luate din diferite tari, dar mi-am si confectionat unul din panglica de organza de ale carei capete am atasat margelute.

    Reply
  3. Lu

    Eu folosesc un semn de carte cumparat din Italia – este o fasie de piele cu un model cu flori lipit pe el. Este cel mai frumos si mai simplu semn de carte pe care l-am avut si nu este nici greu sa iti faci unul singur!

    Reply
  4. Rem

    Faceam la un moment dat semne de carte dintr-o bucata de carton dreptunghiulara si un material in carouri cusut in jurul ei, pentru mine si pentru prieteni; aratau chiar foarte bine.

    Reply
  5. Ana

    Am gasit acum cateva luni o alta idee. O agrafa de birou indoita sub forma de inimioara 🙂 e simpla si chiar foarte frumoasa ^.^

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *