Socializarea virtuală e cu siguranţă bună pentru a găsi documentare interesante. Aşa se face că am dat peste următorul, care spune de ce reţelele sociale, printre altele, alături de dependenţa tot mai acută de tehnologie şi internet, afectează comportamentul unui cititor. Ironic, nu?

Cititul este o abilitate importantă care trebuie să fie dezvoltată încă din copilărie. Este necesar nu numai pentru supraviețuirea în lumea academică, dar şi în dezvoltarea individului ca adult. Capacitatea de a învăța şi asimila subiecte noi, a găsi şi procesa informații utile despre orice, de la probleme de sănătate și protecția consumatorilor, până la cercetări aprofundate în știință sau artă, depinde de abilitatea de a citi.

Documentarul “Why reading matters” (De ce este cititul important) a fost făcut acum 3 ani de Rita Carter, scriitor britanic de ştiinţă, lector şi om de televiziune, specializat în studiul creierului uman – ce face, cum face şi de ce. Cu ocazia documentarului de față, Carter povesteşte cum neuroștiințele moderne au demonstrat că cititul, mai ales de romane clasice, precum La răscruce de vânturi de Emily Bronte, poate declanşa apariţia unor puteri nebănuite, pe care revoluţia digitală ameninţă de 30 de ani să le suprime de foarte timpuriu.

Subiectul abordat de documentarul De ce este cititul important, făcut de BBC nu este o noutate. De-a lungul ultimilor 5 ani s-a tot dezbătut modul în care dependența de Facebook, Twitter, bloguri, forumuri  ș.a. diminuează capacitatea de concentrare şi atenţie, şi favorizează egocentrismul în rândul copiilor şi adolescenţilor. Vă lăsăm însă cu documentarul de aproximativ o oră mai jos şi aşteptăm părerile și motivele voastre despre de ce este cititul important.

8 comentarii
 1. Laurentiu

  Un documentar foarte interesant insa facut cam la modul general. Nu contesc avantajele de a citit constant si din proprie initiativa, dar trebuie luati in considerare mai multi factorri: varsta, genul cartii, cat de mult i-a placut cititorului cartea etc.

  Aceeasi problema legata de internet si jocuri video. Simplul fapt ca eu sunt acum aici si comentez acest articol demonstreaza faptul ca internetul nu dauneaza total ci dimpotriva, poate ajuta. Depinde mult de site-urile accesate, interestul individului s.a.m.d. Nici la partea cu jocurile video nu sunt de acord 100%. Intr-adevar marea majoritate ofera o distractie pe moment si cu siguranta nici producatorii nu au avut intentia de a face altceva. Insa sunt multe, multe jocuri (mai ales vechi) au o poveste exceptionala, unde personajele sunt superb conturate, de la trecutul lor la personalitatea pe care o au, sunt jocuri video unde trebuie sa citesti foarte mult pentru a avansa, unde jucatorul poate lua decizii morale etc.

  Privit dintr-o perspectiva stiintifica, documentarul este foarte interesant. Mie unul mi-a placut foarte mult. Insa ca si un pasionat de lectura, imi este total indiferent ce face creierul meu cand citec. Citesc pentru ca imi place, pentru ca vreau, pentru ca imi ofera o senzatie aparte, pentru ca ma pot identifica cu personajele iar aceste lucruri nu se pot explica (inca) stiintific.

  Apropo, eu azi m-am apucat de citit La rascruce de vanturi. Asta da coincidenta.

  Reply
 2. Pingback: Cititul reduce stresul și aduce multe alte beneficii – infografic | Biblioteca Ienachita Vacarescu - Filiala BMB

 3. Pingback: Survolul de luni: ce a pierdut generația tabletelor? 7 instrumente pentru gîndirea critică, De ce să citim?, Bibliotheca Pretiosa | Marius Cruceru

 4. Marian

  @Laurentiu
  Jocurile de care spui sunt sub 1% din cele existente pe piata. Iar problema e ca acestea folosesc foarte putin comparativ cu o carte, de orice fel.

  Reply
 5. Mihaela Oprean

  Proiect nou in Romania!
  Nu ratati sa comandati o carte pentru toate varstele—
  “Cum sa reusim in viata”—numai citind-o va puteti imbogati
  spiritual-si nu numai—
  Cautam colaboratori,dezvoltatori pentru publicare anunturi.
  Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi
  Cerinte:
  – cunostinte minime PC ;
  – necesar calculator;
  – conexiune internet;
  – rabdare;
  – seriozitate.
  Nu este necesara experienta.
  Instruire gratuita sub forma unor lectii prin mail.
  Program part-time.
  Cereti detalii la adresa : opreanmihaela@yahoo.com
  Oferim si solicitam seriozitate! NU CERETI DETALII PE FACEBOOK SAU MESS

  Reply
 6. Pingback: De ce cititul este important | Assassin CG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *