Clasicii în cultura internaută (vezi și episodul I – Edgar Allen Poe, so raven) revin azi cu Nietzsche, bietzsche!

Frederich Nietzsche face parte din categoria gânditorilor pe care unii dintre noi i-au citit prea devreme, dar măcar pot spune cu mâna pe corazon că i-au citit, spre deosebire de cei care au văzut doar filmul. Există și categoria oamenilor care consuma Nietzsche pe budă.

Tuturor acestora (și, nu în ultimul rând, celor care l-au citit pe bune, exact când trebuia), le-am pregătit o colecție de imagini, citate, meme și (de)motivatoare, avându-l în centrul atenției pe cel care a afirmat dispariția lui Dumnezeu, apariția Supraomului, anarhist, nihilist, socialist si ateu – before it was cool, adică în a doua jumătate a secolului 19.

Dumnezeu a murit – Gott ist tot, 1882, Știința voioasă:

“Dumnezeu a murit! Dumnezeu rămâne mort! Şi noi l-am ucis! Cum să ne consolăm, noi, ucigaşii ucigaşilor? Cel mai sfânt şi mai puternic din tot ce-a avut lumea pînă acum şi-a pierdut sîngele sub cuţitele noastre. Cine ne spală de acest sînge? Cu ce apă ne-am putea curăţa? Ce ispăşiri, ce jocuri sfinte va trebui să inventăm? Nu este oare dimensiunea acestei fapte prea mare pentru noi? Nu trebuie să devenim noi înşine zei pentru a părea cel puţin demni de ea?” (traducere Liana Micescu)

god is dead

18 ani mai târziu… (sau 17, dupa sursa de mai jos):

nietzsche is dead

“Mustața Nietzsche a fost creată în Naumburg, unde Nietzsche, încercând să creeze Supraomul, mergea pe stradă cu chiloții trași peste pantaloni și alerga de colo-colo cu haina prinsă doar la gât. Putea fi văzut, de multe ori, în cabinele telefonice, încercând să se schimbe, dar era mereu întrerupt de prostituatele care îi îndesau în cabină fluturași și cărți de vizită.

Cea mai importantă obiecție care se poate aduce stilului de mustață Nietzsche este că te face să arăți ca și cum tocmai ai înghițit o veveriță” – citat de pe ireverențioasa Uncyclopedia.

moustache nietzsche
Parafrază a unui fragment din Așa grăit-a Zarathustra, 1883, care este citat de obicei eronat: You need chaos in your soul în loc de You need chaos in yourselves (căci era vorba de Zarathustra glăsuind poporului):

“Adevăr vă spun vouă: e nevoie să mai purtaţi în sinea voastră haosul, pentru ca să se poată naşte o stea dănţuitoare. Şi-n adevăr grăiesc vouă: în voi purtaţi haosul.” (traducere George Emil Bottez, 1916)

nietzsche
Ni dieu, ni maître, Nici dumnezeu, nici stăpân, slogan blanquist din anii 1880, menționat de Nietzsche în Dincolo de bine și de rău.

“Dar tempoul acestei mişcări pare încă mult prea lent, prea somnolent celor nerăbdători, bolnavilor şi maniacilor instinctului mai sus amintit, o vedem aceasta din urletul, mereu mai turbat, din rânjetul din ce în ce mai făţiş al câinilor anarhişti care vagabondează în prezent de-a lungul şi de-a latul străzilor culturii europene: într-o aparentă contradicţie cu harnicii şi paşnicii democraţi, ideologi ai revoluţiei, şi mai mult cu pseudofilozofii cei neghiobi, cu fanaticii fraternităţii care îşi zic socialişti şi năzuiesc la o „societate liberă“, ei sunt de fapt cu toţii la unison în ura lor fundamentală şi instinctivă faţă de orice altă formă de societate în afara celei de turmă autonomă (mergând până la respingerea noţiunilor de „stăpân“ şi „slugă“ – ni dieu ni maître, spune o lozincă socialistă)” (traducere Francisc Grunberg)

nietzsche-mustacheuber nietzsche
Parafraze ale citatului Ceea ce nu ma ucide ma întărește, Amurgul idolilor.

nothing nietzsche
Nihilist before it was cool.

onceuponasaturday-nietzsche
Mai multe la Once Upon A Saturday.

ubernietzsche
Ubermensch, Supraomul , Superman.
“Toţi Zeii au murit: voim acum să vieţuiască Supraomul!”, Așa grăit-a Zarathustra

sex-with-nietzsche--11950

scooby nietzsche

schrodinger nietzsche

nietzsche-is-loading facepalm nietzsche

Nietzsche-card3

Mai multe pe Dead Philosophers

Nietzsche_zarathustra nietzsche please

Încheiem cu sugestia de a mai filosofa puțin prin colecția de benzi desenate Nietzsche Family Circus și de a ne lăsa și alte linkuri despre prezența în cultura pop internaută a mustăciosului filosof:

“I know my fate. One day my name will be associated with the memory of something tremendous — a crisis without equal on earth, the most profound collision of conscience, a decision that was conjured up against everything that had been believed, demanded, hallowed so far. I am no man, I am dynamite.”, Ecce homo

 

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *