Avanpremiera ultimei părți din trilogia Hobbit, Bătălia celor cinci oștiri, ne-a adus bucuria încă unui episod din epopeea Pământului de Mijloc, dar și tristețea de a ști că este ultima iarnă pentru mult timp de acum încolo în care poveștile de vitejie ale jupânului Baggins ne vor încălzi imaginația aflată la gura sobei.

Dacă vă amintiți, episodul al doilea, Dezolarea lui Smaug, s-a terminat cu trupa de pitici plus maestrul spărgător, în persoana hobbitului, ajungând în sfârșit în inima muntelui trezindu-l pe dragonul Smaug și enervându-l suficient, astfel încât acesta, dornic de răzbunare, să se abată cu foc și pară asupra Orașului de pe Lac din vale. Între timp, feluritele populații din Middle Earth, mânate de interese variate, câutându-și bogățiile, originile sau pur și simplu răzbunare, mărșăluiesc din toate zările spre Muntele Singuratic Erebor.

Şi astfel începu o bătălie la care nu se aşteptase nimeni; a fost numită Bătălia celor Cinci Armate. Şi a fost cumplită. De o parte erau gnomii şi lupii cei fioroşi, iar de cealaltă erau ielele, oamenii şi piticii.” (fragment din traducerea Catincăi Ralea, 1975)

Ca orice baladă-poem de vitejie, aventurile Hobbitului se încheie deci cu o luptă de proporții epice, cu bătălii glorioase și armate grozave, o luptă care, chiar dacă în carte are nu mai mult de cinci pagini, devine subiectul principal al acestui episod din Hobbit și un nou tur de forță al echipei de efecte speciale de sub arcușul lui Peter Jackson. Eu nu-s tocmai un fan al caftelilor de câmp deschis, cu hoardele; prefer ‘quest’-urile, aventurile solitare, motiv pentru care mi-au plăcut mai mult primele două părți (valabil și pentru trilogia LoTR). În ciuda păruielii generale din acest ultim episod, în care se ciocnesc elfii (ielele doamnei Ralea), piticii, oamenii și două armate de orci, scenariul rafinează și mai mult (față de povestea originală) personalitățile, slăbiciunile sau calitățile piticilor, personaje mai importante decât hobbitul în această parte.

Imaginația realizatorilor de decoruri și costume este ca de obicei fabuloasă, contrastând uriaș cu viziunea minimalistă a autorului – ieri frunzăream întru aducere aminte ediția ilustrată de autor și traducerea din 1975, ilustrată de Livia Rusz și mă gândeam că asta este una dintre frumusețile unei povești cu o lume autentică și solidă în spate – se modifică odată cu generațiile, căpătând proporții grandioase și prinzând forme noi, crescând de la rangul de poveste la cel de mitologie.

trolls
Trollii păcăliți de hobbit – ilustrația autorului, 1937; ilustrația Liviei Rusz, 1975 și trolii din film, 2012.

Și trebuie să fii recunoscător viziunii lui Peter Jackson care a reușit să transforme cinci pagini simpluțe de text într-o bătălie eroică, în care nu efectul special joacă rolul principal, ci detaliul și personajul – momentul meu preferat a fost intrarea în scena războinică a lui Dain Picior de Fier (vărul lui Thorin), cu accentul irlandez gros al lui Billy Connolly recognoscibil dintr-o mie. Ei bine, pe lângă faptul că a durat ceva până să pot repera actorul sub straturile de pitic, mi-a plăcut acest moment pentru că Dain a apărut în fața oștirii sale călare pe un porc impunător, blindat cu armură precum bidiviul unui cavaler. Alături de elanul elfului aurit, de calul arcașului om, de Wargii orcului și de muflonul blindat al lui Thorin, porcul, animal nu prea eroic, capătă – sub fundul unui pitic belicos care proferează blesteme cu accent irlandez – dimensiuni epice.

N-o să vă povestim, desigur, filmul, e mai violent și mai bătăios decât celelalte episoade, însă este în spiritul cărții, încheierea naturală a unor povești de vitejie, după care se țes legendele și eroii de baladă. O să vă recomandăm doar, ca de fiecare dată, să mergeți la film, dar să citiți și cartea (deși noi am citat din traducerea din ’75, există o nouă ediție, scoasă de RAO în 2012).

Filmul „Hobbitul: Bătălia celor cinci oştiri” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 19 decembrie 2014, fiind proiectat în format 3D şi IMAX 3D.

Nu uitați că pe Bookaholic puteți participa și azi la un concurs cu bilete la film și un exemplar din cartea Hobbitul (concurs valabil până pe 17 decembrie inclusiv). Vă lăsăm cu un ‘ultim la revedere’, un cântec de final și o aducere aminte a 15 ani de ecranizări tolkien-iene și jackson-iene:

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *