Lars Saabye Christensen este un scriitor ce capătă din ce în ce mai multă vizibilitate în spațiul nordic, mai ales după ce a câștigat, cu romanul Frați pe jumătate, Marele Premiu pentru Literatură al Consiliului Nordic, cea mai importantă distincție a țărilor scandinave, premiu care se decernează anual de către Norvegia, Islanda, Finlanda, Suedia și Danemarca, pentru a promova literatura nordică. La noi, autorul a devenit cunoscut publicului cu romanul Beatles, carte în care vorbește despre impactul pe care cultura anilor ’60 a avut-o în spaţiul scandinav.

Christensen este membru al Academiei Norvegiene, a debutat cu poezie, apoi a trecut la piese de teatru, schiţe, scenarii de film, cărţi pentru copii şi romane. Editura Univers, cea care l-a tradus până acum pe scriitorul norvegian în spațiul românesc, anunță, de altfel, că cititorii vor avea ocazia să-l întâlnească faţă în faţă pe Lars Saabye Christensen în această primăvară.

Cum Frați pe jumătateeste considerat cel mai bun roman al autorului, iar peste puțin timp îl vom putea vedea pe Christensen la noi, credem că e musai să citiți cea mai recentă carte tradusă de-a acestuia.

Așa că vă invităm, împreună cu prietenii de la Editura Univers, la un concurs în cadrul căruia punem la bătaie 3 exemplare ale volumului Frați pe jumătate. Le vreți? Le dăm! – celor care răspund, în comentarii, la întrebarea Ce carte din literatura nordică v-a plăcut și de ce?.

Pentru ca răspunsul vostru să fie valid, trebuie să vă semnați cu numele real și complet și să lăsați o adresă de e-mail validă. Prin participarea la concurs vă exprimați acordul de a primi newsletterul Bookaholic.

Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința concursului.

Termen limită: 7 februarie.

Mult succes!

Câștigători: Alina S., Maria Alexandrescu, Lavinia Năstase.

*Prezentarea editurii: Frați pe jumătate

Fraţi pe jumătate este o saga nordică, povestea a trei generaţii de femei singure fie prin propria lor alegere, fie prin forţa împrejurărilor: bărbaţii sunt în cartea aceasta Oamenii Nopţii, marii absenţi, cei care pleacă şi nu se mai întorc niciodată ori ajung acasă după ce rătăcesc prin lume zeci de ani, cum se întâmplă cu Fred – fratele mai mare al naratorului Barnum. Tulburătoarea ambiguitate a replicii finale lasă istoria deschisă, cu o întrebare care rămâne în mintea cititorului: cine este cel care spune povestea – naratorul sau întunecatul Fred, fratele său vitreg, marele absent?

Fraţi pe jumătate este acel tip de roman ambiţios, panoramic, dintre cele despre care credem că numai autorii americani mai pot scrie în zilele noastre. Este, pe de o parte, un Bildungsroman – descriind maturizarea unui scriitor –, iar pe de altă parte, un fel de Ulise despre Oslo.“ Gerard Woodward, Daily Telegraph

„O capodoperă scânteietoare… Scriitura lui Christensen este ca o cameră de filmat care alunecă de la imagine la imagine, făcând focus, mişcânduse înainte şi înapoi… Fraţi pe jumătate este un roman de o forţă strălucitoare, absolut uimitor…“ Kester Freriks, NRCHandelsblad

„Un roman crud, plin de umor şi bizar în acelaşi timp.“ Merete Mazzarella, Sydsvenska Dagbladet

„Această saga plină de intensitate a lui Christensen (cu ecouri intermitente din cărţi prestigioase, precum Toba de tinichea a lui Günther Grass şi Regele arinilor a lui Michel Tournier) este o comedie neagră extraordinară, care arată întrun mod de neuitat cum arta şi cunoaşterea sunt făcute din suferinţă şi din durere.“ Kirkus Review

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


26 comentarii
  1. Alina S

    Studiind limba norvegiana in facultate, am citit multa literatura nordica, incepand cu Eddele si terminand cu autorii contemporani, printre care si L. S. Christensen, de a carui carte “Herman” am ramas foarte atasata datorita complexitatii si candorii personajului, dar si pentru lectiile de prietenie, acceptare, curaj si iubire pe care le ofera.

    Reply
  2. mihaela

    mie mi-a placut HERMAN scrisa de Christensen ptr ca poti invata cum sa fii un prieten bun si poti vedea adevarata iubire pe care o ofera ….superba carte

    Reply
  3. Glad Bihoi

    “Omul din Beijing” a lui Henning Mankell, datorita expresivitatii cu care este conturata judecatoarea Birgitta Roslin si larghetea deplasarilor imagistice in diversele colturi ale lumii, mai mult sau mai putin istorice (Beijing, Zimbabwe, Mozambic).

    Reply
  4. zincabeiu

    Selma Lagerlof- ” Saga lui Gosta Berling”, capodopera a literaturii suedeze. Personajul de neuitat,Betivanul,pacatosul,generosul Gosta Berlinga ramas in galeria sacra a fictiunii.

    Reply
  5. Andreea Luiza

    mi-a placut cartea omul din Beijing, Henning Mankell, pentru ca este savuroasa si subiectul este bine abordat, dar cu mici complicatii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *