Știați că Charlie Chaplin a scris, pe când avea 59 de ani, o nuvelă? Se numește “Footlights” (Luminile rampei), a fost scrisă în 1948 și a stat la baza filmului din 1952 “Limelight”, considerat ultimul lui film mare. Manuscrisul a fost recondiționat de către biograful lui Charlie Chaplin, David Robinson, împreună cu cercetători de la Cineteca di Bologna – un institut italian specializat în restaurare de filme – după mai multe schițe găsite în arhiva personală a actorului din Elveția (familia lui Chaplin i-a autorizat pe aceștia încă din 2002 să digitalizeze documentele din arhivă).

Charlie Chaplin2Acțiunea nuvelei „Footlights” se petrece la Londra și este centrată pe viața unui clovn bătrân care nu mai are forța de a face publicul să râdă și care salvează un tânăr dansator de la sinucidere determinându-l să se întoarcă la dans.

“Nu e doar nostalgic, este și o incursiune foarte emoționantă în acele vremuri, și de asemenea un fel de reflecție profundă asupra mediului, artei și publicului”, spune despre nuvelă Cecilia Cenciarelli, care se ocupă de proiectele dedicate lui Charlie Chaplin din cadrul institutlui.

Charlie Chaplin3

Scenă din Limelight

Cartea, care va fi publicată zilele acestea în limba engleză, va deschide o serie de evenimente ce vor avea loc cu ocazia împlinirii unui secol de la prima apariție pe ecran a lui Charlie Chaplin, în filmul “Kid Auto Races at Venice”, din 1914. Volumul va include și un eseu, “The World of Limelight”, semnat de biograful David Robinson precum și fotografii și alte materiale documentare din arhiva lui Charlie Chaplin. Va putea fi achiziționat de pe Amazon.com și de pe site-ul institutului Cineteca.

Surse foto: allthingsukulele.comitaliaglobale.itdoctormacro.com

Un comentariu
  1. Librar

    “Novel” inseamna “roman”, iar “novelist” – “romancier”. Chaplin a scris un ditai romanul, nu o nuvela. Altfel, fellicitari pentru postare.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *