Saga Tulpinii de bambus începe cu micul José, căruia i se spune şi Isa, fiul unei filipineze şi al unui kuweitian, urmărit toată viaţa de blestemul de a avea sînge amestecat. Tatăl său, Raşid al-Taruf, se îndrăgosteşte de Josephine, servitoarea familiei, cu care se şi căsătoreşte în taină. Nu trece mult însă şi secretul lor iese la iveală.

Constrîns de presiuni sociale şi de conformismul familiei, Raşid se desparte de soţia şi de fiul lui abia născut, pe care-i trimite în Filipine, continuînd să-i ajute cu bani. După ce el dispare în Irak, Ghassan, cel mai bun prieten, are grijă de José şi îl aduce iarăşi în Kuweit, stîrnind astfel o criză în familia Al-Taruf.

Tînărul José, de-acum maturizat de cruntele experienţe prin care a trecut, crescut sub semnul a trei religii, îngrijit de două „mame” şi împărţit între două naţionalităţi, îşi dă seama că trebuie să-şi caute numele adevărat, unul singur, religia şi locul căruia îi aparţine. Trebuie doar să se smulgă din realitatea incertă în care a crescut, din blestemul numelui Mendoza şi din incertitudinea religioasă a lui Isa al-Taruf.

Tulpina de bambus, de Saud al-Sanousi, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea lui Nicolae Dobrişan; carte disponibilă şi în ediţie digitală.

„În ciuda vîrstei fragede şi a simplităţii, José înţelege esenţa religiei prin experienţele pe care le trăieşte după ce vizitează o biserică, o moschee şi un templu budist.” (Saud al-Sanousi)

„Există personaje care ar trebui să schimbe realitatea din jurul nostru şi există romane făcute parcă să trăiască alături de noi. Tulpina de bambus este un astfel de roman, populat cu astfel de personaje.” (Al-Hayat)

„Tulpina de bambus, cartea tînărului kuweitian Saud al-Sanousi, reprezintă un nod important în discuţiile ce frămîntă societatea după Războiul din Golf… el abordează un subiect uman extrem de sensibil.” (Elaph)

Carte recomandată de Bookblog.ro

Kuweitianul Saud al-Sanousi (n. 1981) este romancier şi jurnalist. În 2010 a publicat primul roman, Prizonierul oglinzilor, recompensat în acelaşi an cu Premiul Laila al-Othman, prestigioasă distincţie acordată tinerilor scriitori arabi. Cel de-al doilea roman publicat, Tulpina de bambus, a fost distins în 2013 cu International Prize for Arabic Fiction. Tirajul ultimei cărţi, Şoarecii bunicii Hissa, apărute în 2015, s-a epuizat în mai puţin de o lună, în ciuda cenzurii care a ordonat ca romanul să fie retras de pe piaţă. În prezent, Saud al-Sanousi trăieşte în Kuweit.

Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

În pregătire:
Florian Illies, 1913. Vara secolului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *