O femeie răpită de un marinar ajunge să treacă, în timpul unei furtuni pe mare, într-un univers paralel populat de viermi-bărbați, maimuțe-bărbați, pești-bărbați. Devenită împărăteasa acestor creaturi, femeia explorează, împreună cu ele, minunile naturii trecând observațiile prin filtrul științei.

V-ați fi imaginat că această poveste science fiction a fost creată în secolul al XVII-lea? Și nu de către un bărbat, ci de către o femeie? Ei bine, Lady Margaret Cavendish, ducesă de Newcastle-upon-Tyne, căci despre ea este vorba, a publicat, în 1666, The Description of a New World, Called the Blazing World, printre primele cărți de science fiction.

cavendish2

În povestea fantastică din Blazing World, conturată într-o lume dominată de iubire și de pace, Cavendish își exprimă și propriile principii cu privire la ideea de guvernare, putere și Imperiu Britanic în secolul XVII.

Secolul XVII a fost epoca în care oamenii de știință erau preocupați de studiul naturii și al mecanismelor ei, disecau animale, inventau telescopul și microscopul, puneau la îndoială existența lui Dumnezeu. Într-un astfel de context a scris Cavendish poezii, eseuri, piese de teatru, cărți de science fiction. Beneficiind – grație soțului său, preocupat de filozofia naturii, care i-a făcut cunoștință cu marile personalități ale timpului precum Thomas Hobbes, Robert Boyle sau René Descartes – de accesul la lumea științifică, la care nici o femeie din acea vreme nu avea vreo șansă să aspire, Cavendish a ajuns să fie recunoscută drept singura femeie-filozof a vremii. Datorită contribuțiilor sale aduse, prin poezie și piese de teatru, filozofiei naturii,a fost și prima femeie invitată să participle la experimentele de la British Royal Society, un important forum al oamenilor de știință.

cavendish3Așa cum și-a folosit observațiile filosofice pe tărâm ficțional, tot astfel Cavendish a imaginat și un loc în care femeile ar putea conduce și ar fi respectate. O viziune, pentru acea epocă, la fel de science fiction ca întreaga poveste a cărții ei, dar una în care această doamnă extravagantă și cochetă, judecată pentru presupusul ei limbaj obscen și pentru neobișnuitul gust pentru modă, credea cu tărie.

Iată mai jos un fragment din cartea Blazing World:

Then she asked, Whether the first Man did give names to all the various sorts of Creatures that live on the Earth. Yes, answered they, to all those that were presented to him, or he had knowledge of, that is, to all the prime sorts; but not to every particular; for of Mankind, said they, there were but two at first, and as they did encrease, so did their names.

Surse foto: womenofsteel.wordpress.comdigital.library.upenn.edu, alchetron.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *