Pentru fanii lui Leonard Cohen, cariera lui literară nu este niciun mister: se știe că, din anii ’50 și până spre sfârșitul anilor ’60, Cohen s-a dedicat literaturii, publicând două romane – The Favorite Game (în română, Joaca preferată, apărută la Polirom în 2003) și Beautiful Losers (tradusă și la noi, tot de Polirom, în același an, 2003, cu titlul Frumoșii învinși) – și mai multe volume de poezii. După 1967-1968, dezamăgit că nu se poate întreține din munca de scriitor, artistul s-a reorientat către muzică, luând drumul Americii. Este drept că nu s-a lăsat de poezie, publicând, o dată la câțiva ani, câte un volum consistent de poeme. Sau că versurile melodiilor sale sunt, de fapt, poeme puse pe melodii. Unde mai pui că a fost premiat, de câteva ori, pentru cărțile sale – amintesc cel mai recent premiu, cel al Prințului de Asturia pentru Litere, în 2011, una dintre cele mai importante distincții în lumea spaniolă. 

Leonard Cohen și lecturile de poezie din tinerețe

E greu să te întorci în timp și să ți-l imaginezi pe Leonard Cohen citindu-și poemele, la vârsta de 32 de ani, neștiind cât de celebru va ajunge ca muzician. De aceea m-am bucurat când am dat, pe Open Culture, peste două clipuri în care poetul participă la lecturi publice. Și, în cazul în care nu le-ați văzut până acum, m-am gândit să le punem aici și să le ascultăm ori de câte ori vrem să ne pierdem în poezia lui Cohen.

În audio-ul de mai sus, Leonard Cohen citește poeziile For E.J.P și You Have the Lovers. Cântă, pentru prima dată, The Stranger Song, melodie inclusă pe albumul de debut Songs of Leonard Cohen (1967).

Iar în video-ul de mai jos îl puteți urmări vorbind, tot în 1966, cu Adrienne Clarkson, de la postul de televiziune CBC, despre poezia sa.

De asemenea, independent de materialul menționat mai sus, vă mai recomand un mic fragment din poemul Beneath my hands (volumul The Spice-Box of Earth, 1961), The Story of Isaac, poem cântat de Cohen într-o emisiune BBC din 1966 (poem care va apărea ca melodie în albumul Songs from a Room, 1969) și un scurtmetraj regizat de Josef Reeve în 1967, în care artistul recită un poem în proză din Frumoșii învinși.

Dacă mai aveți voi și alte recomandări de poeme recitate sau cântate de „poetul muzicii rock” în tinerețe, înainte de a deveni celebru, le aștept în comentarii.

Documentarul literar cu și despre Leonard Cohen

Leonard Cohen citindu-si poemele inainte de a fi celebru si documentar literar 1

Sursa

Înaintea faimosului documentar Leonard Cohen: I’m Your Man, din 2005, regizat de , cu Leonard Cohen, Nick Cave, Bono, Rufus Wainwright, Linda Thompson și alte vedete, un fel de retrospectivă asupra vieții și operei artistului Leonard Cohen, a fost realizat un alt film despre el, numit Ladies and Gentlemen, Mr. Leonard Cohen. Acesta din urmă îl prezintă pe poetul și prozatorul canadian în Montreal, în 1965. Susține lecturi publice, călătorește cu mașina, vorbește despre creația sa, se plimbă pe străzile orașului, este înfățișat într-un hotel sau făcând baie și lucrând. Documentarul a fost regizat de Donald Brittain și Don Owen, produs de National Film Board of Canada și are o durată de doar 44 de minute, numai bun pentru o pauză revigorantă la birou :).

Vizionări plăcute!

 

Surse: youtube.com, openculture.com, imdb.comwikipedia.org

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *