Domnule Cohen, la noi multă lume vă iubeşte. Da, în special femeile, aproape fără excepţie, iar asta nu o ştim numai din viaţa de toate zilele şi mai ales serile, ci şi de la un scriitor care a recunoscut patima lor pentru dumneavoastră scriind despre  De ce le iubim.

Aşa este, rezultă indirect că vă place şi el, şi ei, de fapt. Ca dovadă, scriitorul, Mircea Cărtărescu, împreună cu un alt Mircea, tot scriitor (Mihăieş), au scos o carte despre dumneavoastră: fiţi atent, sună foarte bine, melodic chiar – Viața, patimile și cântecele lui Leonard Cohen, cu 32 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu (Ed. Polirom, 2005).

V-am citit cărţile, le-am găsit frumoase şi întunecate, parcă erau scrise de un Nick Cave. Apoi le-am categorisit cu un vers dintr-o poezie  (by you): am spus cuiva că te pot duce a thousand kisses deep.

Câteodată ascult de multe ori la rând I’m your man şi într-un fel ştiu că mă pot baza pe dumneavoastră şi că dacă pun, să zicem, Dance Me to the End of Love, nu se duce naibii starea aia de like a drunk in a midnight choir, I have tried in my way to be free, care vine cu Bird on the Wire… De aia ziceam, La Mulţi Ani şi să ne mai cântaţi, îi ştiu pe mulţi care aşa dorm mai bine.

Azi Leonard Cohen împlineşte 77 de ani şi tot azi, cu această ocazie, un şoarece pasionat de cărţi dă cadou Frumoşii Învinşi. Ascultăm I’m your man (live 2009 London, cu recitarea A thousand kisses deep inclusă) şi In my secret life.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *