Începem luna august în forță, sărbătorind 98 de ani de la nașterea minunatului scriitor Gellu Naum (1915, București – ”centrul lumii suprarealiste”, conform lui Andre Breton). Ce ne-am putea dori noi, bookaholicii, astăzi? Să călătorim cu Apolodor în lumi fantastice, să-l ascultăm și vedem pe Gellu Naum, să visăm că are cititori în toată lumea, că se fac cozi de 1 august la librării pentru volumele lui, epuizându-se toate tirajele, că se fac tatuaje cu versuri din poemele lui și se cântă cu Ada Milea la unison pe National Arena.

Și dacă pentru unele dintre dorințele noastre trebuie să mai așteptăm, pe altele ni le îndeplinim aici.

Începem cu o călătorie în imagini, acasă la Gellu Naum – lectura: Dan Coman.

Pentru desfătare, continuăm cu un poem în lectura scriitorului suprarealist.

Trecem în spiritul interpretărilor fantastice, cu Ada Milea și Alexander Bălănescu.

Ne liniștim și visăm cu ochii deschiși la Apolodor – ascultăm teatru radiofonic, bineînțeles.

Ne întoarcem la autor. Un fragment simpatic cu Herta Muller vorbind despre Gellu Naum.

Încununăm ziua nașterii unuia dintre cei mai de seamă scriitori suprarealiști români cu un mediu metraj despre viața și opera lui, Orbirea voluntară (regia Marian Baciu). Din distribuție: Gellu Naum, Lygia Naum, Andrei Șerban, David Esrig, Gheorghe Dinică, Marin Morrau, Oskar Pastior, Herta Muller, Ernest Wichner, Simona Popescu, Dan Stanciu, Ada Milea, Alex Leo Șerban, Ion Pop, Sasha Vlad, Sebastian Reichmann, Răzvan Exarhu, Iulia Blaga, Ioana Pârvulescu, Gheorghe Rasovszky, Ștefan Niculescu.

La cât mai mulți cititori, Gellu Naum!

Sursa imagine principală: adevarul.ro

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. MIhai

    Zenobia e cartea mea preferata! Ce pacat ca Naum nu e atat de cunoscut in Romania cum ar merita.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *