• Momentul aniversar „PEN România 95”: în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, ediția a VIII-a (15-21 mai, www.fipb.ro)

• PEN International este cea mai veche și cea mai mare asociație din lume a scriitorilor: astăzi, numără 145 de filiale în peste 100 de țări

• Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Ion Barbu, Lucian Blaga, Tudor Vianu, Panait Istrati, Mircea Eliade, Geo Dumitrescu, Eugen Jebeleanu, Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu sau Nicolae Manolescu sunt nume aflate pe lista membrilor PEN România, de-a lungul istoriei clubului

• „Zilele acestea, la București, va fi sărbătorită, de fapt, angajarea scriitorilor în curajul scrisului lor și în soarta lumii.” (Magda Cârneci, Președinta PEN România)

La ediția din acest an a Festivalului Internațional de Poezie de la București, filiala din România a PEN International – cea mai veche și mai mare asociație din lume a scriitorilor – aniversează 95 de ani de existență. Un moment aniversar la care iau reprezentanți ai 15 PEN cluburi naționale de pe mai multe continente și care include un program consistent de evenimente, desfășurat în perioada 15-17 mai și coordonat de scriitoarea Magda Cârneci, președinta PEN România.

Creat, printre primele din Europa, în 1922, la numai un an după organizația-mamă de la Londra, PEN Clubul român a cunoscut vicisitudinile istoriei zbuciumate a României din secolul XX. Recreat, printre primele din Europa de Est, în 1990, PEN Clubul român și-a asumat de atunci rolul de încurajare a gândirii libere și de protecție a scriitorilor și a scrisului lor atât în România, cât și în alte țări din lume. Între 15-17 mai 2017, PEN România va sărbători o vârstă rotundă. Va fi sărbătorită, de fapt, angajarea scriitorilor în curajul scrisului lor și în soarta lumii”, a declarat Magda Cârneci, Președinta PEN România.

Deschiderea manifestărilor dedicate aniversării celor 95 de ani de existență PEN România are loc luni, 15 mai, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu – Mansardă (Calea Victoriei 151), în prezența Magdei Cârneci – Președintele PEN România, a lui Mirel Taloș – Vicepreședintele Institutului Cultural Român, alături de Kätlin Kaldmaa – Secretarul General al PEN International, PEN Estonia, Jarkko Tontti – PEN International, PEN Finlanda, și Ioan Cristescu – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române; amfitrion: Adrian Majuru – Directorul Muzeului Municipiului București. Momentul aniversar „PEN România 95” include dezbateri, lecturi publice, lansarea antologiei „PEN 95” (Editura Muzeul Literaturii Române, 2017) şi este completat de o expoziție documentară.

Marți, 16 mai, la sediul Grupului pentru Dialog Social (Calea Victoriei 120), de la ora 10.00 la ora 12.00, va avea loc dezbaterea cu tema „National Histories of PEN Clubs”, un eveniment moderat de Magda Cârneci, în cadrul căruia vor avea alocuțiuni: Entela Safeti Kasi (Albania), Gueorgui Konstantinov (Bulgaria), Olga Walló (Cehia), Nadežda Čačinovič (Croația), Lee Gil-Won (Coreea), Kätlin Kaldmaa (Estonia), Jarkko Tontti (Finlanda), Sylvestre Clancier (Franța), Regula Venske (Germania), Mykola Riabchuk (Ucraina); Ana Blandiana, Denisa Comănescu, Simona-Grazia Dima, Caius Dobrescu, Mariana Gorczyca și Dan Horațiu Popescu, din România.

În aceeași zi, de la ora 16.00, la Sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, este plănuită lansarea Antologiei PEN 95, volum apărut zilele acestea la Editura Muzeul Literaturii Române. Tot atunci va avea loc și deschiderea expoziției „PEN România 95”, printr-un eveniment avându-l ca amfitrion pe Ioan Cristescu, la care iau parte scriitorii Gabriela Adameșteanu, Mircea Martin, Magda Cârneci și Caius Dobrescu.

Seara, de la ora 20.30, au loc lecturile publice din cadrul momentului aniversar „PEN România 95”: Constantin Abăluță, Dan Anghelescu, Svetlana Cârstean, Simona-Grazia Dima, Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova), Ioana Nicolaie, Adrian Popescu, Radu Sergiu Ruba, Eugenia Țarălungă, Radu Vancu, Ioan Vieru, Călin Vlasie, Claudia Voiculescu; muzica: Mircea Tiberian (pian) și Nadia Trohin (voce), moderatoare: Magda Cârneci.

Miercuri, 17 mai, de la ora 11.00 va avea loc dezbaterea cu tema „Displaced Cultures in a Globalized World”, moderată de scriitorul Caius Dobrescu și desfășurată la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești – Sala de conferință „Marin Preda” (Valea Parcului 1, Mogoșoaia). În cadrul evenimentului, vor susține intervenții scriitorii Gueorgui Konstantinov (Bulgaria), Nadežda Čačinovič (Croația), Katica Kulavkova (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova), Veronika Dintinjana (Slovenia), Haydar Ergülen (Turcia), Mykola Riabchuk (Ucraina); Gabriela Adameșteanu, Svetlana Cârstean, Ruxandra Cesereanu, Simona-Grazia Dima, Bogdan Ghiu, Alex. Goldiș, Mariana Gorczyca, Claudiu Komartin, Angelo Mitchievici, Carmen Mușat, Radu Vancu și Miruna Vlada, din România.

În aceeași zi, de la ora 13.30 la ora 14.00, are loc închiderea oficială a momentului aniversar.


Cea de a VIII-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 11 spații culturale cunoscute din oraș.

La ediția din acest an, Târgul Național de Carte și Poezie revine în program, propunând iubitorilor de literatură o ofertă bogată de volume de poezie din palmaresul editurilor Editura Casa Radio, Charmides, Curtea Veche, Max Blecher, Editura Muzeul Literaturii Române, Națiunea, Nemira, Paralela 45, Tracus Arte. Evoluția din ultimii ani, precum și amploarea ediției din acest an transformă Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) în cel mai important festival de gen din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *