Prin literatură și prin teatru putem lua legătura cu noi înșine, învățăm lucruri noi despre sinele nostru și despre ceilalți, dar și intrăm într­-un contact spiritual cu forțele artistice din carte sau spectacol.

Prin cărțile și spectacolele sale, Chris Simion ne-­a preparat licori vindecătoare pentru minte, trup și suflet. În primăvara lui 2015, Chris Simion a realizat un turneu de promovare al romanului­-basm 40 de zile în 40 de orașe ale țării. La teatru, spectacolele sale sunt Oscar și Tanti Roz, Mecanica inimii, Maitreyi la Bulandra, Hoții de frumusețe și Studii despre iubire la Teatrul de pe Lipscani, Te iubesc! Te iubesc?7 blesteme… cerute, făcute și legate, Dragostea durează 3 ani și Ce ne spunem când nu ne vorbim la Godot Cafe-­teatru.

Vara se încheie cu Festivalul de Teatru Indepedent Orice, eveniment artistic la care publicul bucureștean va putea vedea cele mai bune producții de teatru independent din România, dar și din afara țării.

Mai întâi, vă invit să vizionați un video cu Chris Simion, clip în care scriitoarea și regizoarea a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor adresate de cititorii săi, despre romanul 40 de zile, dar și despre regie, teatru, muzică și multe altele.

(Acesta a fost publicat și pe LiterNet, pe 15.05.2015)

 

„Din durere am deznădăjduit”. Care este cea mai importantă lecție învățată din durere?

Iubirea.

„Împăcarea cu tine este un exercițiu permanent”. Care este lupta cea mai asiduă cu tine?

Am foarte multe lupte. În primul rând să ies din minciuna de sine, să nu mă mai mint pe mine. Sau mai bine spus să nu fac compromisuri.

În legătură cu ce faci compromisuri?

Nu vorbeam de profesie, vorbeam de viața mea de zi cu zi. În profesie nu m­-am mințit niciodată.

„Drumul supărării mele este întotdeauna mai scurt decât mi-­l imaginam”. Uneori, din cauza supărării, renunțăm la lucrurile pe care vrem să le realizăm. De ce crezi că unii oameni se lasă înfrânți de supărare?

E un tip de încercare. Și, ca orice încercare, ea apare în viața ta să te testeze și să vadă cât de mult îți dorești să ajungi unde teoretic spui că vrei să ajungi. Dacă un moment care-­ți provoacă o supărare te oprește din acest demers, înseamnă că nu-­ți dorești suficient cât să împlinești.

Ce încurajare ne-­ai da să nu mai fim măști ale slăbiciunilor noastre?

Cred că un exercițiu de introspecție și analiză interioară poate să te scoată din orice dilemă. Iar dacă ești sincer cu tine și știi care îți e parcursul de la A la B, și lucrurile sunt clare și curate, cred că orice slăbiciune poate fi controlată, poate fi depășită sau poate fi rezolvată. O slăbiciune nu trebuie să te sperie. O slăbiciune trebuie să te încurajeze, că ai treabă cu tine.

chris simion 40 de zile

Cum sau în ce ți-ai regăsit puterea de a fii tu? Sau așa ai fost mereu?

Da, nu mă știu altfel. Starea asta de a fi în acord cu sufletul meu și cu mintea mea am avut­-o de mică. Nu am vrut să ies din confortul sincerității. Contează enorm de mult mediul în care evoluezi. Maramureșul a fost un spațiu extrem de sănătos și din punct de vedere emoțional, și din punct de vedere mental, chiar și cultural. Aici, într-­un fel, am avut un baston în copilăria mea și în adolescența mea în care m­-am sprijinit. Ori de câte ori aveam o dilemă mă întorceam la reperele de acolo.

Care ar fi acestea?

Credința și onestitatea sunt determinante pentru spațiul în care am copilărit.

Oare visele au vreo însemnătate dacă nu sunt realizate?

Dacă rămân la stadiul de vise, nu sunt active și nu lucrează pe noi.

Când este momentul să pornim călătoria în noi?

Momentul acesta îl simte fiecare. E un moment atât de intim, încât nu poți să fii constrâns, nu poate să ți-­l ceară nimeni. Momentul adevărului de sine e un moment pe care ți-­l decizi singur, nu-­l decide nimeni pentru tine. E ca și cu mântuirea.

undecloud 2015

Iată că tu ai scris un roman despre adevărul de sine.

Eu am pornit de la o experiență personală și am mers pe imaginație. Nu văd sensul pentru care     m-aș descrie pe mine, pentru că atunci nu ar mai fi artă. Am luat din mine exact cât mi­-a trebuit ca să pot să fac pragul de la personal la creație.

Care vor fi următoarele tale premiere?

Ibrahim și Florile Coranului la Teatrul Metropolis, 40 de zile, Cel mai mic sărut pomenit vreodată.

La Undercloud vei mai scoate o premieră în 10 zile ca în ultimii 3 ani?

Da, este o experiență super­tare. Festivalul va fi din 22 august până în 30 august la MȚR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *