Mă îndoiesc că faimosul Kurt Vonnegut mai are nevoie de vreo prezentare. Sigur l-ați citit în Abatorul cinci, Pianul mecanic Zâmbiți, vă rog!, Sirenele de pe Titan, Tabachera din Bagombo, Leagănul pisicii, Micul dejun al campionilorFii binecuvântat, domnule Rosewater sau alte volume de-ale sale. Dacă v-a scăpat până acum, eu zic să-l treceți pe Kurt Vonnegut pe listele voastre de lecturi, e un autor de neratat. Nici eu nu i-am citit opera integral, dar tot plănuiesc să fac asta, e unul dintre scriitorii mei de suflet. De aceea, când am dat peste campania de pe Kickstarter – o platformă de crowdfonding similară We Are Here la noi -, mi-am zis că e un proiect prea frumos pentru a nu vă spune și vouă despre el. 

Robert B. Weide (Woody Allen: A Documentary, de exemplu, sau Mother Night, ecranizarea cărții omonime a lui Kurt Vonnegut) este cineastul care, în urmă cu 33 de ani, lua legătura cu Kurt Vonnegut, unul dintre autorii săi favoriți, pentru a realiza un documentar despre viața și opera sa. Pe atunci, Vonnegut avea 60 de ani, iar Weide 22. Se pare că autorul american a fost de acord cu propunerea tânărului.

Însă abia șase ani mai târziu, în 1988, cei doi au început filmările. Weide l-a surprins pe cameră pe Vonnegut în locuri însemnate pentru acesta – cum ar fi în Indianapolis, unde acesta a copilărit, în Iowa, unde preda în anii ’60, în turnee de promovare a cărților sale, la reuniunile de liceu, etc. -, și, de altfel, a continuat să îl filmeze până în 2007, aproape de sfârșitul vieții (scriitorul a decedat pe 11 aprilie 2007, în Manhattan).

vonnegut si weide

Vonnegut și Weide în Indianapolis, 1994 – ©Whyaduck Productions/ C. Minnick

În tot acest timp, cei doi s-au apropiat și au devenit buni prieteni. Deși încă îl filma, Weide a devenit preocupat de faptul că prietenia lor l-ar fi îndepărtat de obiectivitatea pe care trebuia să o aibă un documentar. După moartea autorului, cineastul nu știa ce să facă cu sutele de ore de filmare. Vonnegut îi dezvăluise atât de multe lucruri despre viața și scrierile sale, încât i se părea că i-ar trăda prietenia dacă ar face publice acele secvențe.

Un alt prieten apropiat lui Vonnegut l-a sfătuit, însă, să încerce să împacheteze totul într-un film cum nu s-a mai văzut până acum. Până la urmă, nu există încă un documentar complet, de ansamblu, despre marele Kurt Vonnegut.

vonnegut filmare

Sursă foto

Pe scurt, aceasta este povestea narată de Robert Weide pe platforma Kickstarter (uitați-vă și la clipul făcut de acesta), acolo unde a cerut ajutorul comunității pentru a finanța filmul (Kurt Vonnegut: Unstuck in Time) – montaj, interviuri noi ș.a. În total, acesta a considerat că suma minimă de care ar avea nevoie ar fi 250.000 $. A avut la dispoziție 28 de zile de campanie, iar mâine, 10 martie, aceasta se va închide.

vonnegut si weide 2

Din nou, Kurt Vonnegut (da, el a scris pe fotografie) și Robert B. Weide, tot în 1994, lângă lacul Maxincuckee, din Culver – ©Whyaduck Productions/ C. Minnick

Până acum, proiectul a strâns deja aproape 285.000 $, iar Weide explică foarte bine de ce e bine ca oamenii să doneze în continuare – aici. În plus, recompensele pe care cineastul le dă celor care donează sunt extrem de atrăgătoare, de la creații originale ale lui Vonnegut la cărți semnate de autor, cele mai noi sau cele mai complete ediții ale volumelor lui sau abonamente pe un an la Kurt Vonnegut Memorial Library, deschisă în 2011 în Indianapolis (and so much more, vorba americanului). Dacă vreți să contribuiți și voi, știți unde să mergeți (plus pe pagina de Facebook a documentarului).

vonnegut si weide 3

Robert B. Weide și Kurt Vonnegut – ©Whyaduck Productions/ C. Minnick (sursa)

Mie mi se pare un proiect extraordinar și vă mărturisesc că abia aștept să văd produsul finit. Văd că sunt mulți oameni pe Kickstarter entuziasmați de demersul lui Weide – căruia i s-a alăturat, apropo, Don Argott (Rock School) -, ceea ce spune ceva despre popularitatea cărților lui și despre cum este perceput de public în America (și nu numai).

Două extrase din munca lui Weide de atâția ani găsiți mai jos, dar și aici (video-ul principal al paginii). Vă spun, sunt fantastice!

Kurt Vonnegut: Unstuck in Time teaser from 9.14 Pictures on Vimeo.

Kurt Vonnegut: Unstuck in Time – Tralfamadore from 9.14 Pictures on Vimeo.

 

În altă ordine de idei, singurul documentar cu Kurt Vonnegut pe care l-am văzut este vechi, din 1983, produs de BBC și intitulat Kurt Vonnegut. So it goes. Trebuie să vă spun că e departe de ceea ce mi-aș dori să văd într-un documentar, categoric cel al lui Weide promite mai mult. Pentru eventualitatea în care aveți chef și vreme să-l vedeți, îl pun și aici.

Ar mai fi interesant de urmărit și prelegerea lui Charles J. Shields, cel care a scris, după cinci ani de cercetare, prima biografie a lui Kurt Vonnegut, And so it goes. Kurt Vonnegut: A LifeÎl puteți asculta în cele ce urmează.

 

Via

Sursă imagine principală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *