Cum veștile bune circulă repede, a ajuns și la urechile mele că se pregătește un documentar despre bine-cunoscutul scriitor J.D. Salinger. Acesta este în producție momentan și va fi lansat în America pe 6 septembrie 2013. Deja îl aștept cu nerăbdare și în cinematografele românești, deși încă nu au fost cumpărate drepturile de distribuție.

Totuși, să nu ardem etapele. Regizorul și scenaristul documentarului este Shane Salerno, cunoscut mai mult ca scenarist al filmelor ArmageddonShaftAliens vs Predator (Requiem) și Savages. Din 2008, Salerno a început proiectul despre viața lui Salinger, făcând interviuri cu mai bine de 150 de oameni care au lucrat cu scriitorul american, au fost influențați de către acesta sau l-au cunoscut într-o ipostază sau alta.

Salerno

Sursa

Deși încă nu există un trailer pentru documentar – deoarece producătorii și compania ce deține drepturile pentru film (The Weinstein Company) se tem să nu dezvăluie prea mult -, totuși am aflat că printre cei intervievați se află Philip Seymour HoffmanEdward NortonJohn CusackDanny DeVitoJohn GuareMartin SheenDavid MilchRobert TowneTom WolfeE.L. DoctorowGore Vidal și câștigătorii Premiului PulitzerA. Scott Berg și Elizabeth Frank. Se pare că, în afara celor menționați, mai apar în film în premieră jurnaliști, regizori, scenariști, prieteni, colegi și membri ai cercului intim, apropiați ai vieții sociale și culturale a lui Salinger. De asemenea, scenaristul promite și fotografii, înregistrări și alte materiale care nu au fost scoase la lumină până acum.

Mike Fleming, redactor la Deadline Hollywood, povestește într-un articol din ianuarie 2010 (publicat la 2 zile după moartea lui J.D. Salinger) despre întâlnirea cu Salerno și momentul vizionării unei părți editate din documentar. El dezvăluie că vom putea urmări secvențe despre experiențele lui Salinger din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, despre aventura amoroasă cu Oona, fiica lui Eugene O’Neill și viitoarea soție a lui Charlie Chaplin, despre motivele pentru care scriitorul s-a încăpățânat să nu vândă drepturile pentru realizarea unor filme după cărțile sale (chiar dacă cei care vroiau să le cumpere se numeau Steven Spielberg sau Billy Wilder), despre obsesia controlului asupra textelor sale – legenda spune că, atunci când editorul de la New Yorker a adăugat o virgulă într-unul dintre textele lui Salinger, acesta din urmă nu i-a mai vorbit niciodată. Cireașa de pe tort ar fi pasajul din documentar care ne-ar divulga ce se află în seiful secret al lui Salinger – zvonurile spun că ar fi opere nepublicate de-ale autorului american.

JDSalinger

Salinger

O dată cu lansarea filmului, publicul american se va bucura și de apariția cărții de 700 de pagini intitulate ”The Private War of J.D. Salinger” (editura Simon & Schuster), scrisă de Salerno și de David Shields. Evident, volumul este centrat tot pe viața scriitorului misterios american și este rezultatul cercetării exhaustive întreprinsă de Salerno în timpul filmărilor pentru documentar. Jonathan Karp, reprezentatul editurii care va publica această carte, declara pentru New York Times că:

The manuscript was revelatory, far beyond anything that’s been written about Salinger to date.

 

Cu toate acestea, primul gând care mi-a venit în minte a fost: Salinger apare în film? Conform fiului său, Matthew Salinger, nu; el afirma, tot pentru New York Times, că nici el, nici tatăl său, nu au fost implicați în documentar. Puțin cam ciudat, nu credeți?

Secretul care se învârte în jurul filmului ”Salinger” va persista, probabil, până în septembrie. Însă eu una abia aștept să-l văd. Voi?

 

Surse: nytimes.com, ropeofsilicon.comphilly.comdeadline.comimdb.comhollywoodreporter.com

Sursă imagine principală: hollywoodreporter.com

Un comentariu
  1. Pingback: Cărți noi de J.D. Salinger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *